Следвайте ни

Менда Стоянова: Бюджетът няма нужда от актуализация

viber icon

Спекулациите с парите на държавата обслужват единствено предизборната кампания на президента

Бюджетът  няма нужда от актуализация. Приходната част се изпълнява много добре и ако върви правилно изплащането на разходите, както е досега, няма да има необходимост  до края на годината бюджетът да бъде актуализиран.

Според мен в момента се правят спекулации, за съжаление подхванати  активно и от президента, който се опитва да направи индулгенция  за това, което  ще се случи по време на служебното правителство, което той ще назначи. Бюджетът служи за политически PR. Всеки разумен икономист знае, че бюджетът е нещо, с което не бива да си играем. Включително  настоящият шеф на  парламентарната комисия по бюджет и финанси, който е от Демократична България и е добър макроикономист, при изслушването на министъра на финансите в оставка Кирил Ананиев направи извод, че бюджетът се изпълнява добре.

Ако някой - президентът и евентуалното  служебно правителство,

искат да правят допълнителни разходи извън предвидените в бюджета,

естествено, парите няма как да стигнат. И ако президентът прави сметка за дълго служебно правителство, което да му подготви и президентските избори, предизборната му кампания няма как да бъде осъществена в рамките на разходите в този бюджет. Защото за да се вдигат разходите или да се прави промяна в тяхната структура, трябва да е ясно откъде ще дойдат парите или откъде ще се отреже, за да се даде другаде.  

Основната причина да се иска актуализацията на бюджета явно е свързана с предизборната кампания на президента. Всички социални плащания са обезпечени в бюджета.

Изпълнителната власт е в правото си да решава кои групи са засегнати и как те трябва да бъдат обезщетени във връзка с пандемията.

 Неоснователни са критиките  и за националния план за възстановяване и устойчивост,

тъй като е подготвян повече от седем месеца  от екипа, в който участваха изключително много експерти, включително извън правителството, работодатели, синдикати, както и представители на други организации. Планът е балансиран и отразява всички интереси. Коментарите, че този план е подготвен с цел парите да се усвояват от ГЕРБ и неговите протежета, са поредните лъжи с цел да  обслужват предизборна ситуация, която мина и която предстои, вероятно до края на годината. За съжаление, много от хората, които коментират плана, изобщо не са го чели и не разбират философията му. Неслучайно онзи ден в комисията по бюджет и финанси  имаше изслушване на доста  специалисти, включително и на Томислав Дончев, които подробно разказаха какво съдържа планът. Гледах заседанието онлайн и не можах да чуя нито една смислена и обоснована критика от страна на другите партии.

Смятам, че този план трябва и ще бъде внесен от настоящото правителство. Ако се стигне до основното му преработване, процедурата ще се забави с месеци, което означава сериозно забавяне на парите за България.

Внимателно следя работата на 45-ото Народно събрание и за мен

 ситуацията в този парламент е ужасяваща.

Толкова много некомпетентност, злоба и непримерена реч никога досега не съм виждала.

Отказът  на "Има такъв народ" от мандата означава продължаване на безвремието. От 2005 г. насам в България управляват коалиционни правителства. Несериозно е да очакваме, че на  избори след два месеца някоя политическа сила ще получи пълно мнозинство, както на г-н Станислав Трифонов му се иска. Това няма да се случи нито на следващи, нито на по-следващи избори. Трябва да се научим да се изслушаме, да преговаряме и да търсим съгласие по общи теми, които са важни за хората и за България. В противен случай  можем да правим избори през три месеца, да управлява перманентно служебно правителство и да вървим по спиралата надолу.

От тази патова ситуация имат интерес тези, които

не искат да има стабилна власт, за да ловят риба в мътни води.

Това в никакъв случай не съвпада с интереса на хората, които искат стабилност, спокойствие, да се развива икономиката, да получават заплатите си и България да бъде наистина добро място за живеене.

Коалиционни правителства са световна практика. Плурализмът и сблъсък на идеите, характерен за всяко демократично управление, е важен и полезен, но за съжаление, ние не сме се научили  да водим диалога и да търсим общи допирни точки в програмите.

Не е проблем да имаме служебно правителство. Проблемът е, че това служебно правителство ще работи без парламент, който да взема важни решения за България. Народното събрание гласува

 нелеп мораториум да се спрат всички действия  на правителството,

включително и тегленето на предвидените заеми. Служебното правителство също попада под този мораториум. Това са безумия, които се сътвориха под натиска на популисти като Мая Манолова и подобни на нея, защото всеки от тях очаква нови избори и чрез конфронтацията да спечели електорат.

