Следвайте ни

Издателят Манол Пейков: По-добре повече тестове, а не пренатягане на бурмите

viber icon

Манол Пейков е управляващ съдружник в издателска къща „Жанет 45“, писател, общественик, журналист, преводач. Пейков винаги има изявена позиция по актуалните теми и не се притеснява да ги заяви. Ето какво мисли и за последните рестриктивни мерки у нас заради епидемията от коронавируса.

Наистина ли два потвърдени случая на КОВИД-19 в Пловдив оправдават блокиране на всички входни и изходни артерии към и от града? Знаете ли колко работещи в Пловдив хора живеят в Родопската яка, в Асеновград, в селата на север и изток от околовръстното на Пловдив? Знаете ли какъв полицейски ресурс е необходим за осъществяването на въпросната задача? Знаете ли с какви задръствания е свързано, с каква загуба на време, на нерви, на административен капацитет за издаване на свидетелства и удостоверения?

Не на последно място: наясно ли сте колко тежък е ударът върху бизнеса за една-единствена седмица, та да го обременявате с подобни тежки рестриктивни мерки в допълнение? Не ме разбирайте погрешно: твърдо подкрепям карантинните ограничения, както и необходимостта от извънредно положение и налагане на социално дистанциране. Още от първия му ден. Нещо повече: апелирах за подобни мерки поне седмица в аванс.

Да, агресивното социално дистанциране е единственото оръжие за справяне с епидемията, с което разполагаме към момента. Ала, за да блокираш влизането и излизането в цял град (и то не един, ами всички големи градове в страната), трябва да имаш сериозен аргумент. Такъв аргумент е например непропорционално голямото разпространение на вируса в даден район на страната.

Към момента в България подобно нещо не се наблюдава, с изключение, може би, на София. В този смисъл: влага се огромен ресурс (човешки, финансов, времеви) с неясни цели и несигурен резултат.

Не би ли било далеч по-оправдано въпросният ресурс да се вложи например в защитни облекла, маски, дезинфектанти, с които да се екипират болниците в страната? 

И още нещо от първостепенна значимост: всички държави, които са успели да удържат развитието на епидемията към момента (Тайван, Япония, Южна Корея, самият Китай), прилагат една неизменна, изключително ефикасна стратегия: масово тестване и незабавно карантиниране, плюс проследяване на контактите на заразените, отново тестване и карантиниране.

В България правените тестове са едва по няколко десетки на ден и се правят само при наличие на симптоми. 

Милиционерщината може да бъде от полза известно време и в известна степен, но единствено като тактика, подчинена на общата стратегия. Иначе ползата от нея скоро ще се изчерпи, което ще ви принуди да натягате бурмите още и още, и още - докато накрая скъсате болта.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

вайвайвайййй

вайвайвайййй

23.03.2020 | 20:56

На туй лоено шкембе ако се гътне колко легла ще са му нужни?

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?