Следвайте ни

Пари за здраве или здраво крадене

Къде изтичат милиардите от вноски на милиони българи

viber icon

Една четвърт от средствата на НЗОК отиват за медицинско оборудване и лекарства, където "снасят" златните кокошки на корупцията - обществените поръчки 

Здравеопазването е една от многото сфери в България, която се нуждае от спешна реформа. Започва я всяко ново правителство на прехода и нито едно не я доведе до края. Инвестициите в здравеопазването растат с всяка година, но качеството на услугата и общото здраве на българина така и не се подобряват значително. 

Последният опит да се внесе ред в сектора започна преди 2 години с революционно нова идея, която предвиждаше концептуална промяна на модела на финансиране. Според плановете на кабинета "Борисов 3" тя трябваше да бъде разписана в нормативи през 2019 г. и да влезе в сила от началото на тази година. От идеята не произлезе нищо съществено и в крайна сметка авторите й се задоволиха единствено с промени в регламентите, по които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) разплаща медицинските услуги. 

Като цяло всички признават, че в системата има недостиг на средства. В същото време инвестициите в частните болници растат, а опонентите им обичат да твърдят, че именно те създават проблема в сектора. При един от поредните опити за реформа дори имаше идея те да бъдат извадени от системата на финансиране на Здравната каса и да се издържат единствено от парите на пациентите си. Тя обаче не сработи, защото създаваше пазарни, правни и дори конституционни проблеми. 

И днес обаче продължават спекулациите, че в частните болници изтичат обществени средства по формата на скрити такси, доплащане и т.н. Тезата е сбъркана, защото именно въпросните "надбавки" в цената на услугите са за сметка на пациентите, а не на Здравната каса. 

Проблемът, в който Министерството на здравеопазването и НЗОК отказват да нагазят, е корупцията в сектора и неадекватното разпределение на средствата по петте основни оси - средства за медицинско оборудване, за лекарства, за обща доболнична помощ, за специализирана доболнична помощ и за болнична помощ. Оказва се, че за болничната помощ, където е основният фронт на битката за здравето на българина, на който действат и обичайните заподозрени "частници", отива по-малко от половината от бюджета на НЗОК. Според отчета на Касата за 2019 година от 4 344 945 000 лв., похарчени за здраве през 2019 година, в болниците са отишли 2 075 560 600 лв. /или 48,1%/ от всички здравноосигурителни плащания. За другите важни дейности парите са разпределени както следва: за първична извънболнична медицинска помощ - 226 436 600 лв. /5,3%/, за специализирана извънболнична медицинска помощ - 250 222 900 лв./5,8%/, за дентална помощ - 164 573 100 лв. /3,8%/, за медико-диагностична дейност - 89 724 100 лв. /2.1%/.  

Всички останали средства са за закупуване на медицинско оборудване /основно в държавните и общински болници и институти/ и за лекарства. И именно тук е заровено кучето на големите кражби в здравеопазването. Защото отдавна е известно - корупцията е там, където са обществените поръчки. А техниката и лекарствата се доставят именно чрез златната кокошка на поръчките. 

Именно тези разходи бележат и най-голям ръст през последните години, а в същото време при цените на медицинското оборудване и лекарствата в световен мащаб се забелязва спад. 

От Годишния отчет за дейността на Касата става ясно, че тенденцията за постоянно нарастване на разходите за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели продължава с висок темп.

В същото време не става ясно, защо Здравната каса, макар да има съмнения за злоупотреби, не въвежда нов нормативен ред за разпределението на тези средства, а разчита единствено на "внезапни проверки", за да хване в крачка крадците.  

Ако касата иска ограниченият публичен ресурс за здравеопазване да се харчи по-добре, би трябвало да се фокусира върху намаляване на злоупотребите в сектора, а не да сочи с пръст онези, които на практика обират пешкира за неудачите в държавното и общинско здравеопазване. 

А вноските растат

Отчетът на Здравната каса показва, че приходите й растат, защото българите стават все по-изрядни към държавата, когато става дума за вноските за здраве. Общият размер на получените от НЗОК приходи и трансфери към 31 декември 2019 година е 4 396 527 500 лв. В сравнение със същия период на 2018 г. се отчита ръст от 448 457 800 лв., или с 11,2%, което се дължи основно на увеличения размер на здравноосигурителните приходи през 2019 г. 

Още през 2009 г. здравната вноска бе увеличена от 6 на 8%. Когато направи това, правителството на Сергей Станишев обещаваше, че за сметка на повишената осигурителна тежест за гражданите ще бъде премахната потребителската такса в здравеопазването, което обаче така и не се случи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Заедно

Заедно

12.08.2020 | 09:55

Утре 13ти, Четвъртък е големият протест в Пловдив. Нека да спрем корупцията.

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?