Чист популузъм е решението  на Народно събрание за проверка на дейността на дружествата. В предходния парламент ние нееднократно по искане на една или друга партия сме създавали подобни комисии. За съжаление, тези комисии нямат нито капацитета, нито възможностите да извършат необходимото разследване, за разлика от специализирани органи.  В резултат се правят изводи, които се насочват като послание към електората и служат за захранване на медиен интерес.

Не очаквам нищо по-различно от настоящата комисия, още повече когато видях как нейната председателка започна проверка в едно от предприятията. Мисля, че в предходни парламенти подобни десанти правеше друг политически лидер - г-н Волен Сидеров, но тези десанти не го доведоха до успешен край.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

коос

коос

11.05.2021 | 10:19

В затвора..! Тази е за затвора.

Отговори
2 0
ИВА

ИВА

02.05.2021 | 17:20

МЕНДА ,МЕНДА ВИНАГИ СИ БИЛА ГОЛЯМА ИНТЕРЕСЧИЙКА И ИНТРИГАНТКА. ЦЯЛОТО ДАНЪЧНО ТЕ ПОЗНАВА ТАКАВА.

Отговори
12 2
Стар приятел

Стар приятел

30.04.2021 | 15:30

Тази жена няма никакъв морал и срам. Навремето събори Славчо Кратинов за да стане тя началник. Знам го защото бяхме колеги. Още тогава знаехме че се заиграва с фирмите. Тогава нямаше по червена от нея в данъчното. Когато я махнаха от НАП стана гербава и започна да управлява цялата страна. В Пловдив никой не можеше да започне работа, ако не и целуне ръка. Сега пак иска да топне човката. Затова ГЕРБ падна от 5 на 3 депутата. Ако не я скрият някъде на следващите избори ще имат само 1.

Отговори
18 2
МАМА МИЯ

МАМА МИЯ

30.04.2021 | 09:12

ЗА 68 - ТЕ МИЛИОНА НА ОТ БОЖКОВ...

Отговори
13 2
МАМА МИЯ

МАМА МИЯ

30.04.2021 | 09:11

МЕНДА ТЪПОТО СЕ ИЗКАЗА.... ГОРКОТО "ДАНЪЧНО НЕДОРАЗУМЕНИЕ" КОЕТО ИЗЛАЗИ ДО ВЪРХА...С НОКТИ - ЛАКТИ И КОЛЕНЕ... МЕНДА НАЙ ОБСТОЙНО НА ПРОВЕРКА....ДОХОДНА ...ВЛЕЗЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ ПАРЛАМЕНТА...И ТРИБУНАЛ ЗА 8 -ТЕ МИЛИОНА НА БОЖКОВ КОИТО ОПРАВДА С ПРОМЕНИ В ЗАКОНА .... ЗАЩОТО ДЪРЖИ НА ДУМАТА СИ!!! ТИ НА МЕН АЗ НА ТЕБ!!!

Отговори
14 2
Сашко

Сашко

29.04.2021 | 20:22

Менда едно голямо недоразумение. Отдавна Бойко трябваше да я изпъди от ГЕРБ. В Пловдив резултата за ГЕРБ Е такъв /едва трима депутати/именно заради Менда,защото тя е човека който кадруваше и взимаше решения за Пловдив. А като цяло резултата за ГЕРБ в страната е такъв защото във всеки един областен град има подобни Менди. БОЙКО оттърви се и провери партията в страната от всички Менди и имаш шанс пак да върнеш доверието на гласоподавателите в теб. Идва важния ден 11.05 конференцията на ГЕРБ, Бойко ти си на ход. П. П и приближените на Мендите да не забравиш да провериш, важно е!!!!

Отговори
16 5
Гггггггт

Гггггггт

29.04.2021 | 17:52

Какво разбираш ти освен от кражби и продажби.За 12 години сме на последно място в Европа.Съд и заслужен кариран костюм за цялата крадлива клика.

Отговори
19 4
ГЕРБ

ГЕРБ

29.04.2021 | 11:45

КУРВАТА НА ГЕРБ - Менда И педала който е шеф на ревизиите Сергй Маринов. Затвор

Отговори
24 7
МАРИЯ

МАРИЯ

29.04.2021 | 11:15

МЪРША ГРОЗНА, КРАДЛИВА!

Отговори
23 6
Муравей

Муравей

29.04.2021 | 10:57

Това ще го обясняваш от Сливенския затвор

Отговори
24 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?