46
Следвайте ни

Партиите майки скараха пловдивските общински съветници

viber icon

Дебат за партиите-майки се развихри в Общинския съвет, преди да бъде гласувана продажбата на 2,84% от акциите на общината в приватизираната и фалирала фирма "Градски транспорт" АД. 

От групата на БСП възразиха срещу продажбата на "Петрол Енерджи", чийто собственик е Георги Самуилов, а Йордан Василев даде идея на базата на тези акции общината да потърси възможност да вземе обратно продадените навремето терени на "Градски транспорт". "Не е ли по-евтино да изкупим цялото дружество в сравнение със средствата, необходими за създаване на нова общинска фирма?" попита Василев. 

Александър Държиков, шеф на Общинския съвет от ГЕРБ, обясни, че "Градски транспорт" е обявена в несъстоятелност с решение на съда и активите на дружеството подлежат на разпродажба за погасяване на дълговете. "Те бяха 15 млн. лева, а сега сигурно са много повече", предложи Държиков.

"Получава се нещо много интересно. Ние тук се гневим, вълнуваме се, за да стигнем до един извод - партията - майка, понеже е във властта, да ни съветва какво да направим. Преди години ние имахме 33 % в "Градски транспорт". Да, ама не, защото останахме с 3 процента, дори и по-малко. Докарахме го до този момент благодарение на членове на партията - майка. И към днешната дата тя пак е в управлението на държавата", атакува Йордан Илиев, председател на групата на ГЕРБ.

От левицата обаче подхвърлиха, че ГЕРБ е била партията майка.

"Не помня да сме имали кмет в Пловдив", отвърна Йордан Василев. Няма да говоря за партия -майка, защото се получава като женен с деца, обобщи Димчо Петров от ВМРО, а от залата веднага репликираха, че кмет на БСП беше Славчо Атанасов.

Евелин Парасков от "Съюз за Пловдив" напомни, че община Пловдив умишлено е изтървала акциите, след като общото събрание на дружеството увеличило капитала. Това стана в мандата на Славчо Атанасов, подчерта Евелин Парасков.

 

Е, и след 11 години Славчо продължава да плаши много хора, иронизира колегите Слави Георгиев.

От Демократична България предложиха акциите на общината в "Градски транспорт" да бъдат апортирани в новата общинска фирма "Екобус - Пловдив", но идеята не се прие от мнозинството. 

Предложението на зам.-кмета Величко Родопски  за продажба на акциите беше прието след второ гласуване на ръба на кворума - с 26 гласа, предимно на ГЕРБ и коалиция. 10 бяха против, а 6 се въздържаха.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?