Следвайте ни

Напук на кризата: Не пречете на кмета да инвестира. Сега е моментът за истинско развитие

viber icon

 

АЛЕКСАНДЪР КОНСТАНТИНОВ, бивш зам.-кмет на Община Пловдив

Община Пловдив е в много добра форма за привличане на средства от донори и кредитни институции. Задачата на администрацията е да разпише добри проекти, а Здравко Димитров да осигури подкрепа за тях сред гражданите и в местния парламент  

 

Кризата с коронавируса постави всички икономически субекти пред големи предизвикателства - малкия бизнес, големите корпорации, държавата... В трудно финансово положение се намират и общините, единодушни са анализаторите. Данните за първите месеци на годината показват, че повсеместно собствените приходи намаляват, а разходите се увеличават. Община Пловдив не прави изключение и също изостава в събирането на планираните данъци и такси. В същото време в сравнение с другите общини тя има сравнително малък дълг и може да си позволи да договори изгодни условия от кредитните институции. 

За сравнение дългът на София е равен на 50% от годишния бюджет, този на Варна - 25%, а в Пловдив цифрата е 10%. В момента в банките и другите кредитни фондове има огромно количество пари, които се предоставят при много изгодни условия. Освен ниските лихвени нива може да се договорят и големи гратисни периоди за усвояване на кредитите.

Време е за решителни действия на администрацията 

Ще бъде стратегическа грешка, ако не се използва тази ситуация и не се осигурят средства за инвестиции в градската инфраструктура. Много важно е обаче какви обекти ще се финансират с кредити. Това трябва да са перспективни проекти, които решават най-важните за града проблеми, и то за десетилетия напред. За разлика от заема, взет от ЕБВР в мандата на предишния кмет Иван Тотев, когато с близо 30 млн. лв. се изградиха съвсем малко нови пътища, а парите отидоха основно за замяна на паветата с асфалт, сега трябва да се инвестира разумно и ефективно. Такива възможности има и те са известни от много години. Усилията трябва да се съсредоточат върху изграждането на нов мост над река Марица, транспортния възел "Модър-Царевец", продължението на бул. "Северен" до Карловско шосе и изграждането на транспортните връзки с бъдещия пробив под Централна гара. Тези обекти ще имат решаващо значение за намаляването на задръстванията и тежкия автомобилен трафик и подобряване на жизнената среда в града - въздух, шум и зеленина.

Много важни в случая са темпът на работа, експертният потенциал на администрацията и

политическото поведение на кмета Здравко Димитров.

Цялата подготовка - отчуждаване, проектиране, обществени поръчки, трябва да се ръководи на високи обороти. До края на годината трябва да имаме подписани договори както с кредитиращите институция, така и с избраните изпълнители. Всяко забавяне ще ни отдалечи от най-благоприятните условия за привличане на средства. Защото другите общини и големият бизнес няма да чакат и също ще търсят евтин финансов ресурс за своите проекти. А отдавна е известно, че когато търсенето на пари е голямо, лихвите скачат.   

След няколко трудни битки на различни фронтове администрацията има принципно съгласие за поемане на нов дълг в следващите няколко години и то е подкрепено с решения на Общинския съвет. Това е личен политически и управленски успех на кмета Здравко Димитров. Сега на ход са експертите от екипа му, които трябва да представят подробните данни за всеки проект и да договорят възможно най-добрите икономически условия на кредита.

Община Пловдив има традиции в поемането на дълг за инфраструктурни проекти,

които могат да се използват. Първият кредит от 50 млн. лв. беше взет след конкурс, а вторият от 30 млн. лв. - с пряко договаряне. Всички документи по тези кредити са налични в общината и могат да се ползват. В екипа на кмета има достатъчно добри експерти по финансирането на проекти с кредити и тяхната реализация. Предизвикателството е да си осигурят обществена подкрепа и да действат. Защото ако се влезе в периода на ваканциите и всичко да се отложи за есента, състезанието за изгодно кредитиране ще е много по-трудно. А е важно да се договорят наистина добри условия с дълъг гратисен период, защото следващите две години се очертават тежки за общинските финанси. 

 

Дъното на местните приходи ще е през 2021 г.   

Според анализ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за териториалното измерение на кризата натискът върху общинските бюджети ще бъде съществен не само в краткосрочен, но и в средносрочен и дори в дългосрочен план. Очакванията на ОИСР са за съществено намаляване на местните приходи през 2021 г. и дори и през 2022 г. В същото време ще има непрекъснато увеличаване на разходите, което може да доведе до голяма задлъжнялост на местно ниво. "Тези данни предполагат формирането на траен дефицит по общинските бюджети в резултат на въведеното извънредно положение и наложените ограничения за овладяване на разпространението на заразата с корона вируса, който към края на май се очаква да надхвърли 77 млн. лв.", казва изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

До сократес,тотев трол

До сократес,тотев трол

04.06.2020 | 22:20

Ей сократес,ама ти наистина си много прост.Не е прост народа.Ако маминия беше успешен кмет,щеше да кара трети мандат,като Митко Николов и Фандъкова.За разлика от тебе троле,Бойко не е прост и много добре прецени тъпотията на тотя и че трябва да се лекува от клептомания.А за прокуратура и съд не ми говори в БГ.Там мама Роза го откупи с пари откраднати от нас и теб платен дебил.Да бъдеш трол се искат умения.А ти си твърде неук.Маминият си хвърля напразно парите по тебе

