965

Македонска драма в коалицията, спорят кой предава четата

Слави Трифонов обвини Кирил Петков, че е обещал евроветото за Скопие да падне до юни

Македонската клетва, че няма чета без предател, споходи и управляващата коалиция у нас. Съмненията, че премиерът Кирил Петков вече е обещал през юни да вдигнем ветото по пътя на Скопие към Евросъюза, доведе до среднощна закана на Слави Трифонов. Лидерът на "Има такъв народ" написа "открито, без увъртане и честно" във Фейсбук, че ще изкара партията си от властта, ако правителството клекне пред комшиите.

Трифонов обвини Петков, че е декларирал пред западни дипломати готовност до края на юни да започнат преговори със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите. При това без изобщо да го е съгласувал с коалиционните партньори и МВнР, което се оглавява от кадъра на ИТН Теодора Ганчовска. 

"Има неща, които не се търгуват. Националната чест и достойнство не са за продан. Правата на българите в Северна Македония - също. Историческата памет и истина - не са за продан. Затова ние от "Има такъв народ" няма да се съгласим с безусловното и уговорено някъде на тъмно вдигане на ветото пред Северна Македония", написа Трифонов.

Посланието му още повече вдигна напрежението в четворната управляваща коалиция, където вече се скараха кой да оглави БНБ. Хората на Слави държат постът да се заеме от техния човек Любомир Каримански, докато "Продължаваме промяната" иска да наложи Андрей Гюров като общ кандидат.  

Ситуацията продължи да се нагорещява сутринта в парламента, където депутатът от ИТН Станислав Балабанов предупреди, че всяко отстъпление в националната ни позиция към Скопие може да застраши стабилността на управляващата коалиция. От "Възраждане" тутакси

яхнаха вълната и поискаха референдум за еврочленството на Северна Македония

и вдигането на българското вето. Като основание за това си искане лидерът на партията Костадин Костадинов изтъкна безспорния консенсус в обществото на фона на разлома в коалицията.

Веднага от другите три управляващи партии се втурнаха да убеждават, че правителството няма да се разтури заради македонския въпрос.

"Тайни договорки да вдигнем ветото няма и не може да има, тъй като решението за евентуална промяна в българската позиция или някаква договорка може да бъде взето само от Народното събрание", заяви председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов. Той увери, че лидерите на формациите от управляващата коалиция са обяснили това и на срещата си с шефа на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Христо Иванов посочи, че България има рамкова позиция за РСМ, която обвързва правителството. Той отбеляза, че тази позиция е потвърдена от политическите сили в Народното събрание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

"В този смисъл не може един човек, който и да е той, да поема каквито и да било ангажименти и тази легенда не работи за никого", заяви Иванов. Той посочи, че

промяна може да има само с решение на парламента и това е било изрично обяснено на нашите европейски партньори.

"И ако изобщо се върви към някаква промяна, тя трябва да минава през много сериозен ангажимент от страна на европейските институции да защитават нашата позиция", допълни Иванов.

"Позицията на БСП за Северна Македония не е променена, това е част от коалиционното споразумение и няма как и позицията на България да бъде променена в тази ситуация", заяви председателят на ПГ на  левицата Георги Свиленски.

"Ние имаме ясни условия, при които Северна Македония трябва да бъде допусната до преговори с ЕС, и продължаваме да отстояваме тези наши принципи. Въпросът е защо точно сега възниква темата и дали не са опити да се отклони фокусът", отхвърли съмненията, че ПП играе тайно техният депутат Йордан Терзийски. Номинираният за шеф на БНБ Андрей Гюров обаче отхвърли версията, че посланието на Слави е опит за натиск върху избора на гуверньор на централната банка. 

 "Коалицията реши да излезе с две номинации за управител, в момента няма напрежение", посочи Гюров. Той обясни, че и двамата с Каримански са представили концепциите си, имало е изслушване в бюджетната комисия и в момента се провеждат консултации с парламентарните групи в търсене на подкрепа. 

Сондаж сред депутатите от четирите партии в управлението показа, че със сигурност спорът за БНБ няма да доведе до разкол в коалицията. По въпроса за Северна Македония електоралните щети обаче ще са прекалено големи, ако някоя партия поддаде. ИТН в момента губят най-много, ако се съди по социологията, затова и са най-шумни в патриотичната си поза. Драмата ще настане, ако Брюксел тропне по масата и неофициално заплаши да протака траншовете по Плана за възстановяване, докато не се разберем с македонците, твърдят източници от "Дондуков" 1.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
намръщенЪ

намръщенЪ

13.04.2022 | 13:47

НИКАКВИ ОТСТЪПКИ НА СКОПИЕ!

Отговори
1 0
Никодим

Никодим

11.04.2022 | 11:42

една жена на пазара така каза че Киро се съгласил

Отговори
1 0
ГАРВАН

ГАРВАН

09.04.2022 | 11:47

Ако не пуснем макетата в ЕССР, няма да ни дадат парички от фонскумрията. Скоро ще трябва и знамето си да сменим.

Отговори
0 1
Не думай!

Не думай!

11.04.2022 | 09:47

Аре бре, сериозно?

Отговори
1 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?