Следвайте ни

Натрихме с барут носа на 2020-а и гледахме как гори и умира

viber icon

На прага на 2021 година небето над Пловдив размаха раздразнително пръст. Много му дошли фойерверките и бомбичките. И не само на него. Кучета и котки си свряха главите където могат, за да избегнат този апокалиптичен екстаз, а пък майките се чудеха в кой ъгъл да застанат, за да може бебето им да спре да реве на всеки трясък от пиратка.

Това обаче се оказа мисия невъзможна. Нищо не може да спре човешката природа, в случая натрупания и дълго спотаяван гняв. Да, гневни сме на 2020-а. Взе ни много. Ние пък решихме да я изпратим със салют тип Армагедон. Показахме ѝ, че не я харесваме, че искаме по-бързо да си ходи и постлахме червен килим от фойерверки в небето за новата 2021-а.

Изкарахме си яда. Дълго. Шумно. Отмъстително. В предни години трещим 15 минути и се прибираме да допиваме. Сега войната с бомбички продължи двойно. За да натяква, че не ни беше хубаво.

Уви, отзвук от новогодишната война няма да има. Освен че пиротехническият ден от годината извади на показ едни черти, характерни за първобитните хора. В известен смисъл доказахме, че не можем да се отървем от тях. 

Мрънкахме цели 9 месеца, от началото на извънредното положение, и продължаваме да дуднем – паднахме в дупка, удари ни кризата, няма за хляб, нямам работа, дайте помощи. Истеричните викове за подаяния още отекват зад гърба на 2020-а. В полунощ изведнъж спряхме да мрънкаме и издумкахме хиляди левове във въздуха. Бедността и последствията от коронакризата се изразиха в цветовете на дъгата. В профукани банкноти за ново ковид отделение например, за нова болница, за нови социални домове. Ако не е за чуждото благо, то поне за нашето можеха да послужат. Но, перифразирайки шегите в мрежата, можем да потвърдим, че народ, който дава една заплата за бомбички, е безсмъртен.

Някой ще каже: „Какво ни остана от празниците, че поне да не погърмим и да изпратим подобаващо старата година?“.  Има отговор. Остана ни ясното послание, което отправи и пловдивският митрополит Николай на Василиевата литургия тази сутрин – „Няма как годината да е мирна, ако ние сме размирни. Няма как да е здрава, ако ние сме болни. Няма как да е щастлива, ако ние сме нещастни“.

И какво направихме ние? Натрихме хубаво носа на 2020-а с барут, запалихме фитила и я гледахме как гори и умира. А оттук насетне?

 

 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Милена Главчева

Милена Главчева

01.01.2021 | 19:10

Беше като междузвездни войни.Кмета ни харчи парите за глупости.

Отговори
3 1
данъкоплатец

данъкоплатец

01.01.2021 | 18:54

Кажи сега обаче бате Зико колко наши пари на данъкоплатци опука във въздуха.при фалирала община с 100 милиона дългове.После казваш ,че 2021 ще затягаме коланите.Това твоето беше безумие.То и тотев бе грандоман,ама ти изкърти мивката.Стотици хиляди левове в небето.Зарята е скъпо удоволствие и е за богатите градове.Бургас нямаха заря.ама Митко Николов е голям кмет.

Отговори
5 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?