Следвайте ни

Няколко неизбежни рокади в екипа на пловдивския кмет и една задължителна еманципация

viber icon

Ако иска да запази доверието на съгражданите си, които го избраха за кмет на Пловдив миналата есен,  съвсем скоро Здравко Димитров трябва да вземе няколко важни решения.  Няма да са лесни, но от тях зависи дали Зико ще бъде успешен управник, или ще се превърне в придатък към модела „Тотев“, в който Пловдив е заклещен почти две петилетки.  

Здравко Димитров е в сложна ситуация още от мига, в който се съгласи да се кандидатира за кмет, при положение че лидер на управляващата партия в Пловдив остана бившият градоначалник Иван Тотев. Този факт върза ръцете на новия градоначалник да направи най-важното за старта на един мандат ​- пълен одит в Общината, анализ на важните проекти, финанси​те, работата на администрацията й. Ако го бе направил навреме, Зико можеше да каже честно на съгражданите - една я мислехме, но друга стана. И да поиска кредит на доверие с честен разговор и ясни приоритети. Догодина това вече няма да е възможно, защото Здравко Димитров ще трябва да анализира собственото си наследство.

В интерес на истината трябва да признаем, че екипът на Зико работи на високи обороти, каквото и да говорят опонентите му. А те не спират да нагнетяват напрежение около администрацията с внушения, че градът е в застой, администрацията не работи, а кметът - слаб и  саботиран от Общинския съвет. Всъщност проблемът е Общинският съвет, който се е превърнал в маша на опонентите на Зико. Това доведе до поредния пловдивски абсурд, в който съветниците от управляващото мнозинство да се държат като опозиция на кмета, издигнат от собствената им  партия. Преди да гласуват предложенията на администрацията, съветниците от ГЕРБ първо звънят на партийния си шеф, което реанимира Иван Тотев като непреодолим фактор в градската политика.  

За да се доизгради образът на неуспешния кмет, опонентите на Зико всяка седмица го обстрелват  с фойерверки за „скандални“ назначения, най-вече в социалната сфера. Така безспорната диалогичност на кмета и опитът му да управлява прозрачно и в разбирателство с гражданите и експертите, се превръща от ефект в дефект  заради непрекъснатите спекулации.

За да излезе от сложната ситуация, на Здравко Димитров ще се наложи да поиска отново доверието на съгражданите си, като преди това им каже истината за политическата ситуация в града и партийните зависимости. А за да покаже, че управлява единствено в интерес на гражданите, е време да направи няколко ключови рокади в екипа си. Къде са слабите места, Зико най-добре знае.  

А преди да прави всичко, на Здравко Димитров ще се наложи и една задължителна еманципация от задкулисните играчи и модела на управление, наложен в Пловдив от предшественика му Иван Тотев. Веднъж Зико вече го е правил, като се яви на избори срещу собствената си партия именно защото не бе съгласен с модела „Тотев“. Сега, като кмет, той има реален шанс да освободи града от корупцията и влиянието на порочния кръг, изграден върху интересите на една шепа клептомани, превърнали властта в начин на собствено облагодетелстване.  

Ако не стане, най-добре е Кьовеши да дойде.     

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (32)

saad

saad

12.11.2020 | 08:40

Google плащаше между 16 000 и 32 000 долара на месец за цялата работа онлайн от дома. По-малкият брат беше безработен от три месеца и преди месец имаше чек за 32 475 долара. Тя работеше вкъщи четири часа на ден и доходите можеха да бъдат дори по-високи. И така започнах.===>>>www.Selfmax5.com

Отговори
1 9
Адолф Джугашвили

Адолф Джугашвили

21.11.2020 | 17:42

Теб някойбтрябва да тежвкара в затвора, че ги пишеш тези лъжи... Или поне да те пребие.... Или поне "Марица" да ти взимат пари

Отговори
2 0
До мамин тотя,всъщност нали

До мамин тотя,всъщност нали

12.11.2020 | 06:11

Мамин,пак си прекалил с белото и уискито.ИПочваш сам да се възхваляваш.И спри с комплексите си от Атанасов,че вече не само си смешен ,но стана жалък.

