71

Пловдив пак дърпа конците на изпълнителната власт

След дългия застой, в който местните политици се смятаха за втора ръка

За 12 години кадруване на ГЕРБ някогашната столица на Източна Румелия даде на България един зам.-министър, и то родом от Асеновград. През последните 2 години градът изпрати в столицата една дузина министри и шефове на важни ведомства     

 

След Съединението през 1885 година Пловдив прави своята голяма саможертва. Градът даде на новата столица целия си административен, управленски и предприемачески потенциал, за да се гради обединената българска държава. Д-р Константин Стоилов и Иван Евстатиев Гешов се преместиха в София, за да ръководят седем български правителства, а Григор Начович защитаваше националните интереси в най-тежките за страната международни преговори около двете Балкански войни. И докато Начович получаваше удари под кръста от столичните си опоненти, от идеите му се заинтересува американският президент Удроу Уилсън. 

Това обаче е далеч в миналото. Днес Пловдив е приеман като град втора ръка. След мандата на президента Петър Стоянов пловдивските политици бяха изпратени в ъгъла, превърнати в партийни проксита на столичните политически лидери. Във времето от 2009-а до 2021 година, когато министрите и топадминистраторите в държавата се кадруваха от ГЕРБ, Пловдив излъчи една Менда Стоянова, която въртеше бюджета, и един зам.-министър на културата - Амелия Гешева. И това не е някаква гордост за местните партийни лидери, защото първата дама е родом от София, а втората - от Асеновград.

На заседанията на служебния кабинет Иван Демерджиев и Христо Алексиев седяха от двете страни на премиера Гълъб Донев

 

Какво се промени, че

през последните 2 години Пловдив отново си върна славата на ковачница за управленски кадри?

От април 2021-ва до момента градът изпрати на важни властови позиции една дузина министри и шефове на ключови ведомства. В новия кабинет „Денков” възпитаникът на Математическата гимназия под тепетата Тодор Тагарев е министър на отбраната,  професорът от ПУ Галин Цоков е министър на образованието и науката, а бившият шеф на Драматичния театър Кръстю Кръстев - министър на културата.  Павел Тонев пък се завърна като шеф на Агенция „Митници”. По половин дузина министри и зам.-министри имаше и в последните 3 служебни кабинета, назначени от президента Румен Радев.

Пловдивските кадри не са станали по-качествени изведнъж, нито пък едва сега са узрели за голямата политика.

Разликата явно е в кадровиците

Обществена тайна е, че за съставите на служебните кабинети тежката дума са имали президентските съветници Николай Копринков и Пламен Узунов. Не е съвсем ясно кой е препоръчал Тодор Тагарев, Галин Цоков и Кръстю Кръстев на премиера Николай Денков, но е видно, че кадровият потенциал на Пловдив е преоткрит и оценен,  и то от противостоящи един на друг властови центрове, каквито напоследък са президентството и партийните централи на ГЕРБ, СДС, ПП и ДБ. В този смисъл остава загадка защо предишните кадровици в лицето на местния лидер на ГЕРБ Иван Тотев и изключително влиятелната в онези години Менда Стоянова не даваха почти никакви възможности за кариерно издигане на съпартийците си. Вариантите са два - или в средите на ГЕРБ-Пловдив не е имало достойни хора, с необходимите качества за голямата политика, или думата на местните кадровици не е тежала в София.

Какви ползи може да има Пловдив от участието на тукашни политици и експерти в централната власт, все още не е известно. Още повече че според европейските морални и административни норми политиките на местен протекционизъм са забранени. Но се надяваме, че въпросните ценни кадри няма да забравят откъде са тръгнали и все ще намерят начин да са полезни освен на България и на града, който има даде възможност да се развиват и да станат такива, каквито са днес. 

Оцени новината

Оцени новината
4.4/5 от 9 оценки
4.4/5 от 9 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?