Следвайте ни

Късата памет на районните кметове

viber icon

АЛЕКСАНДЪР КОНСТАНТИНОВ, БИВШ ЗАМ.-КМЕТ НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ

И къде бяха уважаемите господа, когато администрацията се увеличи с 1000 души за два мандата

Прочетох в една медия, че районните кметове на Пловдив били възмутени от предлагания от екипа на кмета проект за бюджет на общината 2020 г. Сигурно е така и парите за районите са малко. Но има един важен факт, който се набива на очи. Почти всички районни кметове са от екипа на предишния градоначалник. Като такива те отлично помнят ситуацията с предишните 4, а някои и с предишните 8 бюджета на Пловдив.

Като част от екипа на Иван Тотев и те носят своята отговорност за сегашното състояние на финансите на общината. И едва ли чак миналата седмица са прогледнали за "някои неудачи". 

Уважаеми господа районни кметове, като се събирахте на ежеседмични оперативки при г-н Тотев, не си ли говорихте, че от 4 години общината не успява да събере планираните си собствени приходи в размер от 20 до 25 млн. лв. Ако умеете да четете, ще знаете, че Пловдив има реални собствени приходи между 130 и 135 млн. лв. За сравнение във Варна те са над 200 млн. лв., а в София - гонят 800 млн. лв. Не ви ли смущаваше тази огромна разлика и потърсихте ли като екип управленски причини за нея.

Как ще се развива Пловдив, след като точно от тези приходи се правят инвестициите в районите, които вие управлявате? За да можеш да разгърнеш добра управленска програма в района, който безспорно има нужда от добра инфраструктура, трябва да си осигуриш приходи. На всички районни кметове е абсолютно ясно колко и какви частни обекти трябва да се отчуждят, за да се реализират широко рекламираните от фабриката за илюзии в общината проекти.

Защо се учудват сега, че се налага да се отчуждят над 40 обекта и общината е предвидила за това над 4 млн. лв. Това пак са пари от собствените приходи и тези процедури са с приоритет, защото и да бъдат осигурени пари от държавата, европейски фондове или кредитна линия, строителството на важните обекти няма да може да започне, ако не са осигурени трасетата.

Къде бяха уважаемите господа, когато администрацията се увеличи с почти хиляда души за два мандата, което помпа разходите за заплати и топи парите за инвестиции. Стотици „калинки” напълниха канцелариите на общината и сега бягат отново къде - в районните администрации. За какво например са му на един районен кмет четирима заместници, като цялата районна администрация е от 60 души.

За какво му е на един районен зам.-кмет по културата, след като в района няма нито един културен институт.

Заплатите на тези хора отново се плащат от собствените приходи, с които се осигуряват и парите за инфраструктура.    

Сегашният районен кмет на район "Източен" Иван Стоянов е дългогодишен директор на ОП ”Чистота”. Като такъв е добре да обясни какво наложи в последния ден от мандата на бившия градоначалник да се подписва нов договор за сметосъбиране и сметоизвозване със значително завишена сума. Може ли да обясни защо, когато е поел управлението на общинското предприятие, разходите за почистването на Пловдив са били 25 млн. лв., а за тази година са предвидени 42 млн. лв. Всички тези милиони отново се осигуряват със собствени приходи, а ако остане нещо, ще има и за инфраструктурата на района.   

Може ли районният кмет на "Западен" да обясни защо „националният обект” Зоопарк Пловдив поскъпна почти двойно и още не е завършен. Докато обикаляше със скъп мотоциклет в Северна Гърция със своя приятел Иван Тотев, не си ли говориха, че няма зоопарк в България, който да си покрива разходите с билети от посещения.

Дори и да станем свидетели на епохалното събитие със завършване на зоопарка, на общината ще трябват годишно около 1,5 млн. лв. за издръжка, които пак трябва да дойдат от собствените приходи. Когато правиха първа копка на втория гребен канал с кмета Тотев и председателя на МОК Томас Бах преди две години, стана ли ясно откъде ще дойдат парите за неговото изграждане, а после и за издръжката на съоръжението.

Може ли районният кмет на "Централен" да каже защо преди 4 месеца откриха с фанфари площад "Централен", а сега става ясно, че новата управа трябва да брои още 2,5 млн. лв. неразплатени разходи. И защо за вида на площада нямаше обсъждане, а проектът се криеше като важна държавна тайна, докато строителят не докара плочките?

Може ли същият районен кмет да ни каже кога бе проведено и общественото обсъждане за Голямата базилика. И защо днес гражданите и експертите са толкова бдителни за вида на бъдещите обекти, а до вчера не бяха. Друг е въпросът колко струва на общината Голямата базилика до момента, по какъв начин е възложена работата по инфраструктурата край нея, как е избран изпълнителят и кой е решил какви да са плочките пред Католическата катедрала.

Знае ли районният кмет колко пари трябва да дадем и кога ще се открие официално обектът, защото неофициално Иван Тотев го открива поне три пъти. Да каже колко ще бъде издръжката на този обект. Да не говорим за тънките клаузи в тайния договор с донора "Америка за България", за чието осветляване явно трябва да пишем писмо до Тръмп. 

Защото и днес никой не е наясно колко ще са разходите по издръжката на Голямата базилика и дали не си правим още една каца без дъно като Колодрума, градските художествени галерии, Дома на културата и още десетки общински обекти, построени от бившия кмет без никаква мисъл за икономическа жизненост. А парите за тяхната издръжка идват пак от собствените приходи.

Така мога да питам и другите районни кметове за десетки милиони, загробени през 8-годишното им управление, но няма смисъл. Приемам, че те имат право, и хората в районите не са виновни за лошото управление на общината. Приемам, че на всеки районен кмет му трябват между 3 и 5 млн. лв. годишно, за да си изпълнява нормално функциите. Общо обаче това прави между 20 и 25 млн. лв. за всички райони.

Сега да видим откъде могат да се вземат тези пари, защото общината няма таен трезор, откъдето да си взимаш колкото ти трябват. За заплати и осигуровки са предвидени 198 млн. лв., за издръжка - 95 млн. лв., субсидии в транспорт, спорт, култура и др. - 13 млн. лв., други по дребни суми 4 млн. лева, или общо

@ins_sub: 310 млн. лв., за да функционира по някакъв начин общината, без да забие и един пирон за ремонти или ново строителство.

И така - какво трябва да зачеркнем, за да осигурим пари за районните кметове -заплатите на администрацията или разходите за култура, парите за детските градини или тези за спорта, субсидиите за градския транспорт (7 млн. лв.) или за чистота. Истината е, че никой не може да пипне и стотинка от тези пари, защото те осигуряват комуналните дейности на общината. Остава да зачеркнем цялата капиталова програма и да дадем тези пари на районните кметове. Ако общинските съветници решат това, те могат да променят бюджета. Но трябва да го обяснят и на гражданите.

Нека районните кметове да предложат как да се разпределят наличните финансови ресурси, защото именно те са връзката с предишния управленски екип и носят своята отговорност за сегашното финансово състояние на град Пловдив.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?