Следвайте ни

Мерки, а не легла, г-жо Каназирева

viber icon

Политиците в България често грешат. Това е част от растежа на лидерите и не е нещо осъдително, ако не става дума за грешки по време на война. А днес  България е като на война и има нужда от лидери, способни да ръководят в условията на бурното и тревожно настояще и несигурно бъдеще. И дано не стане като в Балканската и двете световни, когато офицерите печелеха битките, но политиците губеха войните.  

Всеки ден битката с COVID-19  губят 40-50, а в следващите седмици жертвите явно ще растат. Ситуацията ескалира ежечасно и вече е ясно - войната с коварния вирус могат да спечелят само медиците. Единственото, което трябва да правят политиците, е да не пречат и да осигуряват необходимото „въоръжение“ за сложната операция. Тактиката и стратегията е задача на днешните офицери от първа линия - лекари, учени и фармацевти. За да ги реализират, те се нуждаят от 3-4 неща - пари (за оборудване и лекарства в болниците), пари (за предпазни средства в доболничната помощ и логистика) и пак пари (за заплати, не на последно място). И най-вече от мерки, които да намаляват рисковете от разрастване на пандемията, която праща все повече хора в болниците.

Вместо това политиците у нас, които като повечето българи разбират от всичко, се занимават основно със стратегията и тактиката в битката с коронавируса и оглавяват кризисни щабове. И очевидно грешат.

Така закъсняхме със затварянето на стадионите и нощните барове, бавим се и с училищата. Както вървят нещата, накрая ще затворят всичко, но дано не е след дъжд качулка.  

В Пловдив например се чудихме до последно какво да правим чалгатеките. Никой и днес не обелва дума за места, където денонощно се въртят игри на щастието. Ясно е, че държавата не може да спре да работи, но дали точно стадионите, нощните барове и казината са най-важни за икономиката. И дали тя няма да рухне точно защото разрастващата се в подобни огнища зараза ще я оставят без най-важния <210> капитал - човешкия.

Вчера областният управител Дани Каназирева, която е и председател на кризисния щаб (защо тя, а не някой опитен администратор в здравния сектор или лекар специалист, е друг въпрос), обяви две важни решения: първо - МБАЛ „Св. Мина“ става болница само за лечение на  COVID-19; и второ - в Пловдив се разкриват 142 нови легла. Даже посъветва общинските съветници да гласуват решение за създаването на фонд за допълнително финансиране на сестри и лекари, които се включват в борбата с коронавируса. Много добре. Но като бивш общински съветник и лидер на партия с постоянно присъствие в местния парламент г-жа Каназирева би трябвало да е наясно, че в бюджета на Пловдив няма и пукнат лев за създаване на подобен фонд. И не общината, която едва намира пари за заплати и неотложните ремонти и комунални дейности, има ресурс да осигурява такива средства, а държавата, чийто представител на местно ниво е областният управител. На всичко отгоре МБАЛ „Св. Мина“ отдавна е в реанимацията и първо трябва да бъде оздравена самата тя, преди да се превръща в основен фронт за лечение на болни от коронавирус. Още повече че бившата Първа градска е общинска и в този смисъл решенията за нейното бъдеще трябва да взима местната власт, а не областният управител.

От него, като представител на държавата, очакваме адекватни мерки и повече пари за здравеопазване, а не легла.

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (76)

васил

васил

18.11.2020 | 20:21

тая очите и са като на рептил...като на кукла...да не се дрогира...

Отговори
3 0
Лидия

Лидия

14.11.2020 | 00:41

Продължават да работят спортни клубове, разни читалищни школи, езикови обучения....Защо!? Там се събират деца от целия град и е много опасно!

Отговори
8 1
ГЕРБ

ГЕРБ

10.11.2020 | 16:53

При 40 човека заразени затвориха държавата , при 4000 нищо ! Или аз не разбирам или властимащите са толкова глупави и наивни ! Така , че към Борисов госодин премиер налагай крути мерки защото съвсем скоро ще си останеш с Държава без Народ !

Отговори
10 3
А  при

А при

10.11.2020 | 22:26

6 милиона заразени как мислите-още пвече ли ще е необходимо затваряне.

Отговори
8 1
Мутафчийски

Мутафчийски

08.11.2020 | 15:41

Тази още ли е областен управител? До кога ще я търсите???

Отговори
17 2
ИВА

ИВА

08.11.2020 | 13:47

ДАНИ ГЛЕДАШ КАТО МИШКА В ТРИЦИ.МЕРКИ , МЕРКИ- ЗАТВАРЯЙТЕ УЧИЛИЩАТА ,НАЙ- ГОЛЕМИЯ РАЗВЪРДИК .

Отговори
23 2
Данке,чуй Джо Байдън

Данке,чуй Джо Байдън

08.11.2020 | 09:35

Джо Байдън. : Още от утре свиквам екип от специалисти ,с които да преборим с корона вируса в Америка.Чу ли Каназирева,пардом,Клинчарова.СПЕЦИАЛИСТИ!!!Не танцьорки на кол в Комина или леки момичета на Ванко1.Тотев въпреки всичките си мега косури хитро даваше на Данка лапачка да му помага в далаверите Но власт не и даваше.,.А Славчо ,изобщо не и обръщаше внимание.Само Зико беше гламав да я вкара във властта.И това ще му изяде главата.

Отговори
18 0
Maloum

Maloum

07.11.2020 | 22:07

Мерките си ги забийте в Дивия,,,,глупендери,,,,и ако ви се мре Мрете затворени

Отговори
3 18
yjbjj

yjbjj

09.11.2020 | 14:55

Ела да се прегърнем и здрависаме аз ще ти покажа какво е да караш тази болест китайска . Гарант ще запееш друго говедо нещастно!

Отговори
7 0
Боже опази!

Боже опази!

07.11.2020 | 21:26

Студени стъклени очиЗлоба и липса на човечност. В тях. .Очите на смъртта.

Отговори
35 1
да си кажем истината

да си кажем истината

07.11.2020 | 21:05

Един сериен унищожител вилнее из областта и града.Като мухи мрат лекари,сестри,хора.ДОКОГА ще властва некомпетентността????

Отговори
34 2
естет

естет

07.11.2020 | 20:47

Стига си си слагала тонове химия по лицето си данке.На фараонска погребална маска си заприличала.Остарявай с достойнство.

Отговори
37 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?