Отговори
1 1
д-р Сократес

д-р Сократес

05.06.2020 | 07:30

Колкото и да обиждаш, фактите са налице. Лошото е, че на Бойко НЕ МУ ПУКА ЗА ПЛОВДИВ. Това е истината и затова сега се наслаждаваме на двамата висши администратори Здравко и Здравка. Срещу Тотев се надигна кампания в медията, в която коментираме. Точите мотиви за това не са ми известни, но е ясно че ги има. Мислех обаче, че тези, които го принудиха да не се кандидатира, имат ясна визия за управлението на града. Засега виждам само хаос и халхабер. Иначе... плюйте ме, че съм трол, значи написаното попада в целта. Никой не ми плаща обаче. Изразявам си мнението. Като гражданин на суверенна и демократична държава и част от демократично общество имам това право.

Отговори
2 0
До тотевия трол Сокатес

До тотевия трол Сокатес

03.06.2020 | 23:51

Ей Сокатес,само публично не хвали маминия мега крадец,че със сигурност ще ядеш як кютек.Анонимно може.Послушай съвета ми да си цял .Абсурдно е да хвалиш най-мразеният гад в Пловдив.

Отговори
3 3
д-р Сократес

д-р Сократес

04.06.2020 | 20:49

Ти като гледам много публично го даваш. Аз мнението си никога не съм го крил и го аргументирам. Хайде ти докажи, че Тотев е крадец, след като прокуратурата не го направи! Това , че народът е прост и не го оцени подобаващо е друг въпрос. Не казвам, че Тотев е съвършен, но е най-добрият кмет който сме имали. Градът при Славчо и Чомаков беше почти пред закриване. Варна за малко да ни изпревари. Но какво ти обяснявам... Щом мислиш, че всеки с позиция е трол...

Отговори
1 1
д-р Сокатес

д-р Сокатес

03.06.2020 | 21:12

Какво и как да инвестира? Този кмет като му слушам приказката и наблюдавам управлението му, не знам дали може да си върже обувките! От "Марица" с какви очи го хвалите и продължавате да плюете Тотев? Олигарх бил?! Дори да е така, имаше способности, визия за управлението и динамика в работата на институцията. А сегашният два лафа не може да каже. Думи нямам за този гьонсуратлък! И това ако е журналистика! Сесии се отлагат, паркове, градини, улици са запуснати, но вие се скъсвате да го хвалите. Иначе се вдигнаха данъци. И не е виновна епидемията. Общината се управлява от ПиАри и от неуспял банкер, защото ако е успял щеше да си работи в банка и да взема десетократно повече от настоящата си заплата. Другият вариант е да разчита на нещо друго... Но каквото и да е, общината не функционира добре на този етап. Меко казано.

Отговори
4 4
БКП

БКП

03.06.2020 | 20:59

Дърт комунист!

Отговори
3 1
10 зам.кмет Вече е ясен

10 зам.кмет Вече е ясен

03.06.2020 | 16:18

Айде, ставай 10зам. Кмет на шайката,барем да е ясно,защо пишеш тези простотии.Макар и сега на хората да им стана ясно.Просто се продаде.Малцина са избраните да издържат на звънта на парата.Жалко,че се обвързваш с най-некадърният екип управлявал Пловдив.Тотев поне играеше за себе си и знаеше как.Тоя го интересува само огромен заем да гепи от него,а това, че ще го плащат пет кмета след него и правнуците ни, не му пука.

Отговори
5 1
ЗАЩО????

ЗАЩО????

03.06.2020 | 15:36

САШО ????

Отговори
6 0
Тъжно,много тъжно

Тъжно,много тъжно

03.06.2020 | 14:26

Винаги е било трагично,когато един авторитет се сринвал до посредствен глупак ,подкупен от Мамона.-Уинстън Чърчил.

Отговори
7 0
Жалко

Жалко

03.06.2020 | 14:13

Следя анализите на Константинов отдавна. Но днес съм силно изненадан, защото се получава сериозно противоречие в мненията му. Не знам как да си го обясня. Вероятно са му повлияли или изведнъж той е сменил разбиранията си. И в двата случая позицията му на независим и авторитетен анализатор е тежко компрометирана.

Отговори
17 1
Нинов

Нинов

03.06.2020 | 13:53

Защо, бе, Сашо? Добро име се прави цял живот, а с една статия го проваляш напълно. Какво се е случило? Ти беше експерт за пример, почтен и силен зам.-кмет на Славчо Атанасов, а сега сам отричаш собствените си тези. На кое да вярваме сега? Интересно за колко са те напазарували.

Отговори
7 1
С болка от приятел

С болка от приятел

03.06.2020 | 13:05

Сашо не се резили на стари години.Запази си доброто име.За какво на 70години се продаваш на тази мошеници и измамници.Запомни!Ще дойде време и ще са по затворите.Не се цапай с такива хора.

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?