Следвайте ни

Общината да поеме щетите от престоя в зоопарка

viber icon

С учудване научих от медиите, че в Община Пловдив обсъждали варианта да прекратят договора с фирмата ни за строеж на зоологическата градина. Нямам телефон на кмета Иван Тотев, за да го питам лично каква е причината и какво възнамерява да прави. Обадих  се на районния кмет на „Западен” Димитър Колев. Казах му: „Ако смятате, че трябва да контактуваме чрез медии, аз съм готов да представя публично всички количествено-стойностни сметки и да разкажа за проекта и строителството”.  Ние няма какво да крием. Но в Общината трябва да отговорят защо са допуснали близо 4 години зоопаркът да не се строи.  Колев ми отговори, че  ще пита зам.-кмета инж. Йордан Калев.

Отново повтарям: ако днес се подпише акт 11 за възобновяване на строителните работи в зоопарка, утре изпращам работници. Но акт 11 все още не е подписан, за което фирмата ни няма никаква вина. Ние имаме интерес да завършим обекта с добро качество. Ако зависеше от нас, зоопаркът щеше да е напълно готов още преди четири години.  Общината спря строежа с акт 10, заради съдебните дела.   

След водосвета, който беше отслужен в зоопарка през февруари тази година, тогавашният зам.-кмет Димитър Кацарски състави комисия от  12 специалисти, която трябваше  да огледа състоянието на зоопарка, да опише всички сгради и съоръжения, включително и дефектите по тях, станали в резултат на принудителния  престой, и да състави протокол. До този момент не съм видял такъв протокол, който задължително се изготвя, преди да се възобновят строителните работи.   Причината за това забавяне не е само в надзора, но и в действията на Общината.

Дефектите, станали за тези години, трябва да се заплатят от Общината, защото през цялото това време  тя е стопанисвала зоопарка. Ние само си плащахме гаранцията, предвидена в договора, а това са десетки хиляди левове, което за нас е щета.

 Досега ни е платено за 80% от работата, а сме изпълнили за 95-96 процента. По време на строителството сме извършили допълнителна работа за около 500 000 лева по указание на инвеститора и надзора и по нареждане на кмета Иван Тотев, за което имаме документи.  Част от допълнителните  дейности бяха включени в проекта, но не са отразени в количествено-стойностните сметки. Други бяха изтървани в проекта.  Нека да не забравяме, че проектът беше на стойност над 5 млн. лева, но при преговорите намалихме цената с 500 000 лева. В движение се наложи допълнително проектиране.  

Ние изпълняваме обекти в цялата страна и навсякъде се назначава управленски екип. За зоопарка такъв нямаше. Освен това в Общината бяха загубили куп документи. Добре е, че аз пазя всички, подписани от Иван Тотев, включително и предписанията на проектантите и надзора.


Странно е, че не са ни потърсили за разговор от Общината. Вместо това получих покана от съдия-изпълнител да се явя пред нотариус на среща с инвеститора. И там писмено декларирах, че сме готови да продължим строителството, след като  имаме протокол на комисията за състоянието на зоологическата градина и акт 11. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?