Следвайте ни

Отзвук: Кабинетът е стабилен, но управлението - некачествено

Липсата на ясни принципи и предвидимост в действията на политиците създава усещането, че държавата се клати

viber icon

И преди сме били в ситуации, в които има голямо мнозинство, което осигурява формална политическа стабилност на правителството в парламента. Сега дори с излизането на ДСБ от управлението мнозинството остава от около 130 души. Тази политическа стабилност на правителството в парламента обаче не произвежда обществено доверие и затова кабинетът е нестабилен.

Правителството не предлага прогнозируемост, т.е. ние, гражданите, и бизнесът не знаем какво да очакваме през 2016 г. и 2017 г.  Увеличаването на разходите на правителството за наша сметка се превърна в начин на управление и в традиция в българската политика. За съжаление, колкото и да е стабилна, най-голямата българска партия ГЕРБ засили тази тенденция и не можем да завираме глава в пясъка и да ръкопляскаме на премиера Борисов. Трябва да му кажем истината, а тя е, че този кабинет увеличава задлъжнялостта на икономиката и ни приближава към нова икономичска криза. На правителството, в което г-н Борисов и ГЕРБ носят най-голяма отговорност, ще става все по-трудно заради отказа от икономически ефективно управление и заради липсата на прогнозируемост. За съжаление настоящото правителство не ни казва как ще се развива държавата в следващите години. Не ни каза какви данъци ще плащаме, какви ще са цените на тока, какъв ще бъде бюджетът.

В резултат на това всеки от ресорите се управлява

@ins_sub: на принципа „Петър Москов ми е приятел”.

Разбира се, не искам да слагам на партия ГЕРБ и на г-н Борисов етикет “лоши политици” или „слаб премиер”, защото това не би било обективно. Тяхната власт и управление са резултат от вота на хората. Тоест, ако те са слаби, това е, защото ние сме им делегирали власт и отказваме да ги притискаме и да им казваме какво искаме да правят. В тази ситуация имаме разхвърляно управление, без приоритети, в което стабилността се крепи на междуличностни договорки, на „харесвам те” и „не те харесвам”. Крепи се на това някой да получи пост, влияние и шанс да разпределя част от държавния бюджет чрез министерство, фондация, областна управа. На това се крепи политическата стабилност. По този начин произвеждаме шуробаджанашко, корупционно управление и за съжаление перфектен пример за това е управлението на община Пловдив, което е организирано на принципа “всички на трапезата”. В Пловдив всички предизборни заявки за алтернативи и опити за позитивна промяна бяха

@ins_sub: изтъргувани след местните избори срещу постове и влияние

и местните партии сформираха клиентелно мнозинство около това всеки да получи личен достъп до бюджета на общината. Тъжно, нали?

Това, което ще се случва на това правителство, е, че просто отлага неуспеха си. Междувременно основните фигури в него, начело с премиера, са заети с това да намерят виновен за този или онзи неуспех. В конкретния случай с оттеглянето на подкрепата на ДСБ за кабинета Борисов можем да кажем нещо много просто:  ДСБ отказаха да участват в предлагания от премиера модел „всички на трапезата” без ясна прогнозируемост. Не искам да хваля ДСБ и няма да го направя, защото това би било евтино. Дали са прави, или не, ще разберем скоро. Позицията на ДСБ да излезе в опозиция изглежда принципна, но това е същата партия, която произведе Петър Москов в министър на здравеопазването. Тя произведе министър, който смята, че най-важното е да запази личните си властови позиции и да се откаже от политическите си позиции. 

Стигаме дотам, че когато няма прогнозируемост и ясен политически отговор на това какво се случва в управлението и в България в следващите години, след като не знаем как ще се управляват отделните ресори, тогава политиката се разпада до междуличностни отношения и индивидуални перспективи. Тя се “московизира”. Всичко се свежда до силното лично желание “искам да съм министър”. Това не е политическо поведение, а личен избор. В конкретния случай - унизителен избор.

@ins_sub: “Московизацията” на здравното министерство е провал на целия сектор

Тя означава, че в здравеопазването няма да има реформи, а ще има крепене на статуквото. Към тази сфера вече няма политически ангажимент, защото министърът не представлява никой. В здравеопазването имаме министър полусвободен електрон, зависещ от политическата воля и от желанието на премиера Борисов да го задържи в правителството или не.

Зад подменената конституционна реформа, довела до излизането на ДСБ от мнозинството, стои не само политически, но и тежък икономически провал. От времето, когато се заговори за реформи в съдебната власт, по време на кабинета на НДСВ, досега за реформи в тази сфера са похарчени над 250 млн.  Остава читателите на “Марица” и гражданите да попитаме какво стои срещу тези пари? Когато срещу изхарчени 250 млн. стои нула - това инвестиция ли е, или е икономическа загуба? Нито една частна компания не може да си позволи такъв провал.  

Големият въпрос сега не е какво ни казват г-н Борисов, Радан Кънев или някой друг. За нас хората е важно способно ли е това правителство да поеме публично каквито и да било ясни ангажименти в отделни ресори и след това да ги изпълни. Ако прегледаме коалиционното споразумение между правителствените партии, ще стигнем до тъжния факт, че в него са записани общи пожелания. Това е голям проблем на управлението и от него страда обществото ни. Той е свързан с това, че избраните на власт не поемат ангажименти и така избягват контрола на обществото.  

Когато няма политически ангажименти на партиите или на правителството, когато ясните политически линии са заменени с политика на “този ми е приятел”, “онзи ми е симпатичен”, тогава не можем да прогнозираме, не можем да правим анализи, а

@ins_sub: политиката се превръща в обикновена махленска клюкарщина.

В такава ситуация сме вкарани сега. Това е африканизирана политическа ситуация, характерна за феодалните общества.

Дори това правителство да падне от власт, нищо съществено няма да се случи и нищо няма да се влоши в ежедневието ни. Ще има завъртане на парламентарната рулетка и вероятно ново правителство на ГЕРБ. В парламент, в който политическата перспектива се е разпаднала, в който министри не зачитат парламентарния контрол и парламентарните комисии, няма никакъв проблем отделни да продават гласа си и да подкрепят всяко правителство. За съжаление има огромен риск Реформаторският блок да се превърне в такъв тип политически аморфна и клиентелна група депутати. От тази гледна точка 

@ins_sub: излизането на ДСБ в опозиция е напълно разумно

и ще запази облика на тази партия и може да донесе нарастване на политическото доверие към ДСБ. Не е задължително това да се случи обаче.

ДСБ реално даде политическа оценка за работата на кабинета. Това е позитивен знак. Важно е г-н Борисов да го разчете, а не да обяснява кой се готви за президентски избори. Очевидно е, че г-н Радан Кънев не може да спечели президентски избори, с цялото ми уважение към него. Той е разумен човек и сигурно знае, че за спечелване на президентски избори се иска подкрепа на голяма коалиция или партия.

Няма причина да насаждаме песимизъм по отношение на политическата ситуация у нас. Ние винаги сме били провинциална страна по отношение на ЕС - общество с много комплекси и с много лоши навици. Това не значи, че не трябва да се харесваме. Значи, че трябва да работим здраво да подобряваме обществената сфера. Важно е да полагаме усилия, за да подобряваме каквото е възможно в начина, по който функционират институциите ни. Много е важно също да казваме истината на политиците си, да им задаваме цели и да ги подкрепяме да ги постигат. Пример е, че премиерът Борисов не трябва да бъде оставян да се радва свободно на медиен и обществен комфорт, а трябва да бъде притискан от обществото да постига конкретни, важни за всички управленски резултати. Не е добре да го жалим и да му казваме колко успешен и безгрешен премиер е, защото това е очевидно невярно. За доброто на страната, за негово добро е това управление да бъде поставено под силен обществен натиск да постига резултати.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ха

Ха

15.12.2015 | 13:19

Стабилен с подкрепата на ДПС и огромни заеми.ОСТАВКА

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?