Следвайте ни

Надяждане с елементи на култура

viber icon

Културната столица на Европа за 2019 година се пръска по шевовете от събития. Инвестира мощно и в своята културна инфраструктура. Във вторник например официално бе открита новата галерия на ул. "Гладстон". Отвориха я в 18.30 и я затвориха в 20.10. Опашки с изкушени от изобразителното изкуство в следващите два дни нямаше.  

Днес музеите в Пловдив канят гости с вход свободен за Деня на Съединението. Експозициите са впечатляващи. Театърът се подготвя за "Сцена на кръстопът", а Операта вече отбеляза впечатляващ сезон. Всички културни институции ЗАЕДНО обаче само могат да мечтаят за стълпотворението от хора по градските паркове и градинки, в които тези дни цвърчат кебапчета и се лее бира на корем. Столицата на културата пие, мези и се весели на воля.

По волята на визионерите, съставили програмата на "Пловдив 2019", артът в Европейската столица на културата все се оказва с чужд привкус. А знамето на местната идентичност най-често развяват майсторите на скарата, окупирали Лаута и Младежкия хълм. В кулинарните фестове няма лошо - те сближават хората и правят живота весел. Пък и слогънът "Пенливо да ни е на всички“ е съвсем естествено продължение на оригинала "Заедно". 

Наздраве! И шофирайте възпитано в Столицата на културата, за да не стават бели в Деня на Пловдив и Съединението.  

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?