Ако службата не действа, гори шефът

АЛЕКСАНДЪР КОНСТАНТИНОВ, БИВШ ЗАМ.-КМЕТ НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ

 

В един стар анекдот мислителят разсъждава кой е по-прав - вечният оптимист или умереният песимист. Никога не съм смятал, че мога да коментирам толкова голям провал като недоборите на общината към самата себе си в последните години. Явно съм бил песимист. А оптимистът винаги е бил по-прав - може и да е по-лошо.

Казвам го във връзка с актуалния въпрос от последната седмица, който гласи "Трябва ли да бъде освободена ръководителката на "Местни данъци и такси" в Пловдив, ако институцията, която ръководи, не си върши работата?". По правило това е реторичен въпрос. Естествено, че ако службата не действа, шефът гори. И доводите за това са безспорни. Както е безспорен фактът, че общината е най-голям собственик на недвижими имоти в града. Достатъчно е да разгледаме Годишната програма за управление на общинските имоти, за да разберем, че това са хиляди терени и сгради. Тези имоти носят на собственика им задължението да си плаща местните данъци и такса битови отпадъци.

Общо в града има над 225 000 имота на физически лица и над 6000 имота на юридически лица. В бюджета за тази година общината е планирала да събере 26 млн. лв. от данък сгради и 38 млн. лв. от такса смет. В същото време

несъбраните данъци и такси към края на 2019-а са над 22 млн. лв.

Горе-долу толкова, колкото не достигнаха на предишното ръководство на общината в изпълнение на плана за собствените приходи. Ако той беше реализиран и бе достигната цифрата от 158 млн. лв., както бе заложено в бюджета за миналата година, сега екипът на новия кмет щеше да има готови пари за няколко важни проекта от строителната програма. Да, ама не. Най-големият парадокс в случая е, че общината е най-големият длъжник сама на себе си.  Ето данните изготвени от финансистите:

 

Няма логично обяснение за натрупаните през годините задължения на общината към собствения си бюджет. Само в проблемната План-сметка за такса "Битови отпадъци" натрупаните задължения са почти половината от годишните разходи. Още по-странно е това, че е било достатъчно да се вземат парите от една общинска сметка и да се преместят в друга общинска сметка, но това не се върши. Разбира се, тези огромни суми не са натрупани за една година. Те са резултат от системна политика да не се спазват собствените наредби и законите. Каква е логиката на бившето ръководство на общината в продължение на осем години да бави парите за данъци и такси, е трудно да се разбере. Проблемът сега е за новото ръководство, което трябва да коригира деформираната политика на предшествениците си. Това е и един от начините да се изпълни планираният ръст на местните приходи за 2020 година.

Вторият провал на предишния кметски екип е, че само

30 големи фирми дължат над 4 млн. лв.

данъци и такси. Мога да цитирам много известни в града бизнесмени, които дължат стотици хиляди левове. Отдавна е известно обаче, че не е луд този, който яде баницата, а онзи, който му я дава. И проблемът е, че общината не е предприела всички предвидени в законите мерки, за да си събере недоборите. Има частни съдебни изпълнители, може да се блокират сметките на фирмите, изобщо инструментариумът, с който може да борави общината, е голям. Според мен точно общината трябва да оповести в медиите фирмите длъжници и това да става периодично. И тогава на всички ще стане ясно, че най-съвестни са обикновените граждани, които чинно си плащат данъците и таксите. А общината и част от бизнеса нарушават разпоредбите.

През последните дни по медиите се изписа много за

„горките съвестни директори на дирекции” в общината, които ще бъдат освободени.

Странно е как авторите на подобни съждения пропускат факта, че няма нищо по-логично при тези резултати на събирането на данъците и таксите да бъдат направени кадрови промени. И даже няма нужда някой да подканя въпросните директори да си ходят. Те отдавна е трябвало да си подадат оставките заради "видимите резултати". Докато неплащането на данъци и такси от общината си е политика на кмета, събраните данъци и такси от фирмите и гражданите са задължение точно на въпросните общински служители. Явно е, че там трябва да отидат нови хора, които не се плашат и искат да изпълняват служебните си задължения.

Всичко друго е интриги и политически игрички срещу екипа на новия кмет. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
MOPU

MOPU

02.03.2020 | 18:02

Здравейте, това е да информирам широката общественост, че Жозе Луис, заемодател на частен заем, отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от финансова помощ. 5000 евро до 100,00 евро Ние предоставяме заеми под 2% лихва за физически лица, фирми и компании по ясен и разбираем начин и условие. свържете се с нас днес по имейл на ([email protected]) или ([email protected])

Отговори
0 0
MOPU

MOPU

02.03.2020 | 18:01

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас.       Казвам се Катика Каменич ,, Искам да използвам тази страхотна златна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Търсих заем преди и те по-късно ме заблудиха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и искаше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добро здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл: ([email protected])

Отговори
0 0
Ами сега.

Ами сега.

28.02.2020 | 11:15

Компетентността на АлКос е впечатляваща!!!!!!! Да вземе и да анализира приватизацията на Крепежни изделия, ааа????????????

Отговори
1 0
опустошения около Гарата

опустошения около Гарата

25.02.2020 | 18:25

НАСТОЯВАМ НЕОТЛОЖНО КОНСТАНТИНОВ ДА СЕ ИЗКАЖЕ ПО ВЪПРОСА ЗА "ПОДЛЕЗ" ПОД ГАРАТА ЗА ТРАФИК ДЪЛБОКО В ЧОРБАТА === С КОЙТО СЕ ОПУСТОШАВА ЦЕНТРАЛНА ГРАДСКА ЧАСТ ПРЕД ГАРАТА С ИЗКОПИ, РАМПИ, СТРАХОТИИ И ПИКАЛНИЦИ, КАКТО И ОТТАТЪК РЕЛСИТЕ. ===А? ЛИНК отказва да публикува, виж днешна първа страница!

Отговори
3 0
007 агент

007 агент

22.02.2020 | 12:41

о тя тая така изгоря че чак светна та и апартамент й подариха.....................сега да й го вземат ало Гешев...не ходи в Благоевград ела в Пловдив няма да можеш главата да си дигнеш от работа......

Отговори
6 3

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?