4020

Осем месеца след убийството: Кой кара влака по делото „Цалапица“ - протестът или Темида

Убийството на 24-годишния Димитър Малинов в Цалапица стана съдебен случай №1 на 2023 г., очертава се да грабне приза за първото място и през настоящата. Осем месеца след зверството разследването или поне информацията за него, стигнала до обществото, клони към нулата. Очакванията Рангел Бизюрев да разплете цялата истина и да донесе така желания финал и справедливост не се оправдаха. Още в първите дни след кървавия случай ​сред обществото се създаде съмнение, че „има нещо гнило в Дания“. Не закъсняха протестите на близки, приятели и роднини на убития Митко, които се превърнаха почти в ежедневие ​- ту в селото, ту пред прокуратурата и Съдебната палата в Пловдив. Играта на гоненица продължава с пълна пара ​- едните искат истината, другите казват „всичко с времето си“. Прекалено много въпроси покрай убийството обаче остават без отговор. С течение на времето възникна и един по-глобален въпрос: Кой всъщност кара влака по делото „Цалапица“ и кой диктува правилата?

Цели пет часа Рангел Бизюрев бе разпитван в Следствието, когато беше върнат от Дания. Служебният му защитник, който бе сменен, заяви, че младият мъж е разкрил пълно и подробно какво се е случило във въпросната нощ. Много от казаното обаче се разминава с показанията на близнаците, което създаде нови спънки пред желанията за бързо разплитане на истината. Така дълго чаканата екстрадиция на Рангел се превърна в разочарование както за жителите на Цалапица, така и за разследващите. 

„За момента най-сигурното място за Рангел е арестът“, заключи вече бившият му адвокат, като се аргументира с това, че евентуалното му пускане с гривна на крака ще предизвика война в Цалапица.

Настроенията в селото ескалираха в момента, в който се разбра, че става въпрос за убийство и че РУ-Стамболийски е допуснало Рангел да избяга. Появиха се съмнения, че въобще не е издавана европейска заповед за арест на Бизюрев и по-важното - даде се начало на протестите.

Силният натиск от страна на жителите на Цалапица и високият обществен интерес оказаха своето влияние. Със сигурност действията на протестиращите опряха в стената работещите по случая, доведоха и до оставки.

Натискът се оказа толкова силен, че  в един момент ​настъпи смяна на ролите. 

Майката на убития Митко отправи десетки искания и се опита да направлява работата на прокуратурата, подкрепена от жители на Цалапица. Тя споделяше всевъзможни версии и обвинения, което, в крайна сметка, не само не помогна, а забави и затрудни цялото разследване.

А неведнъж съдии, полицаи, прокурори и разследващи повториха едно и също: „Оставете ни да си свършим работата“. В крайна сметка, независимо в каква степен, Темида тръгна по пътеката, която протестът начерта, за да отговори на обществените нагласи и очаквания. 

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов отстрани директора на полицията Васил Костадинов, посочвайки като мотив именно случая "Цалапица". Близките на Митко веднага реагираха, че това е единственият човек, който се е размърдал, за да разреши убийството. 

Напрежението се покачи дотолкова, че вече осем месеца чичото на убития Митко твърди открито, че ако близнаците и Рангел се отърват, сам ще въздаде правосъдие.

"Доживотни присъди трябва да получат убийците, а помагачите  - поне по 20 г. затвор", коментира на протеста вчера Пейчо Малинов.

Рангел Бизюрев беше екстрадиран в страната ни на 20 март, след като бе заловен в Дания преди четири месеца. Според неговите показания  до смъртта на Димитър се е стигнало след скарване и сбиване между двамата, като Рангел ударил  Митко 4 пъти по тялото. Отрича да го е удрял по главата. Твърди, че са били само двамата с Борислав Динков, но близнакът не е посягал. Според бившия защитник на Бизюрев - Димитър Колев, случилото се е инцидент с неочакван и нежелан трагичен финал.

Новият му адвокат Делчо Джубелиев, бивш шеф на Военния съд, отказа да коментира случая. "Касае се за инцидент между него и Митко, вследствие на информация, че Бизюрев е бил обиждан предната вечер от убития. Желанието и намерението на Рангел са били единствено и само да осъществи връзка с Митко и да си изяснят отношенията. На срещата е опитал да намери диалог, разменили са се реплики между двамата и се е стигнало до нанасяне на удари от Бизюрев. Той казал, че е ударил четири пъти Митко в областта на тялото - торса, ребрата, но отрича да е имало удар по лицето. Отрича да го е блъскал и ритал", посочи служебният защитник. 

Това не е истината за почернените близки. Митко е бил удрян в стълб и в дървета, твърди близнакът Борислав. Показанията си дал пред бившия шеф на полицията в града под тепетата Васил Костадинов, след което никога повече не споменава същото, вероятно защото ще разбие на пух и прах защитната му линия.  

Докато не бъдат разпитани подробно всички участници и свидетели на убийството, противоречията ще стават все повече, убедени са близките. А истината остава мираж, допълва почернената майка, която всяка нощ чака Митко да се прибере вкъщи.

Остава и въпросът дали Темида ще си махне превръзката и ще плати данък обществено мнение, или пък ще спазва буквата на закона. 

Бившият шеф на полицията в Пловдив:  Борислав призна пред мен, никой не ме търси за разпит

Учудващо за мен е защо вече осем месеца след убийството на Митко не съм потърсен за разпит. Това коментира пред "Марица" бившият директор на Областната дирекция на МВР Васил Костадинов, който беше отстранен от поста си няколко дни след зверството в Цалапица. Той подчерта, че само и единствено пред него, в индивидуален разговор, Борислав Динков признал, че е присъствал на убийството. "Изложи първоначалните данни за това къде точно е извършен побоят над Митко, по какъв начин, след което аз извиках и останалите колеги", посочи Костадинов. 

