Следвайте ни

Оформя ли се ново строително ветрило в Пловдив

viber icon

Пловдив отдавна е град на лобистките групи. Обикновено се контролират от силните на деня, но понякога собствено ветрило от фирми успяват да си направят и малките играчи във властта, които играят ролята на патерици за управляващото мнозинство. Заради двата центъра на влияние в местната власт в Пловдив, оформили се около кмета Здравко Димитров и градския лидер на управляващата партия ГЕРБ Иван Тотев, "патериците" имат все по-голяма тежест. И съответно - по-висока цена. 

Вероятно това е причината строителното ветрило на Иван Тотев от предишните 8 години, когато 5-6 фирми бяха абонирани за обществените поръчки, да загуби позиции, а на пазара да се появят нови играчи. Все още няма ясна следа дали те използват политически лобисти, за да печелят търговете. Във времето обаче и това ще стане ясно.  

"Парсек груп" ЕООД и "Пирс - Д" играят на всеки търг

Двете фирми са гастрольори и доскоро не бяха познати в Пловдив. Сега обаче вече имат първите си обекти и играят упорито в почти всеки търг. 

"Парсек груп" ЕООД вече изпълнява обществена поръчка по договор с Община Пловдив за реконструкцията на ДГ „Перуника” на ул. „Марагидик”.  Договорът е сключен с  ДЗЗД „Никополис Билд”,  в което „Парсек груп” е един от двамата партньори.

Седалището на  обединението  е  в  гр. Гоце Делчев. Вторият партньор в този консорциум е „Геоком 2000” ООД, но  на обекта работи  предимно „Парсек груп”, чийто едноличен собственик е софиянецът Бончо Бонев.

Договорът е подписан  на 24.08. 2018 г. по проект, финансиран по ОП „Региони в растеж”. Цената на поръчката е 2 138 724 лева без ДДС и 2 566 469  лева с ДДС, при срок за строителство 110 дни.

Реконструкцията не е изпълнена докрай и до днес. Мотивите са, че е сложна, почти нов строеж и че в хода на строителството са възникнали допълнителни разходи. По тази причина е взето решение в  Общинския съвет  за доплащане на непредвидени разходи в размер на 300 000 лева  и провеждане на нова поръчка.

Допълнителната  поръчка за  ДГ „Перуника” е възложена отново на „Парсек груп” ЕООД.  Фирмата, естествено, е единственият участник с офертата за 299 950 лева.

С решение на тръжната комисия от 27.08 2020 г. „Парсек груп” е избрана за изпълнител на нов корпус с 5 групи на ДГ „Зорница” в район „Южен”.  Тя е на първо място, като за поръчката кандидатстваха още пет компании, сред които е и ГБС - Пловдив. „Парсек” печели 100 точки от 100 възможни. Строително-монтажните работи ще се извършват по проект на ОП „Региони в растеж” с  прогнозна цена  2 963 374 лв. без ДДС.

„Парсек груп” не пропуска почти нито един от по-крупните търгове. Фирмата беше един от петимата кандидати за строеж на стадион „Христо Ботев”  като водещ партньор в консорциум „Инфра Конструкт”. (В прессъобщението от Общината беше изписано „Офра Конструкт” ​- не съм сигурна как е правилно.) За изпълнител  на Колежа е избрано ДЗЗД „Колежа” с основен участник ПИМК. „Парсек груп” и другите кандидати са отстранени заради непълни документи. 

„Пирс - Д” ООД  строи спортна зала „Дунав”

в район „Северен”.  Обществената поръчка е обявена в предишния мандат, а в края - през октомври 2019 г., точно преди изборите, се прави първа копка. Обектът е  на стойност 4,3 млн. лева.

Изпълнението се бави, като няколко месеца  през зимата и пролетта строежът беше спрян с обяснение, че има неплатени сметки от Община Пловдив.

„Пирс - Д” със седалище в София и собственици Ботко Михайлов и Сейфеттин Селим също   проявява доста активност напоследък. Фирмата е един  от участниците  в търга за строеж на многофункционална спортна зала с плувен басейн на СУ „Любен Каравелов” на ул. „Лютиче” 2 с прогнозна стойност 2 426 775 лв. без ДДС.  Оферти са подадени до средата на септември още от фирмите „Артстрой” ООД, „Инджовстрой” ЕООД, „Камо билд груп” ООД, „НСК - София” ООД.   Засега няма избран изпълнител.

Фирмата кандидатства и за саниране на многофамилни жилища за 2 799 906 лева. Поръчката беше обявена в края на миналия мандат. Подадени са общо 31 оферти. Няма решение за избор на изпълнител. С решение от 02.10.2020 г. тръжната процедура е прекратена. 

Снимки от Атанас Кънев

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Пуста тояга!

Пуста тояга!

05.11.2020 | 12:23

Да, очаквайте скоро да се появи, Рая билдинг, Рая хотелс, Рая вилас парк и т. н! Еми неможе да има само един олигарх в Пловдив станал такъв след кметуването си, трябва да има и други! Да има бала с в присвояването на средства иначе се обесмислят всичките усилия и домогвания до властта! "Всичко ново е забравено старо!

Отговори
3 2
4000

4000

05.11.2020 | 09:44

Всичко е интереси , не го ли разбрахте до сега 30 години ? За това всеки драпа за кокала , за да може после приближени фирми да вземат обекти и да се получават едни 30 процента комисионни от това .

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?