Следвайте ни

ОП "Пешеходен мост" - още една черна дупка в общинския бюджет

viber icon

Кметът на район "Централен" предложил, а градоначалникът Здравко Димитров се съгласил Община Пловдив да откупи от Българската банка за развитие концесията на Пешеходния мост за 4,3 млн. лева, които ще плаща на вноски за 10 години.

Зад фирмата концесионер, построила "влакчето" над Марица в началото на 21. век, стоят пловдивските бизнесмени Денис Бареков и Ангел Стефанов. В онези години те са на гребена на вълната - заедно или поотделно купуват имоти, хотели, фабрики и даже авиокомпании. Строят, въртят милиони и даже  инвестират по света. Една от многото им сделки е концесията на спорния мост.

С годините нещата се обръщат. Много от активите са продадени, а бизнесът закъсва. Заради необслужен дълг Българската банка за развитие слага ръка на моста, като придобива правата по концесионния договор. И сега идва черешката на тортата - за да помогне на банката да реализира лошото си вземане, Общината ще откупи концесията, която сама е учредила в полза на частния инвеститор. На практика ще плаща за нещо, което си е нейно, вместо просто да развали концесията. Защото договорът не предвижда участие на трето лице. Как концесионните права и заадължения върху общинска собственост са се превърнали в средство за обезпечаване на друго вземане, е въпрос, от който може да се заинтересува прокуратурата.

За нас, като граждани, е интересно друго. Направен ли е анализ на приходите и разходите, които генерира молът над Марица, или някой просто е смятал на салфетка, както често се случва с публичните инвестиции в Пловдив. И дали мостът няма да е поредната черна дупка, в която да изтичат парите ни като данъкоплатци. А такива кратери дал Господ - като започнем от Колодрума, минем през Дома на културата, нереализираният инсинератор, няколкото общински галерии, Малката Базилика, а след броени месеци и Голямата... 

Кметът на "Централен" Георги Стаменов и градоначалникът Здравко Димитров уверено твърдят, че от моста ще се печели. Може, но като знаем колко добри мениджъри са държавните и общински чиновници, малко се съмняваме. На моста са изградени 70 магазина с различна квадратура. И сега нека и ние посмятаме на обратната страна на салфетката. Приходи идват от въпросните магазини, двата паркинга северно и южно от моста и подходите към него, които са на по 3 нива. От отчетите се вижда, че през годините те са се движили между 50 и 60 хил. лева с ДДС, а е имало месеци и с повече. На пръв поглед изглежда добре. Лошото е, че освен плюсове в бизнеса има и минуси, а тук нещата никак не са оптимистичмни. За да работи като търговски център, Пешеходният мост има нужда от персонал  - мениджмънт, счетоводство, работници по поддръжката, чистачки и т.н.. Като знаем как лесно се роят щатовете в Общината, бъдещото ОП "Пешеходен мост" със сигурност ще има минимум 10 служители и един голям началник. Така за заплати и осигуровки ще са нужни между 15 и 20 хил. лева. Следват разходите за вентилация и климатизация, охрана, почистване, консумативи за поддръжката, която става все по-наложителна и скъпа със стареенето на обекта, амортизационни отчисления, данък сгради, такса смет и т.н. При 70 обекта със сигурност общите месечни разходи ще надхвърлят 35 000 лева. И сега към тези две суми сума ще трябва да прибавим и онези близо 40 000 лева, които общината трябва да брои на банката, за да откупи концесията за 10 години. Сметката не излиза и без да говорим за рискове като ковид и други кризи, честите смени на наемателите, фалитите в малкия бизнес и т.н. 

Операцията е меко казано рискова, когато става дума за обществения интерес. Иначе сделката е перфектна за банката, която може и да почерпи, ако се отърве от придобитата по странен начин концесия. 

Добрата новина е, че както вече уточмнихме, всичко още е само идея. А инициаторите й вероятно ще изтрезнеят, когато преспят и от салфетката прехвърлят бизнес плана си в ексела.

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Таня Христова

Таня Христова

09.02.2021 | 06:03

ДА СЪБОРИ ГРОЗОТИЯТА ВЪРХУ МОСТА,

Отговори
2 0
Таня Христова

Таня Христова

09.02.2021 | 06:01

РЕФЕРЕНДУМ НАЙ ТОЧНО ИЗКАЗА МНЕНИЕТО НА ПЛОВДИВЧАНИ-ДА СЕ СЪБОРИ ТАЗИ ГРОЗОТИЯ! ВСЕКИ КОРЕНЯК ЩЕ ДАДЕ ЛЕПТА, ДС СИ ВЪРНЕМ КРАСОТАТА НА МОСТА!

Отговори
2 0
Коментар

Коментар

07.02.2021 | 19:50

Някакъв изрод залива форума с турски сериали

Отговори
1 0
Хахъм

Хахъм

06.02.2021 | 12:48

Абе, оня вече бивш икономически за кмет, не беше ли точно от тая банка дошъл?

Отговори
2 0
грабеж!

грабеж!

04.02.2021 | 11:14

За тези пари ще построят още 1 мост до този ...

Отговори
11 1
барабата

барабата

04.02.2021 | 09:47

далаверата е гарантирана от герб

Отговори
17 2
Сезон 3

Сезон 3

04.02.2021 | 08:41

Обещание е Турция с ниськ рейтинг

Отговори
0 0
Анонимен

Анонимен

04.02.2021 | 08:40

Турският хит обещание изльчен до сезон 2 по бтв

Отговори
0 0
Алиса в страната на любовта повторение

Алиса в страната на любовта повторение

04.02.2021 | 08:37

Вечер без сьботите и неделите от 1 до 2 часа по бтв лейди

Отговори
0 0
Комисионер

Комисионер

04.02.2021 | 08:09

Вие си дрънкайте, аз ще си взема паричките и от банката, и от концесионера.

Отговори
12 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай