49

Монтесори измества Макаренко от класната стая

Мария Монтесори и Антон Макаренко са почти връстници. Родени са с разлика от 18 години - тя през 1870-а, а той през 1888-а. Но докато руският възпитател с неговата “Педагогическа поема” по обясними причини е добре познат у нас, италианката, три пъти номинирана за Нобелова награда, все още е енигма за доста родители. Затова, когато Община Пловдив прави първите стъпки към въвеждане на Монтесори обучение в Пловдив, се сблъсква с немалко трудности и неразбиране. И докато преди 8 години много от хората смятаха, че "Монтесори" е методика за деца със специални образователни потребности, днес има все повече родители, които знаят, че

това е система, която зачита свободата на децата и техния зараждащ се Аз.

Разбира се, преходът от среда, в която учителят размахваше пръст, а питомците му го гледаха стреснато в очите, до поставянето на детето в центъра на образователния процес, никак не е лек. Инерцията, с която все още плашим малките, че ако не си изядат обяда, ще им го сипем в гърба, съществува и днес. “Ще ти дърпам ушите”, “Ще видиш ти кон боб яде ли” и Шамарената фабрика никак не изглеждат изчерпани модели на възпитание, особено на фона на случаите на семейно насилие, с които се сблъскваме нерядко. Нещо повече - и сега има родители, които смятат, че ако през първите седем години хлапето не е “изяло” порядъчно количество бой, от него човек едва ли ще излезе.

Антон Макаренко

Дисциплината, издигана в култ при възпитанието от нашите майки и бащи обаче, в съвременния свят е подложена на сериозно преосмисляне. Или иначе казано:

налагането на волята на по-възрастния над по-младия с повишаване на тон, заплахи и обиди отдавна не е модерно. 

За сметка на това методът "Монтесори" е изключително популярен и широко прилаган в 98 страни из цял свят. Най-убедително са залегнали идеите му в скандинавските държави, Австралия, Африка, Индия, Китай, САЩ, Канада. По света има над 20 000 Монтесори училища и двойно повече детски градини.

Мария Монтесори смята, че всяко дете по природа е умно и талантливо. За нея е особено важно да се зачита уникалността на малките.

Задачата на възрастните е да помогнат на детето да разкрие и развие своя потенциал,

да го възпитат самостоятелно да изучава света. 

Мария Монтесори

В 9 пловдивски детски градини, 2 ясли и четири училища вече го направиха. Там няма агресия между малчуганите, викове и безпорядък. Учителите говорят тихо, всички са спокойни и никой не принуждава малките да правят нещо против волята им. Не е ли безсмислено обаче това усилие без ролята на семейството? А българското, възпитано не по Монтесори, а по Макаренко, често връчва смартфона на отрочето, за да се спасява само. Това е причината част от родителите да смятат, че  методът "Монтесори" е добър, но няма почва у нас. Тук е мисията на образователната система, призвана да отвори по-широко поле за комуникация с родителите и да създаде взаимен интерактивен процес, в който да помагаме на децата да са по-уверени и самостоятелни, за да могат по-лесно да се развият като личности. 

Оцени новината

Оцени новината
2/5 от 7 оценки
2/5 от 7 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Даскалица Пена

Даскалица Пена

06.07.2023 | 17:15

С възпитание по Макаренко бяхме на челните места по образование, а сега?! Пак сме първи, но по неграмотност и простотия. Нашите деца освен да слугинстват по света, за нищо друго вече не стават. Чакат роднините им от тук да им пращат дребни парички. Защото така ги възпитахме. Сорос да прави сянка, а "кирковци" и дечицата им да се крият под нея и да пропагандират "модерни" педагогически практики, отдавна останали в миналото...

Отговори
4 2
Педагог с дълъг стаж

Педагог с дълъг стаж

04.07.2023 | 22:03

4 години Монтесори, после цял живот само "сори".

Отговори
17 2
123

123

04.07.2023 | 11:31

Хора, които никога не са влизали в час, въвеждат методи от 19.век.

Отговори
16 1
Deutsch

Deutsch

04.07.2023 | 08:12

Първо мъки да го родиш после грижи да го възпитаваш и като не можеш да го уредиш удряй с лопатата, където свариш!!! Вечно грижи и мъки създава затова налагай го здраво няма от него никаква радост само, само когато го правиш. Не можеш да му купиш кола не можеш да му намериш квартира, нищо не можеш да му дадеш удряй с лопатата, където свариш!!!

Отговори
8 4

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата