71

На училище от 1 септември - без късно море, но по-гъвкаво при епидемични вълни

Автор: Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България 

 

По-рано през септември на училище - кой би спечелил най-много? Дали това ще бъдат учениците?

При начало на учебната година на 1 септември с разумно, ново разпределение на учебното време, с по-голяма зимна ваканция, която да даде възможност за гъвкавост при ползване за наличие на сериозни грипни вълни, студени зими, замръзнали пътища.

С начало на втори учебен срок след края на зимната ваканция.

С изпитна седмица през юни с концентриране на изпити като ДЗИ, НВО в 7. клас, 10. клас, 8. клас (изпитна ваканция);

С възможност за гъвкаво приключване на отделните училищни етапи до 15 или 30 юни, съобразено с възрастта на учениците.

Подобна промяна ще доведе до сериозни размествания в организацията на всички други рутинни изпити - поправителни, септемврийски матури, с необходимост от детайлно преосмисляне на сегашните олимпиади, които са без никаква добавена стойност и смисъл в този си формат и вид.

Исторически погледнато, 15 септември се приема като празник - България тръгва на училище. Звучи добре.

  Някога се е наложило заради спецификата на страната ни като аграрна икономика

Години по-късно страната ни е с друга насоченост и остана само евтиното септемврийско море като аргумент за късното начало на учебната година.

В днешно време, когато нищо не е както преди, е добре да започне смислен и стойностен дебат за всички положителни и негативни страни от евентуална промяна на началото, продължителността и завършването на учебната година в училището ни.

Като позитив се очертава спестяване на разходи за парно и ток през евентуално по-дългата зимна ваканция. Средства, които могат да бъдат вложени в нещо по-смислено.

Има и няколко трудности и негативи.

В началото на септември е все още горещо, а югоизточното изложение на училищните сгради ще доведе до неблагоприятни последици за учене заради високите температури.

  Подготовката на учебната година би следвало да стартира към 15 август,

което предполага ранна организация за училищните ремонти. А административните ръководства ще е необходимо да подготвят организацията на дейностите още от 15 август. Учителите също трябва да са на работа в последната седмица на август.

Би било силен удар по туризма. Семействата с по-крехки бюджети предпочитат море през септември. Ако извадим голяма част от учителите от августовското море, ще има сътресения на целия летен сезон.

Законово е регламентирано учебната година да е от 15 септември. Макар и процедурно трудно, законът може да бъде редактиран при добра аргументация, която да е в полза на учениците и цялото ни общество.

Тази идея се предлага за трети път. Преди години обществото ни не прие идеята и тя не се реализира. Сега е друго време.

Въпреки че за пореден път се повдига темата за започване на учебната година на 1 септември,

  все още липсва ясна концепция за необходимостите от промяната.

Няма яснота дали промяната на началото на учебната година ще доведе до такава по отношение на учебните програми, учебните планове, нормативите на учителите, външните оценявания, ДЗИ и изпитни сесии в 4., 8., 10. и 12. клас.

Логично е подобна промяна в средното образование да се отнесе към и висшето. Вместо традиционното начало на 1 октомври, да се измести на 15 септември. Това ще доведе до ранно приключване на летен семестър и възможност на студентите да се включат още през май месец в студентските бригади в чужбина.

Пандемията преобърна всичко. Може де се видят всички положителни страни на подобно изменение. И да се предприемат стъпки.

Не бива да се забравя, че една такава, уж малка промяна, ще доведе до сериозни промени в цялото ни общество, транспорт, организация, дейности.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
21 коментара
Майка

Майка

28.01.2022 | 17:23

Ще е супер, ако децата започват училище на 1 септември! Лятната ваканция е прекалено дълга, децата се откъсват прекалено, напълно забравят учебния материал. Разбира се това е добра идея само, ако има и междусрочна ваканция. Така можем да заведем на почивка и през зимата, защото коледната ваканция е семеен празник. Може да отидем на ски, или някъде в топла държава, където е лято.

Отговори
1 9
Mikenitta

Mikenitta

28.01.2022 | 16:05

Абе защо не престанете да мислите глупости! Малки ли ви бяха експерименти с децата и народа! Аман от купешки безумни практики!

Отговори
6 0
Маргарита

Маргарита

26.01.2022 | 19:08

Аз вече съм предплатила морска почивка в началото на месец септември. Имам дете ученик. Тези промени трябва да се обявяват много по-рано!

