Следвайте ни

Образование със скъсани дънки

Или как се мъчим да направим нещата по-лесни, но по най-трудния начин

viber icon

Системата на образованието е един тип в улегнала възраст, който се е докарал със съдрани дънки, за да изглежда по-свеж и модерен.

Той много иска да е успешен, но е малко непоследователен.

Както и тези, с които си общува, той е все по-cool - все по-технологичен, все по-„облачен“, все повече STEM, само дето често закъсва с граматиката.

Той си има стил, даже няколко ​- от безупречния класически тъмносин костюм на зам.-министъра Таня Михайлова до червените спортни обувки на предшественика й Диян Стаматов, с които идваше на директорски съвещания в Пловдив.

Абе, голяма работа е родното образование! И все по-голяма става, откакто драпа да се променя. Само едно не е ясно, след като се приложат всичките реформирани закони, наредби и прочее поднормативни актове -

защо така училището е все по-иновативно, пък резултатите на завършващите - все по-лоши?

Това ще се питаме и тази година ​- и след матурите, и след кандидатстудентските изпити. Да, резултатите от ДЗИ са по-високи. Обаче само с 3 точки. И то в сравнение с миналогодишните, които удариха дъното, откакто изобщо има матури. При скала за оценяване, в която тройката е 23 точки от 100, което прави 2,67. И при положение че отпадна сума материал от изпитните варианти - заради дистанционното обучение.

Най-лесно ще е да обвиним именно него, че е изолирало, демотивирало, объркало днешните 18-годишни. В известна степен ще е вярно. Дали обаче не ги обърква генерално самата система, като се мъчи да направи нещата по-лесни, но по най-трудния начин?

Как така лесни?!

О, не ме замервайте с тетрадки, ако все още не сте ги сменили с хромбука -знам какви сложнотии пише в учебниците, колко са тестовете, НВО-тата, ДЗИ-тата.

Скъпи учители, наясно съм колко е трудно да си авторитет пред днешните млади и колко още по-трудно е с техните родители. С административната тежест, изискванията и очакванията от всички страни. Моля, не си трошете лаптопите, като четете думата „лесно“ - ще ви трябват и за онлайн обучението през грипните ваканции. Тук става дума за ДРУГОТО ЛЕСНО.

Да се изправим пред вратата на системата ​- има организация за прием, електронна, с критерии и точки. И много лесен начин да се заобиколи за 10 минути - горе-долу толкова отнема смяна на регистрацията в съответното кметство, в чийто район е желаното училище за първолака.

И ето го урок ​№1 за него - как да направи нещата по лесния път, заобикаляйки правилата

Много скоро се задават първите тестове ​- национално външно оценяване в 4. клас. И се почва с уроците ​- защото учителките са били заети да разтървават агресивните, вместо да преподават как се пренася на нов ред. Или просто защото всички други казват, че без частни уроци не се изкарва. И неусетно предаваме на четвъртокласника урок №2. А той, най-просто казано, е, че не е чак толкова важно да слуша и работи в клас, при това всеки ден, понеже всичко ще се отработи с частния учител. 

Не че го казваме, но като плащаме таксите и броим това за добро образование, детето само се отказва от последователност в час. И пак разчита на план Б, който му натрапваме - уж да му е по-лесно и да има гаранция за успех, пък се оказва по-трудният начин.

И вместо да учи системно и да развива мислене, усвоява техники как да преодолее формати на изпити

И ето ни неусетно пред трансформиращия преразказ в националното външно оценяване в 7. клас ​- да затвърдим урок №2. И ето ни пред „Чорбата от грехове на отец Никодим“ на матурата по български в 12. клас. И се оказва трудно.

А всъщност е било просто - трябвало е само да се прочете Елин Пелин. Да се почувства. Обаче е било нужно да се чете постоянно 12 години, не само в последните два месеца преди матурата. И не само Елин Пелин. Но това е усилие, от което системата вече е отказала своите възпитаници.

