Следвайте ни

"Марица" е най-бързо развиващата се медия в България

Сайтът marica.bg бележи 225% ръст на посетителите за една година

viber icon

„Марица“ е най-устойчивата марка на медийния пазар в България, а електронното издание на групата marica.bg бележи най-голям ръст през последните години. За 12 месеца читателите на сайта са се умножили близо два пъти и половина - от 417 хил. през март 2018-а до 940 хил. през март 2019-а. Това сочат данните на най-авторитетната рейтингова агенция „Гемиус“, която измерва уникалните посетители в интернет.

Marica.bg има и най-високо оценяваната структура по отношение на източниците на трафик - 48% припознават медията като най-добрия и достоверен източник на информация, а други 38% посещават сайта заради новини, които са поставени на първо място за съответните тематики и категории от най-авторитетния канал за дистрибуция - „Гугъл“.

„Марица“ е единственият медиен проект, позициониран извън София, който успешно мери сили с националните информационни лидери. Мarica.bg заема 19-о място сред всички интернет сайтове в България и 11-о сред новинарските. След нас по брой уникални посетители са медии като novini.bg от групата на Спортал, news.bg, offnews.bg и сайтът на Българската национална телевизия. Сред електроните издания, свързани с вестници, marica.bg е на второ място в България, изпреварен единствено от 24chasa.bg и далеч пред сайтовете на „Труд“, „Сега“, „Монитор“, "168 часа", "Капитал" и „Стандарт“.    

През март marica.bg има близо 300 хил. потребители повече от местния си конкурент trafficnews.bg.

Данните от „Гемиус“ се потвърждават от тези на similarweb, както и от Google Анализ. Според анализите на най-популярния канал за дистрибуция на информация Гугъл сайтът marica.bg е увеличил близо три пъти уникалните си посетители на годишна база - от 674 149 през март 2018-а до 1 717 131 през март 2019-а. Миналия месец в сайта са прочетени 20 675 364 статии /импресии/ при 9 521 838 посещения /сесии/.  

Заедно с броя на посещения расте и доверието в „Марица“ - вестника, който наскоро имаше своя 140-годишен юбилей. Медията е лидер по отношение на общественото доверие в регионите, в които се разпространява. Тя е пръв избор като източник на информация за 13% от жителите и близо половината от активното население в Пловдив и областта, където се конкурира с електронните медии /телевизия и радио/, вестниците, националните и над 40 регионални сайта. През последните години „Марица“ бележи огромен ръст на читатели и в областите Смолян, Пазарджик и Хасково заради уникалното си съдържание, списвано от авторите на медията.  

 

 

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

25.04.2019 | 13:53

Удачен ход направихте с възможността, читателите да публикуват коментари без да използват Facebook.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?