Нелекуваната ГЕРБ* - кисeлини, лош дъх и опасност за живота

Начинът на живот и преяждането могат да благоприятстват за развитието на ГЕРБ дотолкова, че да я направят опасна за живота. За заболяването допринасят и други фактори.

При медицинското състояние ГЕРБ* това са затлъстяването, тютюнопушенето и злоупотребата с определени лекарства. 

За политическия ГЕРБ** рисковете идват от преяждането с власт, чувството за безнаказаност и съмненията за злоупотребата с публични средства.  

При Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ)  има две възможности - да премине само с неприятни симптоми или да се стигне до тежки усложнения. Симптомите включват неволно връщане на вече смляна от стомашните сокове храна обратно към устата. Следват вкус на кисело, лош дъх, болка в гърдите, проблеми с дишането. Усложненията са кървене и язви, понякога с опасност за живота. 

В политиката ситуацията е подобна - само симптоми или фатални усложнения. Симптомите са самозабрава, усещане за незаменимост и нездравословно смесване на либерални теории за развитието на страната и света с демагогия и див популизъм. Усложненията идват след нашествието на калинки в държавните и общинските институции и неправомерното забогатяване на част от актива, от което мирише на корупция.  

Рано или късно това води до отлив на симпатизанти, защото никой не обича политици с лош дъх и съмнителна репутация. 

Днес, по време на националното събрание на партията, Бойко Борисов има последен шанс да изчисти стадото от мършата.

Нелекуваната ГЕРБ е опасна и за себе си, и за страната. Ако не иска кървенето да се превърне в хронично, а язвите по места да се окажат фатални за най-успешния политически проект у нас от началото на 21. век, Борисов трябва да реже до кокал. В противен случай скоро няма да държи нито хляба, нито ножа. А тези, които са в ГЕРБ заради софрата, първи ще го предадат.

Резултатът ще се види още на 11 юли.     

 

* Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) - хронично нарушение на гастроинтестиналния тракт, при което съдържанието на стомаха се издига нагоре в хранопровода. Състоянието е известно още като киселинна рефлуксна болест.

** Граждани за европейско развитие на България /ГЕРБ/ 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?