49

Лозан Панов като Бонучи, Герджиков с тактика на кукувица

Мудната предизборна кампания изведнъж рязко се оживи. И причината не е в омърлушените партии, които провалиха два парламента подред, а в претендентите за "Дондуков" 2. Броени дни след като станаха ясни основните фаворити в битката за президент, играта загрубя. 

Който удря първи, удря два пъти. Вероятно този съвет е получил от домашния си пиар и съпруга Бети шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той влезе с бутонките и на двамата най-рейтингови претенденти за президентския пост - сегашния държавен глава Румен Радев и подпрения от ГЕРБ проф. Анастас Герджиков. Вероятно с идеята, че така може да се вреди на по-челно място на 14 ноември.

Не е ясно дали магистратът е почитател на скуадра адзура, но той откровено копира бруталния стил на капитана на Италия Леонардо Бонучи. Лошата поличба е, че бранителят беше изгонен с червен картон заради откровена грубост, а тимът му падна от Испания. 

Панов, който с подкрепата на "Демократична България" минава за знаме на градската десница, удари ореола на Радев като протестърски вожд. Точно по този линия много "жълтопаветници" гледат със симпатия към иначе "червения президент". Вероятно, за да ги отрезви, Панов обвини Радев, че яхнал бунта миналото лято едва когато се почувствал застрашен от главния прокурор. 

 "Румен Радев е фалшив герой, защото вдигна ръка тогава, когато на неговата врата почукаха тези, които преди това завладяха институцията, и България се превърна в завладяна държава", заяви Панов в студиото на Би Ти Ви.  

После обясни какво е щял да направи, ако е бил на мястото на Румен Радев

"В момент, в който България, и по-конкретно София, изглеждаше окупирана, почти като във военна обстановка, Висшият съдебен съвет предложи за втори път на президента да бъде избран главен прокурор. Президентът формално изпълни своето задължение - той подписа указ за назначаването на Иван Гешев. Какво бих направил аз в такава ситуация? Аз не бих подписал указ за назначаването на главния прокурор. Да, вероятно това би довело до нарушаване на конституцията. Да, това вероятно би довело до импийчмънт. Но в този случай президентът избра себе си пред това да запази народа си", заяви Панов.

Румен Радев явно засега не вижда в лицето на магистрата голяма заплаха за втория си мандат, защото му отговори твърде кротко: "Аз съм човек на дълга, а претенцията, че са герои, оставям на други. Моят дебат е с българските граждани - водя го през целия си мандат и винаги съм бил на тяхна страна", каза Радев. После обясни, че "очаква в настоящата напрегната обстановка да се води толерантна кампания, в която да бъдат водещи идеите, а не компроматите, и най-вече всеки да има възможност да изяви себе си". Нещо, която едва ли някога се е случвало в предизборна България.

"Всеки да има възможност да изяви себе си, да представи кой е, за какво се бори и как ще се бори, да се изяви на сцената", настоя Радев.

Доста миролюбиво за човек, който излезе с вдигнат юмрук пред протестиращите на Ларгото.

Вероятно Радев си пази нервите, а и не иска да дразни феновете на Панов

Със сигурност те ще му потрябват на балотажа, където най-вероятният му съперник проф. Анастас Герджиков, ще получи подкрепа не само от електората на ГЕРБ, но и от дисциплинираните близо 300 хиляди гласоподаватели на ДПС.

По този повод ректорът на Софийския университет също получи едно кроше от развихрилия се Лозан Панов. Излезлият в отпуск шеф на ВКС  обвини фаворита на ГЕРБ, че всъщност е протеже на ДПС.

Герджиков веднага отреагира с искане за незабавно извинение, защото нямал нищо общо с днешния елит на движението, а Ахмед Доган го е виждал само от 10 метра.

По-съществено в тв изявата на ректора обаче беше начинът, по който доста неприятно шокира електората на ГЕРБ. При положение, че само партията на Бойко Борисов твърдо седи зад президентските амбиции на преподавателя по класическа филология. "Аз не съм кандидатът на ГЕРБ, защото съм издигнат от Инициативен комитет. Когато се срещнах с ГЕРБ, те не ми поставиха нито едно условие. Те не пожелаха нищо срещу подкрепата си. Не мисля, че съм обвързан с тях”, настоя Герджиков.

