49
Следвайте ни

Маратон по късане на нерви: Важно е на хората да им е гадно

viber icon

В Пловдив гъмжи от полиция. Гражданите се чудят какво става в неделя сутрин. Объркани са дори въздесъщите дами от информирания по всички въпроси форум bg-mama. Една от „мамите” пита дали не са обявили локдаун и униформените вече затварят града. После предполага, че се издирва опасен престъпник. Намесва се друга, която разкрива, че в Пловдив се провежда маратон, а полицията и жандармерията пазят трасето.       

Така, вероятно без да искат, организаторите на въпросното състезание успяха още веднъж да разделят гражданите. Този път не на ваксъри и антиваксъри или русофили и русофоби, а „за” и „против” бягането за здраве и високи спортни постижения. 

Инициаторите на маратона и партньорите им от Общината спестиха усилия в промотирането на събитието, сякаш става дума за някаква масонска сбирка. За да информират какво и къде ще се случва, от СКЛА „Маратон Пловдив”, който държи правата на надпреварата, минаха метър с няколко публикации във Фейсбук и на сайта на СКЛА „Маратон Пловдив”. Той обаче или не се отваря, или подсказва със специално съобщение на потребителите, че не са защитени, ако влязат в този сайт. От Общината опитаха да помогнат с две съобщение по никое време, прихванати на случаен принцип от някоя и друга медия.

С това информационната кампания за маратона завърши с видим неуспех, което очаквано предизвика хаос по улиците и булевардите край трасето, гарниран с шумни разправии и псувни в неделя преди обед. Шофьорите се оказаха в капан, а полицаите, по традиция, най-често бях там, където за колите вече нямаше връщане назад. Не бихме обръщаме внимание на тези дребни неудачи, ако не ставаше дума за бранд с претенции, които получава 20 000 лева общинска субсидия (от данъците на същите шофьори, попаднали в неделната клопка) и още много средства от спонсорите си.

Доколкото е известно, смисълът на тези международни спортни прояви е да популяризират Пловдив по света и да привличат туристи, с което да подпомагат местната икономика. Тогава си струва и Общината да помага финансово и организационно инициаторите. В противен случай става дума за пари на вятъра и формални събития, от които няма никакъв устойчив ефект. Както се случва с много други спортни и културни проекти, финансирани от общинския бюджет, от които резултатът е само в това, че на гражданина му е гадно.

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?