Отговори
11 2
Нали

Нали

11.11.2020 | 21:20

"модела „Тотев“, в който Пловдив е заклещен почти две петилетки"!!!!!!! Моделът "Тотев" донесе на Пловдив невиждано развитие, бум на инвестиции, бум на туристи, и практически липсваща безработица (освен ако не ви е мъчно, че мангалите си намират трудно работа защото са необразовани), бум на инфраструктурни реализирани проекти и положително отразяване на Пловдив във всички известни медии! Още в началото на вторият мандат на Тотев, никой не говореше за заплата под 1000 лева а в края на мандатите му беше нормално млади хора да започват на 2000 лв..Дай боже "моделът Тотев" още много петилетки да е сковал Пловдив, на пук на червените бoклуци и Славчовите лизаачи от Марица!

Отговори
9 21
Ангелова

Ангелова

15.11.2020 | 11:43

Точно мангалите най-лесно си намират работа в строителните фирми, а половината население на града работи в община Марица, където са основно инвестициите! Пловдив е на 8-10 място по заплати в страната! Почти никакво развитие! Само далавери с общински и държавни средства!

Отговори
6 0
Бойко!

Бойко!

11.11.2020 | 19:53

Зико е слабоумен и няма да приключи мандата си!

Отговори
20 5
филибелия

филибелия

07.12.2020 | 10:02

Много сте прав,само,че той това не го знае!

Отговори
0 0
Бойко!

Бойко!

11.11.2020 | 19:53

Зико е слабоумен и няма да приключи мандата си!

Отговори
14 6
Киро

Киро

11.11.2020 | 16:50

След като направи да се махне Кирчев и сложи този криминал Родопски не знам вече къде е дъното на Зико.

Отговори
22 3
Пловдивчанин

Пловдивчанин

11.11.2020 | 14:30

Добре бе Руси, казваш че кмета трябва да сменя . Виждаме че Марица не е вестник , а център. за налагане на политики ,такива каквито са удобни на твоите господари . Тогава кажете какви смени да направи кмета . Бъдете по ясни . Къде ви стяга обувката вашата групировка ?..

Отговори
29 0
Логично

Логично

11.11.2020 | 14:46

Да ограничи броя на зам.-кметовете с 50%! Да изчисти такива като Тимчев. Да направят нова структура, с действаща администрация - не хранилка за партийни функционери. Да назначават при спазване на изискванията за образование и опит. Да се държат като управленци на града, а не като партийни акробати! Как не ги беше срам да изкарат служители от работните им места да протестират срещу Президента, да размахват плакати, а в същото време им плащаме заплати да работят? Наглеци!

Отговори
31 6
Нали

Нали

11.11.2020 | 21:24

Когато спечелите изборите с процентите с които спечели Здравко, тогава си съкращавайте и си правете структурни промени и се дръжте както си искате! Дотогава, дръжте си дръжката на смешния ви президент и логично, заврете си я отзад!

Отговори
7 17
Смешко,

Смешко,

12.11.2020 | 09:41

ТОЛУП си, и не може да разсъждаваш.Явно си партиен функционер,или на хранилка.Цялата ви партийка е пътник.Не си ли разбрал, още!!!

Отговори
10 2
Отвратен от Здравко

Отвратен от Здравко

12.11.2020 | 21:14

Не е въпросът в президента, а че се занимават вместо с работа - с партийни мероприятия! Ясно ли е? Партийните им мероприятия - в клубовете! Заплата се плаща за свършена работа, а не да крякат като крастави жаби! Здравко да изкарва партийните си агитки в извънработно време!

Отговори
6 2
Ха-ха

Ха-ха

11.11.2020 | 13:07

Изтичат договорите на марица за .......

Отговори
16 4
Ха-ха-ха

Ха-ха-ха

11.11.2020 | 15:23

Те всички общински предприятия и всички общински структури бяха "накарани" да се абонират за Марица в началото на мандата. Там изтичане тяма. Само вливане.

Отговори
12 1
Георги

Георги

11.11.2020 | 12:47

Марица вреди на Димитров повече от всички. С яростта с която го хвалят му пречат. Никой не е идеален но когато плюе по Тотев и величае Зико няма да ти вярват.

Отговори
17 4
Кака

Кака

11.11.2020 | 12:01

Ама наистина само в Марица пише, че кмета е слаб кмет :) голям смях Явно медията подготвят кмета и хората, че ще го сменят. Явно не им играе по свирката

Отговори
13 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?