Следвайте ни

На прощаване: Тръмп, апокалипсисът и Оралният кабинет

Защо пътят към Доналд е постлан с добри намерения

viber icon

Тръмп си отива, тръмпистите остават! Това е общо взето същината на вопъла, който българските тръмповци нададоха до небето. Ако го приемем като предупреждение към човечеството - добре. А то е високопарен лозунг, изваден от реквизита на социализма.

Човекът, който се справи с безработицата. Който стабилизира страната икономически и финансово. Който я постави „над всичко“. Който обгрижи работническата класа. Който скъса с политически коректното лицемерие и назова нещата в прав текст: за белите, за цветнокожите, за  хомосексуалистите. Който се осмели да покаже недъзите на либерализма и бързия ефект от управлението на твърдата ръка. Който на сто процента изпълни предизборните си обещания…

Ето това е човекът! Доналд ли… Не точно

Това е един баварски ефрейтор, реализирал тези управленски постижения, като в кулминацията на успеха му за него беше готова да гласува не половината, а цялата страна. Той имаше политическата смелост да заяви: „Дайте ми Германия и след десет години няма да я познаете!“. И изпълни предизборното си обещание абсолютно - точно след десет години никой не можеше да познае Германия изпод развалините и милионите вонящи трупове.

Евъргрийни на този ефрейтор след неговата кончина през 1945-а никнеха тук и там из планетата до днес, ала за пръв път подобен уникат се появи в лоното на демокрацията, и то баш на върха й - президент на САЩ. Държавата, успяла да опази двестагодишната си демокрация, а и с най-голямата военна мощ, за да я защити, ако се наложи. Вероятно има и по-добри демокрации, например скандинавските, но при обезсилена Америка, респективно ​- и НАТО, тези демокрации за ден могат да станат от скандинавски на руски, да речем. А може и за часове, ако войската се изстреля от Калининградска област. Защото светът не е по-безопасно място, отколкото беше през трийсетте години на миналия век.

За да се прехласнеш по Тръмп, трябва да си с много къса историческа памет, дотолкова - че чак да дава на късо.

Той дори не е оригинален и като начинаещ диктатор

America first (Deutschland uber alles) е отровен лозунг, защото е истинска трагедия да превърнеш държавата, която дълго време е била пред всички, в „над всички“. 

Да се възхищаваш от диктаторите: Адолф ​- от Мусолини, Доналд - от Ердоган, Путин, че за известно време и от Ким Чен Ун.

Да освирепееш срещу инакомислието, нападайки медиите, журналистите, артистичния свят, писатели, философи (Адолф направо ги пращаше в лагери), да не понасяш да те иронизират („Борат - 2“), да пищиш, че е нарушена свободата на словото, когато социалните медии те изключат заради зле прикрити призиви за насилие. И така само да потвърдиш сентенцията, че при демокрацията една частна компания може да затрие акаунта на властника, а при диктатурата властникът може да затрие една частна компания.

Да демонстрираш арогантност в отношенията си с други държавни лидери - Меркел например (Адолф се заканваше, че ще рита Чембърлейн по стълбите), да постигаш краткосрочни успехи, като осигуриш няколко милиона работни места с цената на климатичен апокалипсис за внуците, отдръпвайки се от Парижкото споразумение.

Да рискуваш ядрения мир, отказвайки се от JCPOA - сделката за спиране на ядрената програма на Иран, да се оттеглиш от Договора за ядрените сили с междинен обсег на действие, който в продължение на три десетилетия възпираше САЩ и Русия да не взривят планетата.  

Да издигнеш нарцистичното си, арогантно (типично за Адолф), тръмпашко и просташко поведение в еталон за успех, на който младите да подражават.

Да повтаряш като невменяем, че свещената ти изборна победа е открадната, без да представиш никакви доказателства, надявайки се, че една лъжа, повторена сто пъти, става истина (за справка - Гьобелс).

И затова Тръмп си отива

Призивът на един въоръжен тъпак от Средния запад да се пролее кръв в името на втори мандат, за щастие не проработи. За щастие на човечеството в САЩ все още работят защитните механизми на демокрацията, които, макар и тромави, могат да обуздаят мераците на един начинаещ диктатор.

А начинаещите диктатори си приличат, за разлика от демократите, които са нещастни по своему.

Неолибералните им безумия са реалност, но да призовеш Тръмп да се пребори с тях, е  все едно да извикаш Сталин да пребори Хитлер, за да се спаси демокрацията. В резултат получаваш половин Европа зад желязна завеса.

Затова нека Байдън влезе в Белия дом. Няма значение, че бил на 78 - добра възраст за нови начинания. Може и да е вярно, че казал на изпроводяк на Тръмп: „Мелания може да остане“.

Майтап бе, Уили!, както казваше Алф, имал шанса да попадне в Америка преди тръмпистките ограничения за иностранци.