Според него тънкият момент в случая "Цалапица" е дали Митко е бил починал при товаренето му в колата. "Ако в онзи момент няма починало лице, то този, който помага за товаренето на все още живия младеж, е съучастник в убийство", подчерта Костадинов. 

Той коментира, че към момента има спор относно мястото, където е нанесен побоят. "Още същата вечер, под влияние на емоции и разкаяние, Борислав ни заведе до това място. Аз го огледах посред нощ. Има редица обстоятелства, които лично на мен ми даваха основания да вярвам, че е много възможно да е точно това място. Още тогава се твърдеше от Борислав, че освен с юмруци и с ритници, Митко е удрян в стълб и в дървета. Уличката, където ни заведе  Борислав, много точно съвпадаше с всичко, което описа", каза бившият шеф на пловдивската полиция. 

Той е категоричен, че за разплитане на цялата истина е необходимо събитията да се проследят не час по час, а секунда по секунда. "Много е важно какво пише в експертизата като причина за смъртта. Нека прокуратурата да я извади и да се види какво пише в нея. Вероятно ще са посочени комплексни причини", коментира още той. По думите му, от изключително значение е да се направи следствен експеримент с участието на Рангел Бизюрев. 

И новият съдия поряза мераците за бърза присъда

Делото срещу близнаците от Цалапица Борислав и Валентин Динкови ще протече по общия ред. Това категорично решение взе вчера новият съдия по процеса Спасимир Здравчев. Именно това решение провокира аплодисменти за него от присъстващите в залата близки и приятели на убития Митко от селото. Делото ще стартира на 16 май, като Рангел ще бъде призова като свидетел. 

За това - процесът да протече по общия ред с разпит на свидетели, настоя в залата наблюдаващият прокурор Димитър Костов. Той отправи искане за събиране на нови доказателства, а именно разпита на Рангел. Адв. Светлана Званчева, която защитава близнаците, посочи, че искането на обвинението за Бизюрев не е основателно. Изказа същата позиция и за гледането на делото по общия ред. 

"Мерките им за неотклонение трябва да бъдат променени в по-леки. Не са обвинени в тежко престъпление, неосъждани са, имат постоянен адрес. Ще помоля да дадете ход на съкратено съдебно следствие", каза адв. Званчева. 

Съдия Спасимир Здравчев подчерта, че към момента събраните доказателства не подкрепят в достатъчна степен показанията на близнаците. Именно за да се разкрие обективната истина, следва делото да се гледа по общия ред, категоричен бе той. Съдия Здравчев остави в сила и мярката "задържане под стража" за Валентин и Борислав, като тя може да се обжалва пред Окръжния съд. 

При вкарването на близнаците в залата жители на Цалапица ги посрещнаха с викове:  "Убийци!". След края на разпоредителното заседание пък ги изпратиха с викове: "Гробари!".

Процесът срещу близнаците тръгна отначало, от фазата на разпоредително заседание. Причината - оттеглянето на предишния съдия по делото Боян Кюртов. И той като своя наследник на съдийския стол по делото не допусна съкратено съдебно следствие. 

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 12 оценки
4.3/5 от 12 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
15 коментара
Дидо

Дидо

01.04.2024 | 08:53

Ех ....този Митко ,вода не напита ?

Отговори
2 4
4545

4545

30.03.2024 | 15:24

Съболезнования на близките, но дотегнахте на всички с тези протести. Оставете съда да си свърши работата. Тая майка що не е станала съдия като всичко знае.

Отговори
5 19
Катя

Катя

03.04.2024 | 23:34

По неадекватно изказване скоро не бях чела!!! Засрамете се!!!

Отговори
2 1
Адв. Калоферов

Адв. Калоферов

29.03.2024 | 22:32

И тримата са еднакво виновни.Ако някой от участниците беше по-малко виновен щеше да набере 112 когато нещата са загрубели.Следствието доказа че когато е заровен е бил още жив.Какво повече да се търси ?!!!Всичко е ясно...Просто съдебната система да си свърши работата и да раздаде доживотните присъди.

Отговори
25 2
Камен

Камен

28.03.2024 | 17:49

И тримата убийци трябва да бъдат осъдени на доживотни.Тези хора нямат място в обществото Това което е извършено от тях с особена жестокост няма аналог.Ако

Отговори
35 6
Диди

Диди

28.03.2024 | 17:46

Влак който стои на място, не се кара.

Отговори
13 5
Саня

Саня

28.03.2024 | 11:46

Куратура и съд с изгнили ябълки , това е! Браво на майката и протеста!

Отговори
35 6
мафията

мафията

28.03.2024 | 08:11

Нито едните, нито другите! Защо ДАНС или прокуратурата не разследват защо съдията по делото е подал оставка и е напуснал системата? Кой или какво го е принудило? Задкулисието управлява делото! То все повече заприличва на "делото Белнейски"!

Отговори
35 1
Минаващ

Минаващ

27.03.2024 | 17:03

На корупцията майката на детето ли и е виновна? Няма такива боклуци!

Отговори
32 4
Смятам, че

Смятам, че

27.03.2024 | 13:37

тези протести трябва да спрат. Спокойствето е най-важния фактор за справеливо разследване и справедлива присъда. Това притискане и непрекъснати заплахи не водят до нищо добро. Не е тълпата, която ще произнесе присъдата. Дори и майката не е .

Отговори
15 38
Той

Той

27.03.2024 | 13:13

Майката може да поиска да го осъдят на смърт, ама законите в БГ са други, ще го осъдят не повече от 18 години.

Отговори
18 9
Хаха

Хаха

28.03.2024 | 18:52

После око за око! Толкова е просто!

Отговори
13 4

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?