Следвайте ни

Майки, пазете децата си! В училище става нещо страшно

Или как ще се изучава гьонсуратлъкът като етична категория, а лъжата - като нравствена

viber icon

Шокиращата новина, че Бареков напуска политиката и става учител, не постигна необходимия положителен ефект. А трябваше! Тоест - след тази закана се очакваше поне един стохиляден протестен митинг от майки на ученици. Ама не. Вероятно и те са възприели заплахата като предизборен трик, фалшива новина или идея за фентъзи сериал.

Да си представим обаче, че заканата се осъществи и десетки български политици последват светлия пример. И тези мили на всеки редови избирател образи и подобия, битували с години в телевизора, цъфнат в класните стаи на начални училища и прогимназии по градове, села и паланки. Хипотетичната угроза ще бъде по-голяма от глобалното затопляне, надпреварата в ядреното въоръжаване и възможността за втори мандат на Тръмп взети заедно. 

В школата незабавно трябва да се открият повече часове по етика и морал, които да бъдат заети от новопостъпилите преквалифицирани политически особи. Нека да учат, да подготвят и сготвят новите поколения. След като с личен пример, говорене от парламентарната и всякакви други трибуни допринесоха ударно за опростачването на предишните. Водени от тайната максима, че прост народ се управлява лесно. Постигнаха го и без да стъпват в училище. Само дето сега, след като повечето от тях станаха бизнесмени, опищяха орталъка във всичките му социални, образователни и обществени измерения, че няма квалифицирана работна ръка. Пък и не толкова квалифицирана. Даже и хич. Та трябвало да внасят от Изток. И да си връщат някак изтеклите мозъци от Запад. Да, ама мозъците, които по някакъв начин са успели да оцелеят в непрестанно и напусто реформираната ни образователна система от същите тези настоящи и бивши политици, не щат да се връщат. Казано екзистинциално - изтекли са. Като реката, в която човек може да се окъпе само веднъж. Политическите човеци обаче искат да се окъпят два пъти. По партийните им закони може и да може, но по физическите - не.

Могат обаче да застанат зад катедрата. И като начало да превърнат гьонсуратлъка в етична норма. Те в политическото си битие отдавна са го превърнали, но все пак да е годен за преподаване мат'риал. Ще водят и практически упражнения, служейки си с примери от личен опит: може да си сменил пет партии, да си се клел в партийна вярност на петима началници от най-десния до най-левия политически спектър, и пак да проповядваш преданост. Може да си се облажил със сделка от раздържавяването при десните, а после да оглавиш левите, и пак да искаш повече държава в икономиката. Може  да си мултимилионер, и пак да си трибун на бедняците. Може да си възпявал Альоша, а после да призоваваш да се взриви. Да си ял хляба на банкер, а после пръв да хвърлиш камъка по него. Да продадеш сам на себе си общински имот на безценица. Да пълниш хотела на мама и да помагаш с терени на братко. Всичко може! В името на семейния просперитет. Но за да го постигнеш, трябва да си етичен, сиреч - в границите на споменатата етична норма.

Учебният материал може да се обогати и с нови теми:

Лъжата като нравствена категория.

Моралът като игра - тоест, заради него не вкарват в затвора, ако счетоводно си изряден.

Красотата ще спаси света - темата ще бъде богато илюстрована със снимки на хотели, офис сгради и прочие изящни придобивки, произтекли от властта. 

Тъгата в ценностното ми израстване - преди да стана политик, плачех в трабант, а сега - в мерцедес.  Ако много ми занагарча от общуването с партийния шеф.

Идеализмът в политиката - ако в тази сфера има някой, то това е човек, който помага на другите да забогатеят, според Форд.

Това трябва да усвоят учениците, ако искат да са успешни в живота. Ако искат за тях да стане реалност, а не виц, че хубавите гаджета ги таковат отличниците.

Ако не - да ходят да им преподават традиционните даскали.

А те, за щастие, ще си останат. Защото новите кандидати за учители ще се откажат още в мига, щом разберат, че в училищата има само директор, а няма директорски борд.

Красимир Димовски

Красимир Димовски

Журналист - екип "Общество"

Красимир Димовски е работил в местни и национални издания, ръководил Книгоиздателска къща “Марица”. Има самостоятелни изложби с политическа карикатура и награда „Пловдив”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?