49
Следвайте ни

Пловдив гледа мача за властта от трибуната

viber icon

Руси Чернев

Когато пловдивските отбори не вървят,  националният тим е обречен, казваше навремето Мичмана. Говореше за футбол, но същото се отнася и за управлението. Преди 140 години Пловдив направи своята голяма саможертва и даде целия си потенциал на София, за да се гради новата България. Цяла плеяда пловдивчани напуснаха града, за да станат премиери, министри и дипломати в Княжеството.

Сега, в годините на поредната българска политическа революция, Пловдив гледа мача от трибуните. На изборите за народни представители  партиите си дадоха лидерска битка под тепетата, но експертният потенциал на града изглежда ще остане в девета глуха, когато се наливат основите на промяната. От депутатите, които Пловдив изпраща в 47-ото НС, повечето са местни кадри. Те обаче ще са далеч от местата, където ще се вземат управленските решения, защото тримата от ГЕРБ (Иван Тотев, Радомир Чолаков и Стефан Шилев) и Елена Гунчева ("Възраждане") ще са твърда опозиция.

Ако не броим родения в Пловдив, но израсъл в София Кирил Петков, във всички 18 отбора на четирите партии, които преговаряха по 18-те основни политики на бъдещото  управление, видяхме само един местен кадър. Това бе доц. Георги Йорданов от БСП, който участва в обсъждането на приоритетите и проблемите в здравеопазването.

Сред тези, които вече се завъртяха като бъдещи министри, също не прочетохме името на друг пловдивчанин, ако изключим самия Кирил Петков. Явно градът ще свири втора и трета цигулка в редовното правителство, за разлика от двата последни служебни кабинета, в които Пловдив имаше сериозно присъствие.

Остава да се надяваме, че важните за града и региона политики ще се бранят от депутатите от Пловдив-град и Пловдив-област, които ще седнат на банките в новия парламент днес.

Но както би казал Мичмана, притесненията ни са за първия отбор. Когато в него няма пловдивчани, националите обикновено са далеч от успехите. Дано пробием поне в резервите и да обърнем мача с някой ценен зам.-министър. Иначе ще сме валат като в последния кабинет на Борисов, когато с експертен потенциал ни отсрамваше единствено Амелия Гешева като заместник на Боил Банов в културата.

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?