Следвайте ни

Министерството на разтакаването е най-важното държавно ведомство

viber icon

Георги ПЕТРОВ

 

За малко да експлодираме от гордост. Нашият, българският президент летя на френска спарка. Последната дума е поостаряла, но не е политическа провокация. Така по съветски или руски образец се наричаха преди великите демократични промени тренировъчните изтребители. На които летяха двама души -новообучаваният летец и неговият инструктор. Ако курсантът случайно сбърка, опитният инструктор поправя грешката.

И това по целия свят се създавали нови летци. Стари въздушни асове навремето се шегували, че  спарката е  бебешката люлка на летците пеленачета.

Ние така и не можахме да разберем какво му е толкова уважителното в поканата на френския президент към нашия президент летец  да лети на френски тренировъчен изтребител?! Доколко нашият президент ще е сериозен президент, още предстои да видим. Но че беше много сериозен летец изтребител, трудно може да бъде оспорено дори  и от професионалните търсачи на кусури у политическия опонент.

Иначе, като  силни разбирачи на всичко, което се е случило и се случва под слънцето, нямаме съмнения за целите, които се крият зад вежливата по френски  покана към нашия президент. Нали няма как, след като се е  повозил на френската спарка, нашият летящ някога президент да не изкаже възторг от качествата на  бойната машина. А тя се продава. Като всяко нещо, което се продава, има нужда от реклама.

Казват, че всяка друга услуга може да е тръгнала от благородни и безкористни  подбуди, но за това да правиш безплатната реклама някому, трудно можело да се каже такова нещо. Най-често преминалата границите на допустимото вежливост се превръщала в такава услуга. Никой не може да ви задължи да споделите такова едно твърдение. То може да мине и за продукт на патологично изострената  мнителност, характерна за третата възраст.

И още нещо, което  принуди нашата мнителност да кърви. Получихме някакъв отговор на вечния си въпрос -  защо  в ХХI век се получава така, че у нас липсват животоспасяващи лекарства и се налага страдащите да си  ги доставят от чужбина на ускоряващи смъртта им цени? Защото доктори тарикати, фармацевти тарикати и бизнесмени тарикати ги изписват на фалшиви болни и ги изнасят. Само печелившите от тази съвсем безчовечна далавера не са фалшиви, истински вампири са.

 Но няма да ги видим. Няма да научим имената им. Няма да чуем присъдите им. Няма да получат  възмездие близките на рано отишлите си от този свят заради канибалската лакомия на лица, част от които са полагали Хипократова клетва.

Както не видяхме и няма да видим лицата на виновните за ограбването на КТБ и България!

Нали още древните са казали - нищо ново под слънцето! И това, случващо се вече десетилетия у нас, ни напомня един от любимите ни класици Чарлз Дикенс.

Един цитат от неговата „Малката Дорит”, писана между 1855 и 1857 година: ”Министерството на разтакането е най-важното правителствено ведомство. Никаква обществена дейност не може да се извърши без съгласието на Министерството на разтакането. Еднакво невъзможно е да се осъществи най-очевидното право и да се поправи най-очевидната грешка без изричната намеса на Министерството на разтакането.

Ако нов барутен заговор би бил разкрит половин час преди подпалването на фитила, никой не би имал право да спаси парламента, докато в Министерството на разтакането не заседават десетина комисии, докато не се напишат половин бушел протоколи, няколко чувала официални изложения и цяла  фамилна  гробница неграмотни преписки.”

Написано е преди 160 години, а на нас ни звучи като да е казано днес и у нас.

Ако все още са ви останали здрави нерви и не ви е писнало окончателно, направете си труда, проследете как ще завърши казусът с медицинския канибализъм у нас.

 Ние, които си мислим, че отдавна вече всичко е минало през главите ни и нищо не може да ни изненада, сме на мнение, че медицинските и немедицинските лица, които са печелили и ще печелят, като поставят под риск  живота на страдащи хора,  пак ще прелетят безнаказано над нормите и законите.

 Ще го направят в правораздавателна или юридическа, или  безочлива, не знаем коя е най-точната дума, спарка. В която инструктори, естествено, ще бъдат безкрайно опитните адвокати, отдавна извоювали си у нас удобството да гледат отвисоко на прокуратурата и съда.

Нали вече се чу, че т. нар. паралелен износ на лекарства не е незаконен. Освен това, повече от сигурно е, че замислилите тази безчовечна за нас, но печеливша за тях схема предварително са премисли евентуалните си рискове. И предварително са подготвили мерките си за безнаказаното си измъкване.

Докато правоохранителната система у нас реализира капацитета си, като се  бори с медиите на принципа "когато нещо не е оповестено, то не е станало". И го прави с оня ентусиазъм, с който Дон Кихот се бори с вятърните мелници.

Ако ви е нужен пресен пример, ето го. Бойко Рашков, оглавяващ Бюрото за контрол на СРС (специални разузнавателни средства), каза пред парламента, че има хиляди нарушения на закона, най-вече незаконни подслушвания. Главният прокурор г-н Цацаров каза в отговор, че г-н Рашков прави политическо изказване.

 Някой от вас да знае как може да се излезе от този омагьосан кръг?

А ако си мислите, че длъжностните лица, които се въртят в този кръг, случайно и без собствена воля са попаднали в него, най-вероятно грешите! Ние мислим, че на тях им е хубаво в тази просмукана от леност въртележка. В нея без особени усилия и душевни терзания те  доживяват до пенсиите си. Универсалното им оправдание за пред света е - при тези условия това можем! 

И това наше твърдение се базира на сигурен източник - наш съмишленик, който преди пенсионирането си е работил като призовкар в съда. С толкова и такава информация и ние това можем, но не сме сами.  Мислим, че целият български народ е като нас.

Но да го оставим и този спор да отлежи! Важното е, че и този Никулден го  отпразнувахме както подобава. Шараните се поразредиха. Скоро ще ги последват и прасетата, доколкото ги има по селата и доколкото пушат комини по нашите български села.

Да, но умните глави са проследили, проучили и доказали, че ние като човечество сме започнали годишно да консумираме повече риба, отколкото природата успява да възпроизвежда. От това следвало, че рибата ще се заличи от планетата Земя, преди да се заличи съвсем човечеството.

 За нас и това не е съвсем сигурно. Никой не казва какво мислят по въпроса и нашето, и световното Министерство на протакането.

А знаете ли кой беше светлият лъч за нас през тази седмица? Видяхме в медиите снимка, която показва как британски полицай крепи с голите си ръце микробус, надвиснал на кантар над висок надлез. В микробуса има хора, а той се люлее над някаква точка, на която е спрял случайно при автомобилна злополука.

Полицаят видял, съобразил, рискувал здравето и спокойствието си и задържал надвисналото МПС петнадесет минути, докато дошли професионалните спасители. И през цялото това време успокоявал уплашените пътници и ги призовавал кротко да не мърдат, за да не нарушат случайния баланс.

Браво, хвала и чест на това британското ченге! И у нас има такива доблестни полицаи, не всички се крият в храстите, за да заработят някой лев с помощта на вълшебното словосъчетание „Какво правим сега?”.

 Ние, от обществените низини, сме почтени и човечни като британското ченге. Обикновено подведомствени на нашето и на света Министерство на разтакането са  началниците над нас. Това послание решихме да отправим към вас ние, праведниците в оставка, като временно отложихме споровете си - това ние ли сме го измислили, или сме го прочели в творбите на любимия ни Чарлз Дикенс?

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?