Отговори
19 5
Българин

Българин

26.01.2022 | 16:00

На тез боклуци от МОН трябва да им се правят не тестове за Covid-19 а тестове дали имат мозък в тъпите си тикви . Съсипаха децата тия идиоти много предмети , тъпо и неграмотно написани учебници , онлайн обучение и др . КАТО НЕ МОЖЕТЕ ДА НАУЧИТЕ ДЕЦАТА НА НИЩО ГИ ОСТАВЕТЕ НА МИРА КАЖЕТЕ , ЧЕ НЯМА ДА СЕ УЧИ И ТОВА Е! СТИГА СТЕ , СЕ ЧУДИЛИ КАК ДА ИМ НАМАЛЯВАТЕ ВРЕМЕТО ЗА ИГРИ , ИЛИ КАК ДА ГИ НАПРАВИТЕ СВОИ РОБИ!

Отговори
52 7
678

678

26.01.2022 | 17:11

Напълно подкрепям!

Отговори
15 19
Лошо няма

Лошо няма

26.01.2022 | 15:41

но трябва да се помисли добре. Може да се направи по-равномерен процеса на учене и по-големи ваканции подобно на Германия. Наистина човек като се замисли 3 месеца лятна ваканция е много и децата забравят материала от м.г.,а това е така, защото е много като количество и е усложнен за възрастта им. Много рано у нас децата губят мотивация за учене.

Отговори
14 35
Koлитко

Koлитко

26.01.2022 | 13:32

Сети се Мара да се побара - отдавна трябваше да се направи това - от 1-ви септември!

Отговори
10 54
а4а5а5

а4а5а5

26.01.2022 | 11:19

Пълни измислици - този индивид наистина ли вярва, че родителите няма да се възползват от правото си да освободят детето, та да идат на море... По отношение на олимпиадите и състезанията - ами направете ги в учебни дни, а не по съботите и неделите. тези дни са за почивка! Нали все се бием за европейски маниери - та там децата в събота и неделя не ходят на състезания и олимпиади.

Отговори
51 6
Човек

Човек

28.01.2022 | 07:16

Родителите ще освободят децата си, те и сега го правят ...започването от първи септември е наказание и за децата, и за учителите.

Отговори
14 2
Бойкот

Бойкот

26.01.2022 | 10:55

Всички родители да бойкотират тъпото предложение! Ще започнем уч. година с извинителни бележки. Да видим тогава.

Отговори
48 11
Така така

Така така

26.01.2022 | 13:36

И до къде ще я докараме ?

Отговори
16 10
До Бойкот

До Бойкот

26.01.2022 | 14:50

Малий, все недоволни. Не сте щастливи, хораааа! Нищо не ви радва, Вечния хейт сте. Ужас! Как се търпи те у дома, бе? То затова 90 % разведени или на семейно разбирателство, та на когото му писне си вдига чукалата... Хахаха, не искат ОРЕС, не искат от 1-ви септември, не искат присъствено, не искат лятото учениците да са у дома, а училището да се грижи, не искат Луната да е в пълнолуние, не искат съседът да се казва Павел.... За съжаление сте, такива като теб, Бойкот. То само бойкот ти е в главата, неудачник си явно.

Отговори
13 22
Българин

Българин

26.01.2022 | 16:03

Пълен затвор за тези предатели , които искат това да стане

Отговори
29 6
Ина

Ина

28.01.2022 | 17:27

Повечето родители, които познавам биха се радвали на тази промяна. Сега всяка година трябва да взимаме извинителна бележка, за да ходим на почивка и зимата.

Отговори
0 6
1223

1223

26.01.2022 | 10:44

Този на всяка манджа е като подправка аман от него . Стига се занимавате с него.Той да не цялото общество.

Отговори
28 4
Ще намали тежестта на чантите

Ще намали тежестта на чантите

26.01.2022 | 10:25

Вижте си учебницште и броя на учебните тетрадки. Време е да се учи по един учебник и една тетрадка. Всичко друго се прави да взимат определени фирми пари.

Отговори
50 4
Кристиан

Кристиан

27.01.2022 | 16:05

Прав/а сте, сина ми има по 20 помагала и не му помагат

Отговори
9 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?