И този е най-ужасяващият й дефект

Иначе политиките уж са правилни. Ето, отпадат понятия от програмите по природни науки, за да не се зубри фактология, а да остане време за практическо обучение и упражнения. Ето, тройката на матурите вече ще е 30 точки вместо 23. Пък националните външни оценявания ще са с интегрирани тестове, за да не се учи само български и математика и да се зарязва всичко останало. Нали скоро и министърът сам каза, че „образованието е усилие и стрес“!?

Обаче как да повярвам, че го вярва, като след няма и месец в специалност "Право" вече се влиза с едно усилие по-малко - без приемен изпит. Но за непоследователността споменах вече.

И реват сега родителите. Ама не за друго, ами защо са плащали напразно за частни уроци. А въпроса какво знание е натрупано и

не е ли то това, което истински си е струвало,

кой ще го зададе?

И ето го днешния кандидат-студент, който е „отгледан“ от системата с компромиси. Всяко стъпало от нея е имало своите оправдания за тях - да изкласи ученикът, да не загубят работа педагози, да не се громи престижът на школото, ако се пишат по-ниски оценки, да си напълнят вузовете бройките, че за всяка се полага финансиране. 

И ето го днешния висшист - много cool, много технологичен, много STEM. Обаче още в CV-то му лъсват правописните грешки. Той иска да е успешен и с висока заплата, без да предлага кой знае какво. Вярно, полага усилие, но често то е пак да заобиколи изискванията.

И ще е все така, докато зеят дупките и се нищят конците в гардероба на образованието - на дънките, някъде между класическия костюм и  червените спортни обувки. А вместо да ги позакърпим, ние се правим, че скъсаното е модерно.   

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Боряна Илиева

Боряна Илиева

05.07.2020 | 12:38

Много болезнена истина в статията, уви. Неграмотността сред учениците е висока и поради семейната среда и поради унизителните условия, в които е поставен днешния учител. Той е роб на чужди страсти и интереси, не на собствените си морални правила, защото не му се позволява да има такива. Малко са вече онези учители, които отдават душа , сили заобикаляйки натрапените ,,директорски правила” и създават лидери в живота. Образованието отдавна е образувание с неясни граници, суспектни резултати, напудрено отвън, но празно и не в час със съвременната динамика на живота.

Отговори
7 2
Любомир Дендонов

Любомир Дендонов

04.07.2020 | 10:07

Всички реформи се свеждат до това, как да се научим на нещо без труд. Така, и полуграмотните политици, които ни "управляват", ще могат да си купят дипломи. "Без зор, синко, ни у клозет не може да се отиде" - Фирга от филма "Горещ вятър"

Отговори
5 0
Четяща

Четяща

30.06.2020 | 05:37

Когато всичко около теб крещи-НЕ Е ВАЖНО ДА ЗНАЕШ КАК,А ДА ЗНАЕШ КОЛКО-какво друго да очакваме.

Отговори
25 0
2а2д15т

2а2д15т

29.06.2020 | 13:07

Десетки години журналисти, родители, специалисти в кавички, евромислещи и всякакви други "напредничави" с "експертиза" и да не забравяме фондациийки с финнсови възможности, които също размахват пръст на министри се опитват да учат образованието какво да прави. И докато и до когато това е така ще сме все по изненадващо иновативни в срива на знания, защото всичко вече се обезцени, дори и знанието. Като гледаме какъв интелектуален капаците ни управлява и как партийната принадлежност е единственото условие за печелене на конкурси и заемане на длъжности какво да се очаква - грамотност и знания. Забравете ! Та дори част от школските директори са неграмотни, но и не го знаят, защото дерибействат и никой не смее да им каже, че кралят е гол, защото ще го обвинят в нарушаване не Етичния кодекс. А за каква етика може да става въпрос, когато самият той е назначен с връзки?

Отговори
32 2
Аааа

Аааа

29.06.2020 | 11:01

Право без приемен изпит,обучение по медицина и стоматология,виртуално.Рикошетът ще е непредвидим!!!!!

Отговори
24 0
Ооооо

Ооооо

29.06.2020 | 10:54

Он лайн обучение в МУ Пловдив???? По че

Отговори
15 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?