Следвайте ни

Как Мая М. изобрети виагра.БГ

С "Изправи се.БГ" ще преборим демографската криза, приемайки обикновената череша за черешово топче

viber icon

Желанието е не към това, което виждаш, а към това, което си представяш, е казал любимецът на силиконовите дами Паулу Коелю. Тамън бях изпаднал в иманентни разсъждения, враждебно настроен към обективния свят и мъчех да си представя като как изглежда справедливостта, когато представата ми беше поднесена на тепсия. Или по-скоро ме повя. И то от дамата с най-разтвореното ветрило.  

Мая М. започвала възстановяване на справедливостта. С гражданска платформа. С гръмкото, безапелационно и стряскащо наименование  "Изправи се.БГ". Призив, пропит с безпрецедентен еротизъм, който би впечатлил и Густав Климт. Все пак великият художник модернист е казал, че цялото изкуство е еротика, за политиката не се е произнесъл, ама нали и тя, божем, била изкуство. И то на възможното.

А Мая М. само преди месец направи и невъзможното, обединявайки в единен строй кармъзъ левица с градска десница. И така - леви-десни, за малко да стане кметица на София, която пък щеше да стане Виена на Балканите. Засега обаче Виена си остава в Австрия и то само защото не всички градски десни подкрепиха Майския символ на промяната. Може би част от тях си поприпомниха как преди време Мая М. пъчеше срещу протестиращите юнашки гърди в червен потник, на който беше изписано "Шанс за Орешарски". Ала сега могат да се поправят. Дава им се втори шанс.

Могат още десни членове да се изправят зад Мая М., следвайки призива ѝ.

То се видя, че и хард еротиката не им е чужда, та някаква завоалирана версия ли ще ги уплаши, дето явно е дремела в дамата още по време на протестите. Та се стигна до сегашната ерупция: изправи се! И не само това, ами се започвала и национална кампания  "Малките пред големите". Ей това вече ще прелее чашата на българския мачо, дето едната му гордост е останала. Той, додето осъзнае денотативното и конотативното значение на кампанията, вече е отсвирил Мая. Учредителката на гражданската платформа обаче преследва други цели и други общности.

С "Изправи се.БГ" тя директно заявява: "Изправи се гора от стомана!". Пряк намек за приобщаване на почти целия електорат на БСП, който е съществена част от ветрилото. Мая М. не само ще задоволи носталгията им по соца с "малките пред големите", която си е ачик препратка към "малката и голямата правда", изобретена от Тодор Живков, ами ще ги освежи политически и възбуди за демографски подвизи. Като се има предвид, че младото население с присъщите си репродуктивни функции обитава едни страни, на които демокрацията много им е отнела, надеждата за оцеляването на България остава в ръцете (и не само) на същото това леко възрастно население над седемдесет. Призивът на Мая ще им подейства много по-силно от обикновената капиталистическа виагра, защото ще осъзнаят огромната отговорност, която другарката учредителка и ръководителка стоварва на плещите им - да се справят с демографската гриза. То направо другарката може да продължи с "Насочете се бойни дула!". Да помогнат за демографската, а за социалната криза Мая М. ще има грижата и честта да я разреши.

Да защити гражданите от произвола на чиновниците, малкия бизнес - от административната тежест, пациентите - от лошото здравеопазване, потребителите - от монополите,  дребните земеделски собственици - от крупните арендатори, избирателите - от изборните манипулации, работниците - от некоректните работодатели. От хубаво по-хубаво. Примамливо и за десните, и за левите, взето и от левите, и от десните платформи. На това му се вика гражданска платформа, която никога нямало да прерасне в политическа.

Има само един проблем: тази мега национална кампания за промяна на статуквото и постигане на мега целта за всеобща справедливост, под чиито знамена ще се стекат леви, десни, центристи, правозащитници, лекари, адвокати, представители на пациентски организации, представители на културната общност, браншови и синдикални сдружения, ще се реализира под мъдрото ръководство на Мая М. Учредител, вдъхновител, пръв учител и стратег на мега промяната.

Създателката на българската политическа виагра в най-чистия ѝ вид. Дама с богато минало, част от което било грешка в биографията ѝ. А когато имаш минало в излишък, търсиш и се надяваш на членове с бъдеще. За платформата си.

Които да бъдат достатъчно наивни, за да не правят разлика между черешовото топче и обикновената череша.

Красимир Димовски

Красимир Димовски

Журналист - екип "Общество"

Красимир Димовски е работил в местни и национални издания, ръководил Книгоиздателска къща “Марица”. Има самостоятелни изложби с политическа карикатура и награда „Пловдив”.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (1)

Ех, Мая

23.01.2020 | 03:28
0 0

Ясно е, че червените не са алтернатива, но къде са другите?

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?