Следвайте ни

Огнян Траянов, председател на БАИТ: Все по-рядко ще ни обгрижват хора, вървим към виртуален свят

viber icon

Огнян Траянов е председател на УС на Българската асоциация по информационни технологии /БАИТ/. Той коментира пред manager.bg по какъв начин ще се промени светът след пандемията от коронавируса.

Дълбокото и всеобхватно сътресение, предизвикано от COVID-19, ще остави следи и ще предизвика личностни промени. Промени в гражданското съзнание, в навиците, в границите на осъзнатата необходимост, определяща разбирането ни за свобода и лични права. Едно продължително извънредно положение води до извънредна ситуация със спазването на законността и моралните норми. Извънредните мерки за тяхното опазване - до изпитания и промени в разбиранията за права на личността. Oблекчаване на обществени места, домашното насилие, обири и плячкосване - това са неща, които се случват днес, а сме в началото на пандемията. Продължаването на строгите ограничения ще предизвика случаи на психични разстройства, безработица, затруднения в снабдяването с храни, вдигане на цените.

Ще зарази ли вирусът обществото ни, ще го разболее ли? Колко време и усилия ще са необходими, за да заличат следите от него?

Словосъчетанията „социално дистанциране“ и „социална изолация“ се използват грешно - физически сме разделени, но продължаваме социалните си контакти. Но, сякаш по ирония, правилното им тълкуване насочва към заплаха от процеси на отдалечаване и изолиране на личността като резултат от промените в начина ни на живот, наложени от пандемията. Днес това е желанието на мнозина да изградят за семейството си живот, изолиран и далеч от другите, което не е лесно за осъществяване. Утре, с развитието на съществуващи вече технологии, ще бъде достъпно изкушението от самоизолация в прекрасен виртуален свят, настроен по собствени представи и мечти. Подобно на търсещите бягство от реалния живот в халюциногени.

Пандемията донесе и ще остави промени в начина на работа. Фирмите са изправени пред сериозни изпитания в осигуряването на непрекъснатост на тяхното производство и предоставяне на услуги. Това ще даде тласък към прибиране обратно във фирмата (in-house) на производство от аутсорсинг дестинации чрез използване на роботи. Ще се автоматизира и предоставянето на услуги чрез машинно самообучение (ML), роботизирана автоматизация на бизнес процесите (RPA), автономен транспорт. Колкото и да предпочитаме да ни обслужва и обгрижва човек, ще трябва да свикнем да ни обслужват роботи: хуманоидни, колаборативни, софтуерни, в хотелите и ресторантите, в аптеките и болниците, дори в публичната администрация.

Всяко предизвикателство е и възможност. Ще извлечем ли ползи?  Пандемията наложи дистанционно обучение за достатъчно дълъг период и въпреки първоначалната резистенция и трудности поради неподготвеност, вече се виждат предимства. То е една от предпоставките за персонализирано обучение. Формирането на по-малки (за да бъде ефективен и управляем процесът) и гъвкави по състав (за да отговаря на нивото на усвояване) групи от ученици е стъпка в тази посока. Бурно се разработват учебни материали, трупа се ноу-хау. Пандемията ни показа още по-ярко, че всички живеем в глобален свързан свят, в глобалното село, наречено планета Земя и проблемите на едно общество се превръщат в проблеми на всички. Вече няма място за съмнения, че нашата планета е заплашена от нас и че много <210> тежим. Сателитните снимки, които показват огромното намаляване на замърсяванията само от краткото ограничаване на човешката активност, страховете от рухване на свръх задлъжнелите икономики гиганти, ще донесат отрезвяване. И дано намерим доблест да престанем да крадем от бъдещето на децата си.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?