Следвайте ни

Не казвай "хоп", преди да си скочил

viber icon

5000 лв. глоба за неносене на маска на обществено място. Това разпореди с поредното изменение на заповедта си от 13-ти март здравният министър Кирил Ананиев. 

Новината от вчера вечер удари като с шокова палка населението на страната.

Е, за да бъдем точни, по-голямата му част или поне тези, които следят активно процесите, съпътстващи безпрецедентното в новата история на България извънредно положение.

Щото със сигурност има и такива, които не го следят. Част от тях не желаят да се обременяват със (зло)новините, бълващи от всякъде официалните и фалшиви медии по 24 часа в денонощието, а други просто не могат и да ги научат заради прозаичната причина, че живеят на места, където още „вървят старите пари”, там Господ е много високо, а Царят – много далеч.

Макар и да са много любопитни, поради недостатъчна експертиза тук няма да коментирам правните нюанси на тази заповед макар че те повдигат куп съществени въпроси. Като например – кое ще се смята за маска и кое не; начините за налагане на санкцията и съответно за нейното обжалване, последващото събиране на глобите….. И не на последно място – противоречи ли тази заповед на действащите закони и създала ли е държавата условия за нейното изпълнение. 

Нека по тези теми се изкажат юристите. 

По-интересното е какъв ще бъде реалният ефект от тази „мярка”. 

Защото тя действително е една репресивна, но фалшива мярка. 

Първо, по темата за носенето на тези маски има тотален разнобой в лекарското съсловие. Биполярните мнения на специалистите хвърлят в истински потрес обикновения човек – сутринта един лекар ти казва, че маски трябва да носят само болните, а друг го допълва с метафората, че с „решетки мухи не се спират”. 

Само след няколко часа други техни колеги излизат и твърдят, че маските в случая били задължителни, щото са някаква гаранция, че „няма да се заразиш или съответно предадеш заразата”.

В следващия момент излизат представители на трета група медицински светила и обявяват самодоволно – кел файда, маската пази носът и устната кухина, но очите – не. Трябва да носите и специални очила. Иначе другото остава празно от съдържание. 

За да е пълен циркът накрая се изказват още едни. Те пък твърдят, че 90 %-та от продаваните по аптеки, дрогерии и магазинчета маски(и то на баснословни цени) всъщност са далеч от критериите за превенция и всъщност не вършат никаква работа, тъй като не са произведени от нужните за това материали.

И подир няколко дни умуване в щаба, на министърът му е „предложено” да облече в заповед поредната мярка - без маски на обществени места не може и на тези, които не ги носят се полага глоба. И то не каква да е. 

Само, че понеже отново сме казали „хоп” преди да сме скочили, се оказва, че репресиите по този казус се отлагат с няколко дни. До събота. Защото няма как да изискваш изпълнението на нещо, преди да си създал съответните условия за това.

А българинът като стар дявол вече е измислил лек и за тази тегоба. Просто ще се снабди с поне една от тези квази маски и ще си я сложи в джоба. За да може като излезе от вкъщи да я нахлузи, а после обратно пак там, в джобчето или чантичката. Превенция? Ефикасност? Хигиена? 

Вятър и мъгла. Българинът е вече в очакване на следващата „мярка”, макар и априори отново да не е убеден в нейното положително въздействие.              

 

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Олелеле

06.04.2020 | 13:39

ГЕНЕРАЛ МУТАФЧИЙСКИ ПРЕЗИДЕНТ. КАДЪРЕН И ОРАВНОВИСЕН ЧОВЕК БРАВО....

Отговори
1 1

Ало

03.04.2020 | 07:45

В Гърция глобата е 150 ев.

Отговори
1 1

Спас безделника

02.04.2020 | 07:33

КОЙТО НЕ СЕ УЧИ ОТ МИНАЛОТО, НЕ ЗАСЛУЖАВА БЪДЕЩЕ! Къде са Кратуната и мазният военен тюфлек, за да ни обяснят пак, че казармите са отживелица и са със статут на "отпаднала необходимост"? Ако не бяха ги продали на свои хора срещу плик под масата, сега щяхме да имаме във всеки град приемни пунктове за завръщащите се от чужбина рискови "български граждани" - с топла вода, отопление, лекарски кабинети и най важно С ВЪОРЪЖЕНА ОХРАНА СРЕЩУ ИЗНАСЯНЕ НА ЗАРАЗАТА! НА ВРЕМЕТО НАРОДИТЕ НЕ СА ГИ КАРАЛИ ДА ПОДПИСВАТ ДЕКЛАРАЦИИ - ПРОСТО СА ИМ ДРАСКАЛИ КЛЕЧКАТА И ТАКА СА ОЦЕЛЯВАЛИ.

Отговори
11 2

Стоян

31.03.2020 | 22:06

Във извънредно положение държавата осигорява предпазни средства със цел запазване живота и здравето на населението ,не само на част от хората които така или иначе имат приятели на високи постове във цяла Европа.

Отговори
15 3

Мони

31.03.2020 | 21:52

Да не мислите, че е лесно да се бориш с нещо, което не познаваш. Човекът е невероятен

Отговори
7 7

долу Пиночет

31.03.2020 | 16:41

Първия, който трябва да глобят с 5000 лева е "тиквата", защото се яви пред интервюиращите го журналисти със свалена маска. Разбира се, глобена бе бедната ромска женица.

Отговори
27 4

дии

31.03.2020 | 13:10

Ами толкова могат военни и милиционери. Който не е ходил в казарма, той не знае че военната простотия няма граници. Могат да им съперничат и даже ги задминават по простотия само милиционерите

Отговори
39 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?