Нещо повече, той добави, че партията на Бойко Борисов изобщо не е за пример.  „ГЕРБ са били три пъти последователно в управлението и са правили много грешки през годините. За толкова време няма как да не сгрешиш. Някои от тези грешки са наистина несъвместими с това, което аз разбирам под честна и полезна за народа политика", изрепчи се професорът. После се опита да замаже критиката с уговорката, че все пак правителствата на Борисов са свършили и нещо полезно, щом хората гласуват за ГЕРБ. 

И накрая откровено призна, че няма нищо против всяка една партия, стига симпатизантите й да гласуват за нея. Независимо дали е вляво, вдясно и за какво се бори. "Ще приема подкрепата на всички партии, защото тя е подкрепата на техните избиратели”, увери ректорът.

Казано с други думи, Герджиков ще опита да повтори тактиката на кукувицата, която често снася яйцата си в чужди гнезда. Въпросът е дали партиите, към чиито полози ректорът наднича, няма да побързат да му счупят яйцата. Особено тези, които също са номинирали свои претенденти за "Дондуков" 2.

А и почитателите на ГЕРБ, които не са много наясно с обичайното политическо лицемерие, също могат да попитат: "Защо да гласуваме за професора, щом толкова не ни харесва?".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
сбогом на радев

сбогом на радев

09.10.2021 | 11:12

как може да се говори, че фатмака е умен на фона на Лозан Панов и проф.Герджиков. А ако издигнат и проф. Близнашки, тогава съвсем се усложнява. Засега най-добрият кандидат е проф. Герджиков и Бсп ще гласува за него. Той е бил поканен от тях, още преди някой да е чувал за Радев. Правителствата на Радев са пълен провал, носят само глад и злоба.

Отговори
6 7
Избирател

Избирател

10.10.2021 | 20:42

Румен Радев е завършил математическа гимназия като преди това е изкарал подготвителен клас в езикова гимназия. Всеки, който по онова време е бил ученик знае за какво ниво иде реч. Затова не ни пояснявайте кой е по по най....умен от кандидатите. А и Илиана Йотова също е висока летва. Без конкуренция.... Сбогом ГЕРБ и всички некадърни гербаджии , завършили като Тотев автото или друга маймунска школа

Отговори
5 5
Рашку

Рашку

08.10.2021 | 11:28

БСП ще подкрепи Радев, но той не плюе по тях,въпреки че заслужават. Умен, е, за разлика от други.

Отговори
12 7
Панов

Панов

08.10.2021 | 10:50

Панов яко засегна тролчетата на БСП. Само така

Отговори
10 12
ТАКА Е

ТАКА Е

08.10.2021 | 10:30

И ДВАМАТА СА ЛЕТНИ ПРЕ.ЗЕРВА.ТИВИ КАКВО ЗНАЧИ ПРОФЕСОР.... СТАНЕШ ЛЕ ПРОФЕСОР ТИ СИ ПОСТИГНАЛ " МАКСИМУМ " ЗАПОЧВАШ ДА СДАВАШ.... МОЙ БЛИЗЪК ДОКТОР МИ КАЗА ВЕДНЪЖ АБЕ СТИГА С ТОЯ ПРОФЕСОР ТОЙ ВЕЧЕ НЯМА НИЩО В ГЛАВАТА СИ... ТЪРСИ СВЕСТЕН ДОКТОР ДЕТО РАБОТИ....ТОЯ ГО ОСТАВИ ДА ДАВА АКЪЛ И ДА ЧЕТЕ....

Отговори
14 11
Обективен

Обективен

08.10.2021 | 09:34

Много точно написано! Кампаниата на професора тръгна глупаво, без ясни послания, без емоция, без цвят. Как влизаш в преизборна битка като се изказваш срещу единствената партия, която ясно е заявила към теб подкрепа - ГЕРБ. Така губиш и техните симпатизанти ...

Отговори
23 8
Аненербе

Аненербе

08.10.2021 | 11:54

Обективната истина е, че сме "Множествен протекторат". Всичко останало, са подробности...

Отговори
5 3

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?