Следвайте ни

Метастазите на зелената политика в Пловдив

viber icon

АЛЕКСАНДЪР КОНСТАНТИНОВ, БИВШ ЗАМ.-КМЕТ НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ

 

Екоинспекцията в Пловдив очаква нов шеф. Поне така личи от съобщенията в медиите и шепота в коридорите на РИОСВ. 

 

За вероятното отстраняване на доц. Стефан Шилев, както и за причините за

т​акива действия, от МОСВ официално съобщение няма. Но ние сме свикнали да не ни казват истината.

Докато тя не ни убие. Защото премълчаните истини, когато става дума за екологията, чистотата на въздуха и водата, буквално ни разболява. Понякога фатално. 

Няколко държавни институции имат отношение към екологичните проблеми в областта. Освен РИОСВ това са ВиК Пловдив, Басейнова дирекция и РЗИ.

Най-близо до хората са специалистите от ВиК. Те са тези, които доставят водата, за чиято чистота другите 3 институции се грижат. Напоследък различни специалисти опитват да ни убеждават, че водата, която пием, е от подземен хоризонт, който е на такава дълбочина, че няма нищо общо с водата в река Марица. В същото време други специалисти спряха две помпени станции за питейна вода веднага след като измря рибата в реката.

Явно едните инженери са учили по едни учебници, а другите - по истинските

Никой не може да ме убеди, че речното корито на река Марица, което е почти 200 метра широко, е изолирано от подпочвените води в басейна на реката.

Пък има и друг проблем, това са притоците. Съвсем скоро медиите ни показаха река Тополница, която течеше веднъж синя, веднъж жълта. Контролните органи измериха половината менделеева таблица в реката с десетократни превишения на нормите. Само че река Тополница се влива в река Марица и тези тежки и леки метали си плават по течението на реката сигурно до Бяло море. Или се утаяват към ниските нива на водосбора.

Поне това сме научили от химията, че нищо в природата не се губи. След това разбрахме, че в индустриалната зона на Пазарджик има една река Пишманка (хубаво име), която веднъж е замърсена от отровни пестициди, втори път - от индустриални масла. И тя също се влива в Марица. 

Институциите обаче в един глас ни успокоиха да пием спокойно вода от чешмите, защото е чиста като сълза. 

Те отдавна мълчат и по друг сериозен проблем. В землището на село Цалапица се намира най-голямото сметище на България.

На метри от Марица са струпани над 3 милиона тона битови отпадъци,

които гният в котлованите. Вярно е, че сметището е изградено по нормите за такива обекти, но там циркулират хиляди тонове отпадъчни води, които отново съдържат цялата менделеева таблица. Кой може да гарантира, че предпазните екрани на 12-те котлована са в добро състояние и през тях не се просмукват отпадъчни води в Марица.

В поречието на река Чая години наред ВиК трупаше утайки от Пречиствателна станция. Сега разбираме, че други фирми са трупали и международни отпадъци, които също не са безобидни. Така можем да продължим и по Въча, Първенецка, Стряма и къде ли още не. Навсякъде боклук, който бавно ни убива.   

Ето затова ролята на държавните институции е толкова важна.

В Перник всички са знаели, че водата в язовира свършва, но мълчали, защото имало избори и не трябвало да се тревожи електоратът.

В Пловдив явно постоянно сме в предизобрна ситуация, защото

чиновниците постоянно ни спестяват неудобните истини. 

Например какви са резултатите от замерванията на РЗИ на питейната вода под тепетата. Опитайте се да получите един точен протокол от такива замервания и ще разберете, че това е строго секретна информация.

Същото е и с въздуха. Автоматичната измервателна станция, която работеше дълги години до Тунела, беше изместена чак в "Тракия". От това въздухът в Пловдив веднага стана по-чист, поне според данните на РИОСВ.   

Спестяването на истината от години се е превърнало в държавна политика у нас и смяната на един чиновник с друг няма да подобри качеството на въздуха или водата. 

За да има промяна, трябва да се смени начинът на функциониране на държавата, а калинките да спрат да кацат по важните постове. А тези, които кадруват, да заложат на хората с експертиза, а не на безработните съпартийци и роднини. 

Защото няма партийни интереси, които да са над здравето на децата ни, което в Пловдив отдавна е заплашено от метастазите на местната зелена политика.  

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

MOPU

MOPU

02.03.2020 | 18:49

Здравейте, това е да информирам широката общественост, че Жозе Луис, заемодател на частен заем, отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от финансова помощ. 5000 евро до 100,00 евро Ние предоставяме заеми под 2% лихва за физически лица, фирми и компании по ясен и разбираем начин и условие. свържете се с нас днес по имейл на ([email protected]) или ([email protected])

Отговори
0 0
Чанкова

Чанкова

21.02.2020 | 20:10

Ех, Саше, Саше, и ти на стари години врътна лопатата. Да не са ти обещали да ставаш десетия зам.-кмет?

