71

Купонът на Сана и купонът на Путин под сянката на ядрената гъба

Изминаха почти осем десетилетия от края на Втората световна война, а Европа все още е безпомощно зависима от Америка. Това казва Дъг Бандоу и тъй като е бил специален помощник на Рейгън, може да му се вярва.

Възможно е да го изрича и от завист, след като се оказа, че най-готиният премиер на света не е американец - те дори и премиер си нямат, а е европеец. Когато човек види купонясващата Сана Марин, напълно споделя мнението на „Билд“. Ако Байдън веднъж купоняса така, със сигурност няма да се кандидатира за втори мандат. И изобщо - по-секси е да те управлява финландската премиерка, дори и при съмнения, че се друса. 

Тревожното е друго - че от началото на войната в Украйна повечето европейски лидери се държат като надрусани или най-малко като след тежък купон. Като младеж, който знае, че каквото и да става и каквито и да ги върши, баща му  - в случая Чичо Сам, ще го защити. Само че времето за възмъжаване изтече.

Ситуацията е в много тежка ситуация

Удивително е, че този уникален за човешката история съюз - Европейският, още няма своя армия, която да го защити. И още по-удивително е, че няма свои лидери, които да го защитят. 

Лидери с характер. Като онези, които създадоха Общността, които бяха преживели, а някои от тях и воювали във Втората световна и знаеха, че светът не е дружелюбно място за живеене. И се отнасяха към събитията с цялата сериозност, която диктуваше постът им. Защото познаваха страданието под бомбите и направиха така, че поне за 50 години в Европа да няма война, както искаше Рузвелт. Е, вече липсват такива по биологични причини. И сега Европа е в ситуация да няма лидери като Дьо Гол, но да има същите проблеми, че и по-страшни. Както казва доскорошният ни премиер: "Ситуацията е в много тежка ситуация".

Както казва Макрон: "Изненада ни!".  

В Европа се води война, която няма аналог в световната история. Конвенционална, но под призрачната сянка на ядрената гъба. И да спориш дали купонясващата Марин се друса, или не, докато тече кървавият „купон“ до Запорожката АЕЦ, е най-малкото признак на политическа абстиненция.

За пръв път се водят военни действия до огромна атомна електроцентрала, които могат да предизвикат катастрофа като тази в японската "Фукушима-1". Ефектът от подобна авария е сравним с този от употребата на тактически ядрени оръжия с по-слаба ударна мощ според експерти. И пак според тях,  един нов Чернобил може да бъде само смъртоносна прелюдия към глобалната катастрофа, провокирана от тази конвенционална война. Война без аналог, която изисква и решения без аналог - политически и военни. И безпомощно зависимата от Америка Европа трябва най-после да поеме отговорността.

Засега, освен че купонясват, лидерите й главно се изненадват. Както казва Макрон: "Изненада ни!". Никой не очаквал, че ще пламне териториална война, която се смятала за отживелица. Прав е човекът, то и службите се изненадаха. Само че това не е същото, като някой да изненада хубавата Сана Марин на купона.

Страховит въпрос, на който Европа трябва да отговори 

Вече месеци наред поразсънената Европа се задоволява с непрестанното сравняване на Путин с Хитлер. Още в началото на войната писах, че това е недомислица. Путин не е Хитлер. Путин е първият диктатор в човешката история, който държи в ръце реален инструмент за  унищожение на човечеството. Първият диктатор, който може да вкара човечеството в спиралата на необратимото. На непоправимото. До точката, след която животът няма да може да се ъпдейтне. 

И за пръв път в човешката история възниква въпросът: Как да се противодейства на този свръхнов тип диктатор?

Страховит въпрос, на който Европа трябва да отговори.

Защото после ще бъде късно да отговаря на каквито и да е въпроси. Включително и на този дали хубавата Сана се друса, или не.

От шумните политици до Шуман

За да помогнат на политиците, учени от университета „Рутгерс“ в САЩ, университета на Берген, Институт Потсдам и много други проведоха експеримент. Може би най-зловещият в историята. За да  отговорят на въпроса: Кой ще спечели при един възникнал, волно или неволно, ядрен сблъсък между САЩ и Русия? И по модерен начин със съответните компютърни симулации стигнаха до извода, направен още по времето на Карибската криза.  

Отговорът е: Никой.

Подобен сблъсък  ще доведе до общо 5 милиарда мъртви по цял свят. Първите жертви от самите взривове ще бъдат около 360 милиона души, но последвалата ядрена зима и липсата на храна ще унищожат останалите. 90% от европейците ще умрат от глад. Минимални шансове за оцеляване десетилетие по-късно имало само в Аржентина и Австралия. 

И тъй като няма как да се изселим всички при кенгурата, просто трябва да се надяваме, че някъде от европейския купон ще се появи Лидерът. От притихналата компания на изненаданите или от шумната на загубили чувство за реалност войнстващи политици. Която напоследък става все по-шумна.

Някой като Робер Шуман, който още през 1950-а, само 5 години след Втората световна, е осенен от идеята Западна Германия и Франция да работят заедно в областта на въглищата и стоманата. И така никога повече да не им хрумне да воюват помежду си. 

Простичко и гениално.

Не знам само дали са го обявили за най-готиния политик на света. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?