Следвайте ни

Пловдив на опашката по качество на пътната мрежа и работа на администрацията

viber icon

Автор: Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив

Институтът за пазарна икономика ( ИПИ) е събрал в база данни различни показатели, които характеризират развитието на отделните региони в България. Това е огромен труд, който е поднесен публично и може да се прочете от всеки, който се интересува. Всички данни са изведени от отчетите на Националния статистически институт, но са адаптирани за реално ползване.

НСИ работи на ниво области и затова повечето от показателите, цитирани от ИПИ, също са така ориентирани. Пловдивска област е с население 665 000 души, като само в агломерация Пловдив живеят 500 000. Областният център Пловдив и гравитиращите около него общини образуват тази агломерация. Нейната относителна тежест е толкова голяма, че може да приемем данните за областта като валидни и за нея.

Ще сравним данните на 4 области, които са подобни на Пловдивската, за да разберем къде сме. Данните са от последната, отчетена от НСИ, за 2019 г. Има данни и за предишните години, така че може да се проследи динамиката на развитие в последните години.

 София произвежда три пъти по голям БВП на човек от Пловдив

Естествено, най високата е в София - 33 437 лв., следва Варна - 15 479 лв., Пловдив - 13 141 лв., и Русе - 11 769 лв. Въпреки силното развитие на икономиката в областта, все още не можем да стигнем Варна. Какво да кажем за сравнението със София, където разликата се увеличава.

 По средна заплата се равняваме с Русе

Тук София е лидер с 19 026 лв. средна заплата, Варна е втора с 13 008 лв., Пловдив - 11 780 лв., Русе - 11 185 лв. Данните са от хората на трудов или служебен договор. Заплащането следва БВП и логично може да се очаква изравняване, след като достигнем София в производителността.

 Най-зле сме с пътищата

По отношение на пътната мрежа лидер отново е София с 30,2%, следва Варна - 27,4%, Русе - 21,6% и Пловдив - 17,5%. Въпреки наличието на магистрала „Тракия” нашата област продължава да изостава спрямо другите в развитието на пътната инфраструктура. Основни трасета като Карлово-Пловдив, Асеновград-Смолян, Пещера-Пловдив, Кърджал-Пловдив са на нивото от 20. век. Да не говорим за прословутото Околовръстно шосе.

На последно място сме и по друг показател, свързан с пътната инфраструктура. По гъстота на пътната мрежа на 100 кв. км територия лидер е София - 21,4, Варна - 18,8, Русе - 18,2, Пловдив - 17,1. Очевидно второстепенната и третостепенната пътна мрежа изостава. Пътищата между малките населени места са забравени от управляващите вече 30 години. Освен че не се ремонтират, те и не достигат, както се вижда от тези данни. Пловдивска област е предимно равнина и би следвало да има по-развита пътна мрежа, но явно и по този показател изоставаме.

 2,70 за електронно управление на общината по шестобалната система

С най висока оценка по електронно управление е Русе - 3,61 от  6 възможни. Следва София - 3,13, Варна - 2,99, и Пловдив - 2,70. Фактът, че Русе изпреварва София, показва, че проблемът не е в големината или финансовите възможности. Всичко се решава от желанието на управляващите да внедрят електронни технологии в управлението. Развитието на интернета и облачните технологии неминуемо ще доведат до електронно управление, но кога.

 Изпреварваме София по прозрачност на общинските администрации

При теоретична оценка от 100 възможни на първо място по този показател е Варна - 75,3, следва Русе - 71,4, Пловдив - 70,1, и София - 57,3. Ето още един пример за това колко субективно е управлението на Общината. Най-голямата и най-мощната община в България е с най-непрозрачно  управление. Тук Пловдив е сравнително близо до лидера Варна.

Тези обективни характеристики са повод за анализ и решения на тези, които ни управляват - от областния управител до кметовете на 18-те общини. Във всяка администрация трябва да има аналитично звено, което да подготвя за управляващия екип анализи и прогнози за територията, която управляват.

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?