Следвайте ни

Платените русофили и безплатният Соломон

Или защо е най-добре ядрените ракети да дойдат, за да доведем демокрацията до успешен край

viber icon

Светът става все по-сложен, но затова пък политическото мислене се опростява. Така равновесието в природата се запазва. Само че при тази обратна пропорционалност не съм сигурен колко години още ще я има природата, за да храни политиците и останалата част на човечеството. Все повече думите изпреварват мисълта, което пък е в пълен синхрон със забързаното време. В планетарен мащаб Тръмп се изявява синхронно. У нас неговите образи и подобия са повече.

Русофилията в България не е по любов, тя е платена. В България няма русофили, има руски шпиони. Ей такива неща говори Соломон Паси, и то не на маса, а по телевизора. Не знам този атлантически ценен мъж дали не си е поставил за цел да сведе симпатизантите на демократичните западни ценности до броя на градските десни, но не ми се вярва. И тъй като няма подобна цел, нещата са по-тревожни. Да обявиш всички, които си падат по Русия, за платени и за шпиони, без изключение, си е чиста проба синхронност.

От сложната ни история единственото по-сложно нещо е отношението на българина към Русия. А най-сложното е любовта на българина към Русия. Той си я обича, макар че никога няма да отиде да живее и работи там, нито ще прати децата си да учат в широката страна. Не ползва руски коли, не купува руски парфюми, но си я обича. Не стъпва в руски курорти, не яде руски хот-дог, но си я обича. Ако това не е най-сложната любов, коя тогава? Освен това тази част от българите никак не е малка. Както казваше един експерт, у нас 80 процента са русофили, а останалите 20 процента са болни русофили. Шегуваше се човекът. Донякъде. Но така или иначе братушката си е форма на ген. Почти. Ако Наполеон успешно беше продължил военната кампания от Египет и превземайки Цариград от изток, ни беше освободил, сега у нас щеше да тържествува френската любов. И на мястото на Цар Освободител пред парламента щеше да бъде паметникът на Бонапарт. Докато Големият Ал не реши да го бутне. И ако при такава ситуация родолюбивият българин Соломон беше обявил на всеослушание, че всички франкофили са или платени, или шпиони, най-малкото уважаемата му съпруга щеше да въстане срещу това ужасно неглижиране на френската любов. Но тъй като в историята няма условно наклонение, си остава наклонността към Русия.

А да говориш за нещо толкова сложно с опростенческа категоричност, взаимствана от интонационния и словесен арсенал на комсомолците, хич не е добре. Едно е да обвиняваш "някои русофили", отдавайки дължимото на останала част, чиято единствена вина била, че обичат Русия, и съвсем друго - да обявяваш всички обичащи братушките за платени и шпиони. Не е добре - и то не за левите, които не знам защо са приватизирали руската любов, след като Съветският съюз отдавна е при Георги Димитров. А и сякаш е изключено десен човек да симпатизира на Русия в исторически или духовен план. Не е добре за дясно мислещите, които периодично са принудени да почервеняват от срам. Точно от подобни мисловни проблясъци, които адски ми приличат на залп на Аврора, ситуирана във военноморските сили на НАТО.   

Партийните секретари, които опростенчески класифицираха западната цивилизация като прогнил капитализъм, имат по-голяма заслуга от Рейгън за рухването на социализма. Безапелационното, заповедническо налагане на тези и тезиси отблъсква хората. И преди, и сега. Опростенческите решения на сложните процеси - исторически, съвременни, социални, икономически, духовни, на са решения.  Мисля, че така е смятал и големият философ Исак Паси.

Иначе ще се чудим защо дясното напоследък не може да намери широка подкрепа, а градските десни стават по-тесни и от тесните социалисти. И като алтернатива на пустото статукво току изниква някоя лявонезависима фигура като Мая с обещанието, че септември ще бъде май.

Докато стигнем до извода, че по-добре танковете (пардон - ракетите) да дойдат. Както прозря преди време Соломон, че вече нямаме нужда от стратегията на Тодор Живков „Балканите - безядрена зона“, а от ядрени оръжия. Да ни монтират едни ядрени ракети и въпросът с налагането на демокрацията да бъде решен веднъж завинаги. Соломоновско решение: Путин се гътва от страх, на негово място идва демократ и русофилите изчезват от само себе си.

Ако пък ракетите влязат в действие, русофилите също ще изчезнат. Заедно с останалата част от населението.

Красимир Димовски

Красимир Димовски

Журналист - екип "Общество"

Красимир Димовски е работил в местни и национални издания, ръководил Книгоиздателска къща “Марица”. Има самостоятелни изложби с политическа карикатура и награда „Пловдив”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?