71

Пловдив не е само Колежа

Десет важни проекта за Пловдив, които отидоха във фризера, докато строим стадион на „Ботев” за 80 милиона

Пловдив е на автопилот. Докато местната власт решава проблеми на парче под натиск на различни лобистки групи, политически брокери, будни граждани и търсещи място под слънцето политически маргинали, никой не се занимава с наистина важните за града проекти. В последните месеци освен разправиите за акциите на Община Варна в Панаира, основната дискусия се върти около това с цяла козирка ли да е Колежа, какво е качеството на строителството и дали някой не блажи от поръчката. Почти година кметът и екипът му губят време и енергия с този „стратегически” обект, чиято стойност най-вероятно ще надхвърли 80 милиона лева (с построеното навремето от Цветан Василев). Под натиска на агресивните фенове администрацията вече е готова да осигури още 22 млн. лева за Колежа от градския бюджет. Като се има предвид, че в последния мандат цялата годишна капиталова програма, която изпълнява Община Пловдив, е около 40 млн. лева, това означава, че половината пари, с които градът разполага за строителство, трябва да отидат за Колежа. Кметът Здравко Димитров най-вероятно ще предложи въпросните 22 млн. да бъдат разпределени в 3 бюджетни години, но не е питал нито пловдивчани, нито наследника си, нито бъдещите членове на Общинския съвет, който ще се формира след местните избори наесен, дали са съгласни да им се вмени подобно задължение. 

Но това не е най-важният въпрос. Основният е, че докато строим стадион за 80 млн. за нуждите на един от футболните клубове, поне 10 важни проекта за развитието на Пловдив стоят във фризера и за тях почти не се говори. Те ще станат актуални съвсем скоро, когато наближи време за политическата кампания и кандидати за слава пак ще ни разказват как ей сега ще ги реализират. Да ги припомним в аванс:

1. Разширяване на границите на община Пловдив

Всички признават, че кожата на този град отдавна е отесняла. Пловдив се задъхва в своето развитие, защото просто няма територии, на които да се реализират мащабни проекти. По тази причина индустриалните зони, летището, логистичните бази, парк "Родопи" и т.н. са в съседни общини, а с тях и големите инвеститори. А Пловдив продължава да се презастроява с бясно темпо, превръщайки се в спалня на новия южнобългарски пролетариат.

2. Разширяване на Околовръстното шосе

След като то бе частично ремонтирано миналата година, а предстои да започне и строителството на отсечката от Асеновградско шосе до Скобелева майка, едва ли в следващите години някой ще се сети за реална реконструкция на това ключово трасе.

3. Градската железница

По този изключително важен за целия регион проект няма съществена дискусия и реални активности, макар пари за него да са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост.

4. Качествен и екологичен градски транспорт

Качеството на обществения транспорт в Пловдив продължава да се влошава, макар всички да са съгласни, че само подобряването на тази услуга може да свали хората от колите им и да намали натиска върху трафика, а с това - вредите от транспорта за качеството на въздуха. Създаването на новия общински превозвач „Екобус” е амбициозна и добра идея, но засега няма достатъчно подкрепа нито от администрацията, нито от Общинския съвет.

5. Вътрешен транспортен ринг и транспортна свързаност

Завършването на четирите тангенти все така остава в далечно бъдеще. Същото е с транспортната свързаност, включваща изграждане на буферни паркинги за влизащите в града с автомобили, удобни връзки между автобусните маршрути и железницата, доизграждане на мрежата от велоалеи и т.н.

6. Връзките с пробива под Централна гара

Изключително важен проблем, за който не сме чули нищо съществено до момента от местната власт. Най-късно до една година пробивът под гарата ще е готов и тогава от НКЖИ ще бутнат Бетонния мост. От Общината обаче още нямат план как трафикът ще се пренасочи под бъдещия пробив, осигурени ли са трасетата за пътните връзки с него със съответните отчуждителни процедури и откъде ще дойдат парите за изграждането им.

7. Зелените площи

Уж всички искаме Пловдив да е зелен град, но не сме чули да се действа по реален проект за нов парк, изграден по законите на парковото строителство. В същото време тепетата съхнат и се обезлесяват, дърветата на Лаута и в парк „Отдих и култура” боледуват, а кварталните градинки и междублоковите пространства продължават да падат жертва на автомобилите и агресивните строители.  

8. Тютюневият град

Местната власт все така не успява да разпише план за развитието на тази зона, която видимо е загубила своята функционалност. Старите сгради стоят като въшки на челото в идеалния център на Пловдив, без собствениците им да знаят какво могат и какво не могат да правят с тях.

9. Старият град 

Една от емблемите на Пловдив с огромен потенциал продължава да тъне в забрава, ако не броим проекта за Небет тепе, за който също не е ясно дали и кога ще бъде реализиран.

10. Проектът „Въча”

Алтернативното захранване на Пловдив с евтина и чиста вода от Родопите винаги влиза в употреба, когато дойде време за избори. После потъва в чекмеджетата на поредните управляващи, а пловдивчани продължават да пият вода от водосбора на Марица, доставяна по скъп начин чрез сондажите с енергоемките помпи.                 

