Следвайте ни

Може ли Исус и Мохамед да се родят в една година? Да, ако ще спасяват България

viber icon

Библията вече не ни трябва, нито Коранът. Имаме си Фейсбук.

Точно като в Светото писание, нещо важно се роди във Фейсбук, без да е зачевано по обичайния начин. То в мрежата всички работи стават така, но политическият проект на Кирил Петков е особен случай. Като роден от непорочно зачатие, на младенеца в политиката по право се пада ролята на Спасител. Да, обаче за тази година вече си имаме щатен Месия.  Припознахме го съвсем скоро, когато цъфтяха сливите. А днес, като дойде време да се вари сливовицата, вече се оглеждаме за нов Спасител.  

Няма друго място на света, където за една година да се явят двама месии. Това е все едно през онази 754 година от основаването на Рим едновременно да се родят Христос и Мохамед.

При нас обаче може. Половината още се кръстят в Слави Трифонов, други са готови да го замерят с камъни и да викат "Осанна", коленичали пред Кирил Петков. 

Още надникнал зад всички врати в министерството, доскорошният успешен млад бизнесмен получи неприлично предложение да стане премиер. Всичко започна с една група във Фейсбук, наречена "Кирил Петков за Министър-председател на България”. За броени дни тя събра 100 000 последователи, нещо немислимо за Онзи от Назарет преди 2021 години. Лавината от палци накара политолозите да обявят, че ако идеята се реализира, бъдещият политически проект на Петков може да пребори конкуренцията още през ноември. Това - с групата в нета - всъщност не е оригинална идея. Преди години, отчаяни от качеството на местната власт, филибари създадоха подобна с името „Да помолим Кольо Добрев да стане кмет на Пловдив”.  За непаметливите - ставаше дума за шефа на КЦМ. Групата обаче не сработи, защото се оказа, че подобна опция изобщо не влиза в житейските планове на авторитетния пловдивчанин. А и никой не го бе питал дали иска да става кмет.  

С Кирил Петков ситуацията е различна. Първо - модераторите явно са напълно сериозни. Второ - самият Петков изглежда е съгласен с идеята. В противен случай нямаше да членува във въпросната група с личния си профил.    

Засега Петков и съратникът му в демонтажа на ГЕРБ Асен Василев отговарят уклончиво на въпроса дали ще стават политици. И продължават да гонят задачите си като служебни министри. И имат право. Умни са и поне три пъти ще премислят, преди да скочат в българското политическо блато, около което отдавна не цъфтят лилии. За сметка на това тук властват посредствеността и популизмът. Който не казва на масите това, което искат да чуят, бързо се дави. Успяват онези, които успешно се рекламират като преки и единствени говорители и защитници на народа. 

За момента Петков и Василев имат и двете - хем действат като прагматични управленци, които вършат работа, хем се харесват на млади и стари, на леви и десни. При това не изглежда флиртът им с народа да е заради пустата кариера и мазнинката покрай властта. Дали обаче двамата ще са достатъчно смели, когато дойде време за непопулярните мерки и реформи, засега е загадка. Докато човек не се хване с една работа, няма как да разбере дали става за нея. Като любопитни хора Кирил Петков и Асен Василев най-вероятно ще опитат.

Каквото и да се случи, „Кирил Петков за Министър-председател на България” е добра хрумка. Ако не друго, поне ще имаме нещо ново и различно в храма на българската демокрация, който отдавна е превзет от разжалвани спасители и техните изпаднали ангели.

Парламентът е в клинична смърт и има остра нужда от свежа кръв. Пролетното приливане и първият Спасител явно не свършиха  работа. Ред е на следващия.  

 

 

 

 

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?