Следвайте ни

Не водете бебета в Гърция, има опасност от морбили

Миналата година от морбили се разболяха 140 в „Столипиново“ и 20 в Пазарджик

viber icon

 От 2017 г. има повишена заболеваемост от морбили в Европа. От началото на годината досега имаме два пъти повече, отколкото миналата година. Това не се дължи на кампаниите срещу ваксините. Проблемът е непълното ваксиниране на малките деца. Доста големи групи в Европа през лятото мигрират. През това време остават много деца, които не са ваксинирани.

На 1000 болни обикновено умира един човек. Инфекцията е опасна с това, че като си я прекарал, след години има последващи усложнения. Виждал съм хора, които са ослепявали след прекарване на морбили. Има и такива, които получават увреждане на мозъка. Възможно е болестта да се усложни в пневмония, което може да доведе до смърт.

Може да се развие тежко неврологично усложнение - виждал съм млади хора, ослепели от морбили, видял съм много случаи на хора със засегнат мозък години след прекарване на тежка морбилна инфекция. Именно затова е по-добре да се ваксинират хората. 

В България през 2017 г. вирусът на морбили бе внесен от семейство, живяло в Германия. Разболяха се 140 деца в „Столипиново“ и 20 в Пазарджик. Слава богу, не тръгна голяма епидемия.

Призовавам деца под една година, които не са имунизирани, да не излизат в страни, в които има морбили - Гърция, Румъния и Сърбия. Имаме лошия навик, когато някой се върне от чужбина, да отиде да види всички роднини. Хубаво е една седмица след като се върне, да не излиза. След ваксина 21 дни са нужни, за да се изгради имунитет.

Западнонилската треска е много опасна. Тя се пренася от комарите. Типична тропическа треска, която възниква в големите градове. Резервоар са конете, те не боледуват тежко. От 200 ухапани и заразени с тази треска един може да развие тежка инфекция на мозъка, от която 10-20% умират. Тя не се пренася от човек на човек, а само от ухапване на комар.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?