Следвайте ни

Пепа Деведжиева: Заплата от 1500 лева за кмета на Пловдив е популизъм

viber icon

ПЕПА ДЕВЕДЖИЕВА,ЧЛЕН НА НАЦИОНАЛНОТО РЪКОВОДСТВО НА КОНСЕРВАТИВНО ОБЕДИНЕНИЕ НА ДЕСНИЦАТА /КОД/

 

Заплата от 1500 лв. за кмета на Пловдив е див популизъм. Кметът на втория по големина град носи огромни отговорности и управлява бюджет от над 340 млн. лв., и всичко това трябва да бъде подплатено със заслужено възнаграждение.

В частната сфера е така - мениджърите на ключови позиции получават високи заплати, защото отговарят за много хора и средства. Не виждам защо в публичния сектор трябва да е много по-различно - като десен политик ще припомня, че добре свършена работа за малко пари не съществува.

Поставям този въпрос не за първи път - като общински съветник през миналата година предложих да бъде увеличена заплатата на тогавашния кмет Иван Тотев. Тогава не получих подкрепа, и то точно от съветници, които сега публично коментират, че заплатата на кмета на Пловдив е ниска. Официално заявеното намерение на новия кмет Здравко Димитров е да не променя възнаграждението си и то да остане 1499 лв. Явно той няма нужда от пари и е станал кмет на Пловдив от чист местен патриотизъм. Тогава да обяви, че дарява и тези 1500 лв.!

Подобна заплата е обида към институцията „кмет на Община Пловдив“. Тя е обидна и за институцията „Общински съвет“, защото заплатите на председателя и съветниците са функция от възнаграждението на кмета.

В самата общинска администрация заплатите се вдигат и ако продължава така, няма да е далеч времето, когато редовите чиновници ще получават почти колкото кметът и председателят на Общинския съвет. И какъв авторитет ще имат тогава тези хора пред подчинените си?

Ако има опасения, че при вдигане на кметската заплата ще се увеличат много и възнагражденията на съветниците, които сега взимат 80% от това, което получава председателят на Общинския съвет, този процент би могъл да бъде намален примерно на 60. Така няма да се налага да се търсят допълнителни средства в бюджета на Пловдив.

А заплатата на кмета идва от републиканския бюджет и не е променяна вече близо 10 години. Кметовете на много по-малки общини вече взимат два и повече пъти над тази сума. Впрочем ако Здравко Димитров гледа на ниската си заплата като на икономия за бюджета, по-голям ефект ще има, ако изпълни предизборното си обещание за съкращения в администрацията, вместо да продължава да я раздува. Тогава за всичко ще има пари.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

От Свиленград

24.03.2020 | 15:19

Ама и заплата ли дават? Ние на митницата сме съгласни и без заплати да бачкаме, даже извънредно смени сме готови да поемем.

Отговори
0 0

Пенсионери

18.03.2020 | 05:38

А наведените пенсионери, които искат да " им е спокойно" и "да не се натоварват" как живуркат с 370 лв ( такава голяма) пенсия.Ама народ какво да го правиш иска да живее необразован и беден,с сега и с вирос!

Отговори
1 0

А хората?

12.03.2020 | 18:41

Ами хората дето не са кметове и не взимат дори минималната? Те как да се чувстват?!! Без отпуски без нищо щото ресторантиорите не ти плащат отпуските в Пловдив ДО ЕДИН!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?