Отговори
0 0
Пенчев

Пенчев

21.02.2020 | 19:30

Кви сто дни, ве, герберасти, разказахте му играта на тоя град ве! Ама си отивате, дойде ви коледата и на вас! Единият мегакрадец, клептоман, зули и докато спи, другият умен като галош, алчен и той да краде, ама дори не знае как да го направи. А и двамата безкнижници, нулева култура, една книга не са прочели. Зикито поне "История на баскетбола" да беше прелистил. А другия поне първата част на "Винету", като вожда си, да беше подържал поне в ръце за малко. Крадливи и мизерни лумпени! Изплувахте като гнусна пяна от най-ниските редици на БКП. Всичките сте бивши комунистчета, партийни номенклатурки - леля Менда и мама Роза, станали партийни секретари на низовите партийни организации, дотолкова им стигнали силичките. Жалки нагаждачи, неспособни и некадърни. С една единствена цел - кражба. И за да не ви личи некадърността, се заобиколихте с още по-некадърни и от вас. Последните политически варвари сте вие, нещастници с еничарски комплекс. Но краят ви идва с огромна сила и нищо не можете да направите, освен да гледате ужаса право в очите. Бурята съвсем скоро ще ви помете и след като се изчисти от вас, България ще тръгне напред и нагоре.

Отговори
0 0
Батето

Батето

19.02.2020 | 13:59

Ами престъпници, сър...

Отговори
0 0
Linda

Linda

19.02.2020 | 01:31

КАК ВЗЕМЕ МОЯТ ЗАЕМ ОТ ТОВА ВЕЛИКА КОМПАНИЯ Здравейте, скъпи мои хора, аз съм Линда Макдоналд, в момента живея в Остин Тексас, САЩ. В момента съм вдовица с три деца и бях заседнала във финансова ситуация през април 2018 г. и имах нужда да рефинансирам и да платя сметките си. Опитах да търся заеми от различни заемни фирми, както частни, така и корпоративни, но никога с успех, а повечето банки отказаха кредита ми, не попълвайте плячката на онези хулигани там, които ги наричат ​​заемодател на пари, всички са измама, всичко, което искат, е вашето пари и вие добре не чувате отново от тях, те ми го направиха два пъти, преди да се срещна с господин Дейвид Уилсън, най-интересната част от него е, че заемът ми беше прехвърлен в рамките на 74 часа, така че ще ви посъветвам да се свържете с господин Дейвид, ако интересувате се от получаване на заем и сте сигурни, че можете да му го върнете навреме, можете да се свържете с него по имейл ……… ([email protected]) Без кредитна проверка, няма консигнатор със само 2% лихва и по-добри планове за погасяване и график, ако трябва да се свържете с която и да е фирма във връзка с осигуряване на заем без обезпечение, тогава се свържете с господин Дейвид Уилсън днес за вашия заем Те предлагат всички видове категории заем, които те Краткосрочен заем (5_10 години) Дългосрочен заем (20_40) Заем за медиен срок (10_20) Те предлагат заем като Заем за жилище ............., Бизнес заем ........ Дългов заем ....... Студентски заем .........., Заем за стартиране на бизнес Бизнес заем ......., фирмен заем .............. и т.н. Имейл .......... ([email protected]) Когато става въпрос за финансова криза и заем, тогава финансовият заем на Дейвид Уилсън е мястото, което трябва да отидете, моля, кажете му, че г-жа Линда Макдоналд ви насочва Успех ................... ....

Отговори
0 1
ЗАБЕЛЕЖЕТЕ  ТОЯ  ИНЖИНЕР

ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ТОЯ ИНЖИНЕР

07.02.2020 | 20:12

ОТ ИЗВЕСТНО (ДЪЛГО) ВРЕМЕ ЗАБЕЛЯЗВАМ СТАНОВИЩА ОТ ТОЗИ ИНЖ. КОНСТАНТИНОВ, КОИТО СЪВПАДАТ С МОИТЕ ИНТЕРЕСИ И УБЕЖДЕНИЯ НА ПРОСТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ. БРАВОС! ЕВАЛЛА! Хвала!

Отговори
9 1
ЗАБЕЛЕЖЕТЕ  ТОЯ  ИНЖИНЕР

ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ТОЯ ИНЖИНЕР

07.02.2020 | 20:19

АпелирВам инжа да са произнесе по (техническия, но и социалния) въпрос за КОПАНЕ НА ДЪЛБОК КАТО ЗА ТРАФИК ПОДЛЕЗ ПОД ЦЕНТРАЛНА ГАРА В ЧОРБАТА. Дали пък с премостване с ажурни стоманени структури (както китайците прекосиха пол'вин Африка НАД ЖИРАФИТЕ) няма да запази такава Централна Градска Зона БЕЗ ОПУСТОШАВАНЕ, рампи, дупки, страхотии и пикалници =да не може прост пенсиониран пешеходец да премина от точка А до Б? Тебе питам, разни други сме ги чували!

Отговори
4 1
критици

критици

07.02.2020 | 20:06

Имам чу'ството че таа статия е критично насочена ПРОТИВ ВЛАСТТА, против Народната! Избраниците! Народните! И двайсетината кметове, зад които се е барикадирал ЗИКОто, че да му излежават некомпетенциите.

Отговори
4 2
Истина

Истина

07.02.2020 | 19:50

Ха,ей тази цялата статия чувстващите се за ощетени,неоценени от ръководни постове може да си я прочетат.Не че ще се трогнат,и си я знаят истината,ама нали тъй си мислят,че това може да продължи вечно.Безнаказани и самовлюбени лизачи за пост.Няма нужда за обяснения повече,и на децата им е ясно.

Отговори
11 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?