71

Нова мода - спят на село, живеят в града: Пловдив под обсада на пришълците с коли

Хиляди семейства плащат данъците си в съседните общини, а ползват инфраструктурата и екстрите на областния център 

 

Десетки хиляди автомобили влизат в Пловдив всеки ден и създават допълнителни проблеми в трафика и паркирането по градските улици и булеварди. Натискът се засилва заради нова мода сред младите семейства - да спят на село, а да ползват инфраструктурата и екстрите на големия град. Съседните общини „Родопи” и „Марица” са сред шампионите по издаване на строителни разрешителни. Наскоро се разбра, че в ниви със сменен статут в землището на Браниполе на границите в Пловдив ще се издигне огромен жилищен комплекс. Застрояването на терени край Пловдив притиска и без това отеснелия в собствената си кожа град. Проблемът е, че новите комплекси, а и селата край Пловдив не разполагат с необходимото за нормален живот. В резултат хиляди пришълци с коли влизат в града, за да водят децата си на училище и на спорт, да пазаруват в моловете и големите търговски комплекси, да ходят на лекар. Да, в образованието парите следват ученика и децата от съседните общини подкрепят делегираните бюджети на пловдивските гимназии. Шопингът пък пълни касите на търговците в големия град. Проблемът е, че тези хора плащат данъците си в съседните общини, а

пътната и социалната инфраструктура, която ползват, се изгражда и поддържа от бюджета на Пловдив, 

което е сериозен проблем пред местната администрация. Защото става дума за стотици милиони. 

Всеки ден на Околовръстното на Пловдив е ад

„Всички говорят за трафика и качеството на въздуха в Пловдив. Критиците са много. Но честно ли е съседните общини да привличат инвеститори и новодомци с по-ниски данъци и такси за строителни разрешителни, а ние да се грижим за всичко, което ползва тяхното население и хората, работещи в индустриалните зони”, коментира кметът на Пловдив Здравко Димитров. Признава, че новите жилищни комплекси в съседните общини намалят натиска в застрояването на компактния град, но пък създават още и още проблеми с трафика и местата за паркиране. Припомня, че Пловдив заедно с Ямбол и Добрич са единствените областни градове, чиято общинска територия е от табела до табела.

„Кожата на Пловдив отдавна отесня 

Пловдив се развива и има проблемите на всеки бързо развиващ се град - с пътната инфраструктура, качеството на въздуха, необходимостта от нови детски градини, училища и т.н. Време е най-после да се намери решение за разширяване на границите на града за сметка на изкуствено създадените съседни общини”, казва Димитров. Самият той приветства идеята Белащица да стане част от Пловдив, но смята, че е необходимо да се намери генерално решение и присъединяване на отделни населени места към областния център не е достатъчно. „Кметовете на „Родопи” и „Марица” се хвалят с инвестиции в общините си и големия интерес към жилищата там. Но дали този интерес щеше да е същият, ако бяха близо до Смолян или Ловеч например, а не до Пловдив”, пита Димитров. Той напомня, че градът е пълен с коли с регистрация в други области, чиито собственици плащат данъците по родните си места, а искат да имат места за паркиране и хубави улици в Пловдив. 

Бъдещето на общините Пловдив, "Марица" и "Родопи" е да се развиват като агломерация 

и да работят по съвместни проекти, твърдят експертите. Такива са Градската железница, водоснабдяването от каскадата "Доспат-Въча", разширението на Околовръстното шосе и развитието на летището. Те обаче могат да бъдат реализирани само с подкрепата на държавата, а тя често се държи като враг на Пловдив. Макар самата тя преди години да забърка кашата със създаването на общините "Родопи" и "Марица", които дори нямат административни центрове, а  кметовете им се ширят в уютни кабинети под тепетата. 

Оцени новината

Оцени новината
3.5/5 от 27 оценки
3.5/5 от 27 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
48 коментара
пишещ

пишещ

28.08.2023 | 14:02

СМЯХ ГОЛЯМ!Спят на село,а пишат за проблемите на Пловдив!Я си пиши за твоето село и проблемите му!

Отговори
4 0
2023

2023

18.08.2023 | 17:15

Тази констатация за движение на хора е безсмислена. Явно пак се борят за ликвидиране на Родопи и Марица..

Отговори
6 2
Село

Село

18.08.2023 | 09:11

А я кажете всички тези Пловдивчани които работят в заводите в общините Марица и Родопи къде спят и си плащат данъците, и коя инфраструктура разбиват с колите си като ходят на работа?

Отговори
11 3
Винаги ще се оплакваме

Винаги ще се оплакваме

18.08.2023 | 09:02

Всички, които се оплакват са все с единия крак извън Пловдив. Всички добре платени пловдивчани имат жилища извън Пловдив. Всички живеещи в Пловдив са облагодетелствани от различни програми-било саниране със субсидии, било обзавеждане всяко семейство с климатик (и по няколко броя). Защо цялата индустрия е съсредоточена в града, а не е изнесена извън Пловдив?-така няма да се налага всички да влизат в града. Да не говорим, че с блокажа на града с разкопки зад всеки ъгъл-целият автомобилен поток минава само по част от уличната мрежа, което води до задръстване, обгазяване, претоварване на пътна настилка и нарушаването й. В края на краищата-на който не му харесва да живее в града-да прави като останалите-да се изнася.

Отговори
10 3
Ибети Са

Ибети Са

18.08.2023 | 00:22

Можете да ме хванете за трибуквеника. Аз си спя на село ама данъците са ми в Пловдив, заради детските градини на детето. Колата се троши навсякъде - на село пътя е кофти, рогошко шосе е под всякаква критика, а града е разкопан през метър. Можете само та сайбети угазо.

Отговори
6 4
Сашкобашкосашко

Сашкобашкосашко

17.08.2023 | 14:19

В София от 30 години сме така...... свиква се майнички, гано е ама.....нямаме избор

Отговори
1 4
майна

майна

17.08.2023 | 13:56

Застанете на един от входовете на Пловдив и ще видите че колкото влизат толкова и излизат от града

Отговори
5 3
Да помислим

Да помислим

16.08.2023 | 23:36

Ако няма работа няма да го има и това явление, явно ние в Пловдив не можем да си свършим сами работата, ето там е проблема, ако тези пътуващи няма какво да правят в Пловдив ще идват ден два и толкова, ама тук си намират работа и ние само си чешем езиците е това трудно се рабира

Отговори
7 0
Триумфът си е триумф

Триумфът си е триумф

16.08.2023 | 17:24

Го е казал, Бонапарт!

Отговори
1 2
Гражданин на контейнерите, личи ти!

Гражданин на контейнерите, личи ти!

16.08.2023 | 17:11

И си хвърлят, боклуците от колите, дори не слизат!

Отговори
5 1

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?