Следвайте ни

Наследникът на Илия Кирчев да каже цялата истина за бюджета на Пловдив

viber icon

Лично мнение на Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив

Не познавам лично бившия вече зам.-кмет Илия Кирчев и не бих коментирал качествата му като специалист и управленец. Във вчерашното си интервю във вестник "Марица" той загатна някои истини за бюджета на Пловдив, но спря на "А". Сега наследникът му трябва да назове проблемите с истинските им имена. 

А истината е, че финансовите проблеми в общината са системни, натрупани от много години и не зависят от решенията на отделен човек, дори и да е гений.

Сега изгоря един бушон, който, както обикновено, няма вина. Но това, че един зам.-кмет си е тръгнал, не решава нищо.

Неизбежните структурни реформи в данъчните оценки на недвижимите имоти, политиката в данъците на МПС, размерът на административните такси и т.н. се отлагат вече 8 години. Всичко това доведе до драстично изоставане на Пловдив в собствените приходи спрямо другите големи градове. Всичко това е видно от показателя, който отчита колко собствени приходи реализира съответната община на един жител. 

Бившият кмет Иван Тотев съзнателно не решаваше тези казуси, защото се надяваше на трети мандат. А реформаторите никой не ги обича. 

Сега на Здравко Димитров ще се наложи да направи тези реформи, рано или късно.

По същите причини в бюджета на Пловдив през годините се натрупаха деформации и в разходите. Относителният дял на текущите разходи (персонал и издръжка) нараства през всичките 8 години от двата мандата на Иван Тотев и в първата от този на Здравко Димитров. В този смисъл не съм съгласен с твърдението на Илия Кирчев за по-малък отн​осителен дял на тези разходи спрямо общите. В края на тази година те - заплатите и издръжката, ще достигнат 90% и числата от отчета ще докажат това. В същото време капиталовите разходи намаляват от 20% през 2009 -2010 година на 7-8% през тази година. Това също лесно може да се докаже. Тези тенденции ще се откроят най-ярко в проекта за бюджет 2021 година.

На новия зам.-кмет, както и да се казва той, ще му се наложи да бъде вестителят на лоши вести, ако иска да е честен със съгражданите си. Другото ще е агония.

Кметът Здравко Димитров изтърва момента в началото на мандата да направи анализ и да оповести резултатите и сега ще трябва да поеме негативите от грешната политика на предшественика си Иван Тотев.

Ситуацията е тревожна и се налагат реформи със затягане на коланите, съкращения в администрацията и общинските предприятия и промяна в политиката на местните данъци и такси. 

Това е истината, която не може да се замаже или да се крие дълго. Рано или късно тя идва на бял свят.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Общинар

Общинар

02.10.2020 | 21:44

А сега ще получим и ДМС за тримесечието.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?