71

Ние, фашистите или как Македонија ке обугарчи и Европейския съюз

Когато ветото ке падне как ехото заглъхва

 

Само Сонцето е постаро од Македонија.

Това заявява един човек Атанасоски сега, когато бившите братя македонци тръпнат в очакване Софија да  сигнализира дека ќе го симне ветото. 

Бивши братя, естествено, няма, но когато македонците говорят, и генетиците мълчат. 

Да не говорим за историците. И те нямат думата, тъй като са някакъв си клон на историчарите, които по всички биологични закони трябва да са вкаменелости, ама не. Те шават, мърдат, пишат и населяват мястото, от което само слънцето е по-старо. Европската Унија и представа си няма какво я чака, когато сред звездите на знамето й грейне и македонското сонце. Споровете дали звездата или сонцето е по-старо ще продължат поне век, ако, разбира се, Евросъюзът се радва на подобно дълголетие.

Александър Македонски - първосъздателят на ЕС

Ако чиновниците в Брюксел си въобразяват, че Съюзът просто ще се обогати с още един  Дисниленд, претворен в центъра на Скопие, жестоко се лъжат.  Много скоро от там самият Александър Македонски ще им заяви, че той е първооснователят на Европейския съюз, само дето го е бил поизместил по към Азия. Колумб също ще бъде детрониран като откривател на Америка и Вашингтон и Мадрид ще трябва да признаят, че македонец пръв е прекосил Атлантика с корабчето, изложено в същия този Дисниленд. И това ще е самото началото на изненадите при сблъсъка на съвремието с дълбокото минало. 

Защото е нормално народ с толкова много исторически личности да живее като в древността, както казва Миле Гьоргьоски.

Отговорът е: Де!

Затова е учудваща упоритостта, с която политичарите от Вашингтон и Брюксел ни притискат да го симнеме ветото. Правят го настойчиво, отричайки да ни притискат. То е като заплащането на руския газ. И Германия, и Италия, и Гърция не плащат в рубли, но плащат. Тост, хем санкциите са цели, хем руската мечка - сита. Така силните в Евросъюза са напът да създадат ново отрицание, нечувано досега в историята, нещо между „да“ и „не“. И на въпроса плащат ли в рубли, отговарят: Де! 

Притискат ли ни за Македония? Отговорът им също е: Де!

Политически коректно. Категоричност в неолиберален стил. Само дето току изниква някой старец от школата на политическия циничен реализъм като Кисинджър. Същият, дето беше попитал преди години на кого трябва да позвъни, ако иска да разговаря с Европейския съюз. Та този политически мъж заяви на Форума в Давос, че Украйна трябва да отстъпи територия на Русия, за да помогне за прекратяването на инвазията. При което Зеленски скочи и разкри чувствата си: „Имал чувството, че за господин Кисинджър годината не е 2022-ра, а 1938-а. И той си е мислел, че говори не с аудиторията в Давос, а в тогавашен Мюнхен“. Е, не е чак толкова стар. 

Откровеният  Кисинджър със същия успех би могъл да каже, че България трябва да отстъпи територии от историята си на Македония, за да помогне за присъединяването й към Европейския съюз.  

Предполагам, че при такъв развой на събитията Петков би скочил като Зеленски. И би призовал всеки българин да дари по една заплата за лечението на Кисинджър. А министърът на културата да излезе от състоянието си на нирвана и строго да се заинтересува има ли роднинска връзка между О'Хенри и Хенри Кисинджър, задето ни подлага на такива разкази с неочакван край. Е, предположения…

Под симболот на античките македонци 

Всичко може да се случи под сонцето, симболот на античките македонци, чиито потомци сега живеят на югозапад от нас, който за тях е север. Ако населяваш южните части на Европа, а твърдиш, че държавата ти е северна, най-малко означава, че компасът ти е сбъркан. Историческият - още повече. Хора, които могат да обърнат юга на север, могат да обърнат в македонци и Светите братя, и братя Миладинови, пък ако се наложи  - и братя Мормареви. 

И да изкарат при преброяването, че 120 000 с български паспорти всъщност са около 3000. И не е грешно, защото македонската аритметика се различава от общоприетата. Лексиката им - също. Напоследък, според проф. Топалов, са създали и многозначителната дума "обугарчиха" - развалиха, съсипаха, унищожиха. По същия принцип продължават и да ни наричат фашисти, та македончетата питат дали из София още се среща Дучето. 

Не, няма го, но в Македония спокойно можеш да срещнеш духа на Тито, на Сталин, че и на Димитров. Защото не един призрак броди из Скопие. От времето, когато, за да подчини Тито, Сталин поиска да му подари Пиринския край. А с договора от Блед, подписан през 1947 г. между Тито и Димитров, официално беше призната македонска нация, език и всичко останало. След което стана част от Титова Югославия. Което не попречи на премиера  Димитър Ковачевски да заяви: „Страната ни получава своята независимост след Втората световна война“. Щом под диктатурата на Тито получава независимост, какво ли очаква Димитър от Европейския съюз...

Позицията ни - сè уште тешка 

Всичко е наопаки при бившите братя македонци, затова българската позиција сè уште е тешка и не се забележани значителни промени. И трябва да остане такава и до крајот на јуни. И след това.

Докато с твърдите си някогашни български глави проумеят, че се налага да сверят часовниците си не по македонското, а по европейското време. 

Защото трябва да влязат в Европейския съюз, но не и да го обугарчат.


 

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?