Следвайте ни

Пловдив като ЕСК: Толкова дандания за едни 14 000 туристи в повече

viber icon

Числата и статистиката са безпристрастни, майсторлъкът е да жонглираш с тях така, както ти е удобно. Можеш да ги четеш през ред, можеш през два, можеш да ги сравняваш с други отпреди пет години например, сякаш светът е спрял да се върти през това време… Първо, хората така или иначе няма да ги запомнят, освен ако не става въпрос за пари. Тогава има интрига. И второ, ако не си част от тази статистика, едва ли те интересува как се чувстват останалите в нея.

Като изключим помпозните фукни, от представянето на окончателния мониторинг  за домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата става ясно, че цялата дандания е била за едни 14 000  туристи в повече. Толкова е ръстът през ключовата 2019 година в сравнение с обикновената 2018 година, измерен от НСИ по показателя пребиваване в хотел. Не е заяждане на дребно, таблиците са публично достъпни за всеки пловдивчанин, независимо дали е ръкопляскал в унес пред Вавилонската кула, зъзнейки през януари, или се е упражнявал в критикуване на старата власт с повод и без повод.  

Наистина, ЕСК беше дъвка за всички, независимо колко разбираме от култура

Та през 2019 година в Пловдив са дошли и пренощували в хотели 292 102 души. Година по-рано гостите са били 278 173. Разлика - малко под 14 000. Хватката? В мониторинговия доклад са поместени данни за туристическия поток от 2015 до 2019 година. И са сравнени именно двете посочени години, в които бизнесът, разбира се, не е спал, а се е развивал по естествен начин, независимо дали има ЕСК, или не. И така докладът отчита 20-процентен ръст. Ако беше за една година, да кажеш „уау“ с три удивителни, но той е за пет години, така че не знаем какво да кажем.  

Пък колко добре бяхме подготвени! Инвестиционната треска затресе пловдивския бизнес още от средата на 2018-а и ентусиазмът малко инерционно го държа до средата на 2019 г. Тогава стана ясно, че 

е инвестирал нахалост милиони, които ще трябва да избива в следващите поне четири петилетки.

За пример хотелите. Пловдив влезе в прозаичната 2018 година със 178 хотела. И се започна едно проектиране, чукане, наливане на бетон и вдигане на сгради, които да приютят зажаднели за култура туристи. Излязохме от ударната 2019 г. с 207 хотели, тоест с 29 нови. Наблюдатели и участници на пазара признават, че офанзивата е била до средата на 2019 г., когато се е видяло ясно, че базите няма как да се напълнят дори и на 50 процента. После предприемачите охлабиха темпото и досега има сгради, които не са пуснати в експлоатация. Но пък първата им копка бе направена с огромни надежди. Сега банките таят огромни надежди, че парите ще им бъдат връщани в срок.

Анализаторите в мониторинговия доклад обаче имат сламка и яко са се хванали за нея. Според тях само около 1/3 от туристите, пристигнали в Пловдив за ЕСК, са нощували по хотели. Останалите са били на гости в близки и познати или пък в частни квартири и малки хостели. И сигурно са си носели сандвичи от вкъщи, защото ресторантьорите в града също не са усетили нищо.  

Освен „пук“ - от спукания балон на очакванията си 

Добре поне, че местният шовинизъм е влязъл в действие. Нашенците, които са посетили Пловдив през 2019 г., са се увеличили - от 55.5% от туристическия поток през 2018-а на 58,4%. По-малко са обаче гостите от съседните Балкански страни и от държави от ЕС. Леко увеличение има в графата "от други страни". Хотелиерите отдавна спряха да се кланят на чужденците. Средно през миналата година официалните обороти на местата за настаняване в града бяха около 5 милиона лева на месец. 4 милиона от тях традиционно идват от българите. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (20)

Културен деятел

Културен деятел

05.06.2020 | 20:55

Истината обикновено е някъде по-средата. ЕСК беше велико събитие и награда за града ни. От самото начало обаче имаше много мръсни номера, за съжаление и от пловдивска страна, негативна кампания, постоянни критики. Имаше обаче определено и неадекватност в управлението и решенията. За номерата и лобитата от политическата столица не ми се говори! Това си беше национално предателство. От друга страна това е КУЛТУРНА столица! Не винаги парите и печалбата трябва да са на първо място в сфери като образование и култура. Такъв проект и реклама са дългосрочни. Статутът, марката ЕСК влиза във визитката на града. Не съм чел подробно статистика, но 14 хиляди не е толкова малко. Ако всеки остави в градския бюджет по 100 лв., колко прави? Сто лева обаче ми се струват малко,. Аз лично се разбих през 2019 г. от работа и съм имал прираст от посетители не в проценти а в десетки пъти, може би стотици.

Отговори
0 0
Бойко

Бойко

31.05.2020 | 07:51

Само не си и помисляй да ми ставаш от партията на цветанов,че те набутвам доживот в затвора да те клатят мангалите.

Отговори
3 2
Гребе

Гребе

30.05.2020 | 19:23

Идеята “Заедно” не е приложима за България. Централизираната, корумпирана държава мрази Пловдив.

Отговори
3 4
пари за нищо

пари за нищо

30.05.2020 | 18:51

Поне да имаше нещо общо с Пловдив,то и това нямаше!

Отговори
8 2
Лимбо

Лимбо

30.05.2020 | 17:02

Няма как ,ако нещо не е в теб, с показни мероприятия да се демонстрира. Полулустросан простак Тотето.

Отговори
10 1
Ммм да

Ммм да

30.05.2020 | 15:39

Схемата работи безотказно. Летище Пловдив е затворено за международни полети, туристите пристигат в София, наемат си хотел там, поради близкото разстояние до Пловдив сутрин хващат автобус разглеждат културната ,,столица,, за един ден, изяждат по един сандвич и по едно кафе и вечерта обратно в Софето. Тааааа шопите знаят как ... нека майните да си кудкудякат колкото си щат. Мамин Тотю ни оправи.

Отговори
16 2
ОБЕЩАНО ........НЕИЗПЪЛНЕНО!!!!

ОБЕЩАНО ........НЕИЗПЪЛНЕНО!!!!

30.05.2020 | 15:29

Зико,не се прави на луд,че накрая за золумите на маминия ще изгориш и ти.РЕВИЗИЯ НА МАМИНИЯ. КОГА???? Само не излизай с номера за независимата съдебна система.ВСИЧКИ ДОКУМЕНТИ ЗА ЗОЛУМИТЕ СА ПРИ ТЕБЕ.

Отговори
14 6
Венко Измамата

Венко Измамата

30.05.2020 | 15:10

Черните бахури те чакат тоти с нетърпение.Вече има разделение кой пръв,кой втори и т.н.Аз съм твоя стар приятел Венко Измамата,който ти предаде.Вече съм Вили.НаТеб съм измислила много хубаво име-Теофила.Хи-хи,пак ще бъдем дружки но от женски род.

Отговори
10 4
До Тоти от Янко Ваташки- лудия

До Тоти от Янко Ваташки- лудия

30.05.2020 | 14:59

Не тоти, ОТИВАШ В ЗАТВОРА

Отговори
9 3
До Тоти от Янко Ваташки- лудия

До Тоти от Янко Ваташки- лудия

30.05.2020 | 14:57

Не Тоти ОТИВАШ В ЗАТВОРА!!!

Отговори
7 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?