За Топ 10 на забравените през последните месеци проекти могат да претендират още почистването на коритото и социализацията на река Марица, реставрацията на кино „Космос”, все така липсващият Дом на пловдивската опера и т.н. И понеже говорим за милионите, които се наливат в Колежа, да не забравяме стадион „Пловдив”. Друг символ на града от ранга на Панаира, тепетата, реката и Стария град, губещ битката с времето, заради което на някого от следващите кметове ще се падне лошата участ да се превърне в неговия палач и да го събори.

P.S.:

И една съвсем конкретна идея от „Марица”. Подаряваме я на всеки буден общински съветник, готов наистина да защити обществения интерес, когато на сесията на местния парламент се обсъжда поредното финансиране за Колежа. Защо е необходимо толкова много от парите на пловдивските данъкоплатци да отиват за обект, който после ще се предостави почти безвъзмездно за ползване на търговско дружество с много богат главен акционер? Та идеята е на въпросната сесия да бъде поканен г-н Антон Зингаревич или отговорен негов представител и да му бъде предложено да довърши започнатото на Колежа срещу правото да го стопанисва за определено време, какъвто всъщност е основният смисъл на т.нар. концесии. А въпросните 22 млн., които според актуалните сметки на строителя и Общината не достигат за завършването на стадиона, да бъдат спестени за градския бюджет и с тях да се свърши някоя по-важна работа за развитието на Пловдив. 

Оцени новината

Оцени новината
4.1/5 от 13 оценки
4.1/5 от 13 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
37 коментара
стига, бе

стига, бе

12.02.2023 | 16:43

Ако има редовен и сигурен градски транспорт хората ще се ориентират към него, няма с коли да ходят на работа, или за идващите от селата може да има крайградски паркинзи и оттам на градския транспорт. Бих гласувал да се вдигнат 2-но заплатите на шофьорите от градския транспорт.

Отговори
0 0
Стоичков

Стоичков

28.01.2023 | 19:44

Чернев,добре си изброил тези обекти за които си се сетил,но защо регулярно в Марица "информирате" читателите с проблемите по строежа на Колежа и как цената му постоянно набъбва,а края на строителството не се вижда. Всички знаят,че си буфер,но за Лаута само суперлативи и там всичко е по "линейния" график.От коментарите явно се вижда,че такива статии с нищо не помагат на пловдивчани освен запалянковски пристрастия. За съжаление спортните обекти са общинска собственост поне за сега и начина на финансирате е от държавата и общината. Като дългогодишен "журналист" какво ще кажеш за Колодрума,това недоразумение на мамин Ваньо,което започна от 8 милиона и финишира на 60 милиона,а издръжката от 1 милион годишно го плащаме от нашите данъци.Добре е когато правите такива предложения да предложите и как ще стане финансирането иначе и тази статия ще е като проекти и чертежи на килограм, които никой не знае дали ще се реализират.Хайде със здраве,че много време ти отделих.....

Отговори
4 4
345435

345435

27.01.2023 | 17:39

Строежа да се прекрати веднага, докато не протече щателно разследване на всяка фактура и КСС около него!

Отговори
14 3
Иван Савов

Иван Савов

27.01.2023 | 14:06

Въпросният индивид беше измъдрил идеята стадионите на "Ботев" и"Спартак" да се бутнат а терените да се продадат а с парите да се направи стадион "Пловдив" и базите на "Локото" и "Марица"и някой лев за базите на другите отбори...Според вас нормален човек може ли да измисли подобна меко казано глупост?

Отговори
11 2
Данъкоплатец

Данъкоплатец

27.01.2023 | 20:44

Глупав може би сте вие?! Погледът ви стига не по далеч от от върха на пикалото ти

Отговори
7 4
Редактор?

Редактор?

27.01.2023 | 13:20

Щом тоя им е главен редактор си правете изводи за този пасквил!

Отговори
11 11
Иво

Иво

27.01.2023 | 13:16

В посредствена медия като марица е нормално да се дава гласност на такива ненормалници като автора на статията!

Отговори
9 11
Реалист

Реалист

27.01.2023 | 08:03

От всички тези проектили проблеми ли е най-важен транспорт който е най-скапа най-мръсни и най-некологично трябва да се оправи най-скоро транспорта в град пловдив защото сме на последно място цяла българия с най-лошото на спорт а да не говорим че съсипаха екологично чистия транспорт и това дружество екобус най-скоро време трябва да тръгне да функционира а не да го бавят заради тези трима частници които нищо не струват вече изпята песен са нали знаете че от тях гербаджиите си пълнят гушите

Отговори
9 2
Мъни, мъни

Мъни, мъни

27.01.2023 | 07:56

Наливай, парички и кради с крадливите ръчички! Колежа или Грабежа, важно е далаверата да върви!

Отговори
21 5
Реално

Реално

27.01.2023 | 07:23

Този анти-строеж е изворчето на кинти за герб и кметчетата. Докога Пловдив ще е зависим от жалката столица? Който иска да е кмет, да спре тези безобразия и ще бъде избран единодушно!

Отговори
21 6
провинциализъмъ..

провинциализъмъ..

27.01.2023 | 01:52

Ей такива статии доказват, че в. Марица е просто една посредствена медия.

Отговори
13 15
Реално

Реално

27.01.2023 | 07:24

Такива статии доказват, че все още има кой да каже ИСТИНАТА! А не да клакьорства на крадците!

Отговори
20 10

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?