А овалният кабинет и това ще изтърпи. Той изтърпя да бъде и оралният кабинет. Защото, ако следваме Нанси Пелоси в неолибералните <210> пориви вместо „мъж“ и „жена“ да казваме „член“  може смело да заявим: И какво от това? ​- членът Клинтън си е жив и здрав, членът Моника Люински - също.

Това са несъвършенствата на демокрацията, но няма измислен по-добър път към съвършеното. А останалото е път към Тръмп, постлан с добри намерения.

Както би казал Алф, който обичаше котките, с извинение към Хлапето.

Красимир Димовски

Красимир Димовски

Журналист - екип "Общество"

Красимир Димовски е работил в местни и национални издания, ръководил Книгоиздателска къща “Марица”. Има самостоятелни изложби с политическа карикатура и награда „Пловдив”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (18)

Емо

Емо

28.01.2021 | 16:22

Драскача,е корумпиран!!! Гъзолизец на силните за деня!!!

Отговори
7 2
ПАЗ

ПАЗ

27.01.2021 | 09:43

Този писач е клинични т.п та дрънка. Не бях чел толкова глупости дори във вече провинциалната ни 'Марица'.

Отговори
9 4
Янко

Янко

24.01.2021 | 14:50

Много въпроси зададоха на Байдън, само едно нещо не го попитаха: Коя държава ще нападне?

Отговори
27 2
СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ - ВРАЦА

СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ - ВРАЦА

23.01.2021 | 01:06

ЕТО МОРАЛА НА ПРЕСТЪПРИКА БОЙКО БОРИСОВ, ДА ПРЕПЕЧАТИ ОБЪЩЕНИЕТО НА ШВЕДСКИЯ МИНИСТЪР ПРЕСЕДАТЕЛ СТЕФАН ЛЬОВЕН КЪМ ШВЕДСКИЯ И … БЪЛГАРСКИЯ НАРОД !? - ЦИТИРАМ : https://www.facebook.com/mirchev/videos/10158178301736225 Защо Бойко Борисов плагиатства от премиера на Швеция? Преди два дни пуснах обръщение на шведския премиер Стефан Льовен на стената си във фейсбук с български субтитри. Целта ми бе да покажа потресаващата разлика в начина, по който говорят министър-председателите на Швеция и България. Сега в профила на г-н Бойко Борисов виждам негово обръщение към българите, което хем не ми звучи като написано от него, хем много ми напомни на нещо познато. Изгледах отново видеото от Швеция и с учудване установявам, че цели пасажи от речта на г-н Льовен е копирана в речта на Борисов.<br /> У нас често обичаме да цитираме “Шведския модел”. Борисов обаче е разбрал това буквално. В изложението му има директни цитати от словото на премиера на Швеция. Шехерезада явно се е престарала. - https://www.facebook.com/mirchev/videos/10158178301736225/?t=21 - РАЗПРОСТРАНЕТЕ : КОПИЛАЛ СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ &#8211; ГРАЖДАНИН И НА КРАЛСТВО ШВЕЦИЯ - http://www.stefan-tcholakov.eu/

Отговори
5 8
Браво

Браво

22.01.2021 | 00:01

Прекрасен анализ на явлението Тръмп. Жалко, ча повечето българи харесват Тръмп, неясно защо. Май чалгата не прощава.

Отговори
12 28
US Citisen

US Citisen

21.01.2021 | 18:04

Това е най-глупавата статия която някога съм чел тук!

Отговори
29 15
Омир Симпсън

Омир Симпсън

21.01.2021 | 07:39

Моля редакцията да издири и преведе поемата изрецитирана от малкото негърско дете, отгледано от майка робиня и прочетена послучай инагурацията на Байдън. В нея има заложена бомба от гений.

Отговори
11 7
USA

USA

21.01.2021 | 07:34

Какво сте се разкудкудякали? То сега почва да се връща тъпкано. Първият ден на деменцията почва с внесена резолюция за импийчмънт срещу него. Дъртата Нанси с откраднатия комп и килоти пък импийчва Тръмп...И така - докато не дойде я КамалА я някой друг.

Отговори
14 10
кодегард

кодегард

21.01.2021 | 15:24

когато едни избори са фалшицирани не мчоже да е радостно макар и отдалече проектите на баидън за възвръщане на нато и очакванията на воина с русия ипромените коитое приготвила пелоси за джндърите не можеда ме радва възвръщанетона студената воина тревожи

Отговори
20 8
.......

.......

20.01.2021 | 19:56

Редактора е мислил за други неща , когато е писл заглавие на статията си

Отговори
16 5
Anatema

Anatema

20.01.2021 | 10:00

ERDOGAN I DIKTATOR,DA VI E.BA BOKLUTSITE GEYSKI,DVULICHNI,LAKEYSKI!

Отговори
4 17

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай