Следвайте ни

Някои бързи поуки от евроизборите

viber icon

Нищо повече от компроматна война бяха изборите на европарламент, в които малко беше дебатът за ЕС. Това е и основната причина за ниската избирателна активност. Защото до урните отидоха част от твърдия електорат и активните, винаги гласуващи хора. А последните, резултатите го показаха, гласуваха за онези, които имат потенциал да бъдат нещо в ЕП, не за говорители. Те ще изглеждат смешни там. Вярвайте ми.

Няколко извода обаче се набиват на очи още преди  окончателните резултати.

ГЕРБ, лидерът Ви спечели за пореден път избори. След като се докарахте до там БСП да Ви вкара в обяснителен режим, Борисов беше човекът, който за седмица- две успя да оправи положението. (Между другото скандалите са безпрецедентни  в най- новата ни история). Оттегли си се Борисов, няма да има ГЕРБ.  Тя не е ДПС, да знаете. 

БСП,  който тръгва на война, трябва да е готов на загуба, в най- добрия случай на пирова победа.   Защото 2 чифта дамски гърди и зли  езици  не стигат. Нинова не спечели колкото очакваше, не само защоно тя просто не владее местните структури, а и защото никой, дори твърдият електорат, не обича плямпала. „Този, който много говори, не обича ...да работи“, казват бабите. А тези, които цитирам, са от твърдия червен електорат. Само че в неделя останаха на пейката пред блока, защото „тая журналистката  само приказв, бе! Ще й изхърчат очите от напъване да говори“. Пейкаметрията е безпогрешна, да знаете.

Патриотите,  умереността Ви отива. С нея ВМРО спечели мандат или два.  Налудничавите акции,   обидите, надмеността, оставиха извън европарламента Атака и хората на Симеонов. Пак се връщаме на това,  че хората не  вярват на тези, които много говорят. Никой не бива да подценява  електората, да знаете.

Десните, браво на Вас, но можехте повече и го  дължите на симпатизантите си. Посланията на сериозните хора стигат до избирателите чрез медиите, това е най- почтеният път. Пренебрегнахте го, а можехте повече.  С шатри на центъра- толкова.

ДПС е единствената партия, която вече си е напрвавила поуката, тъй като резултатите й са ясни още преди вота и вече работи за местния. Тя е и единствената, която разчита само на твърд електорат. А нейният не е като на БСП.

За останалите партии, изводите не се нуждаят от коментар. Те са далеч от бариерата. Техният шанс да съществуват за следващи избори са коалициите. България е малка държава, с много партии и с все по- малко гласуващи хора. Разпилян вот- загубен вот.

И най- важният извод. Мнозина виждаха в резултатите от  евроизборите причина за предсрочни парламентарни. Ами, няма нужда от такива, просто няма.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?