Следвайте ни

Кървавица в годината на Земния глиган

Докато стопаните леят сълзи, в социалните мрежи вилнее жизнерадостен цинизъм

„Преполовихме годината на Земния глиган, а не остана живо прасе“, биха възкликнали древните китайци, ако можеха да зърнат сърцераздирателното бедствие у нас. В почти цялата страна под ножа минаха десетки хиляди прасета. Опустяват процъфтяващи до вчера свинеферми, а стопаните погубват със собствените си ръце дългогодишен труд.

Мнозина едва ли ще се съвземат икономически след касапницата. Принудени са да избият стоката си, да разпродадат на безценица месото и да се молят на някаква компенсация по линия на родния или европейския бюджет.

Прасето в двора е спасение за мнозина пенсионери, безработни и обикновени сиромаси. На неговите мръвки и мас разчитат, за да оцелеят през зимата социално слабите слоеве не само в дълбоката провинция. Сега прехраната им през студените месеци остава под голяма въпросителна.

Това е истинската социална драма в страната горд член на Европейския съюз, тъй слабо разбираема за чиновниците и качилите се на предизборната вълна политици.

Докато се леят реки от кръв и заразени трупове се заравят под път и над път, а старци и стопани вият от мъка, в социалните мрежи и медии вилнее жизнерадостен цинизъм. Тролове и остроумници се надпреварват да съчиняват шеги, закачки и мемета по повод на епидемията.

Бурното веселие на отдъхващата по наши и чужди курорти средна градска класа е напълно разбираемо, но е още един печален знак за тежката имплозия на социума.

Българското общество е взривено и частите му са се разпилели из целия всемир. Обитаваме различни светове, които не само нямат допирни точки помежду си, но и ако не се мразят, то поне се присмиват заядливо, когато другият е сполетян от нещастие.

В тази болна галактика поначало е невъзможно изграждането на солидарно общество и здрава държава. Възможни са единствено политици и управленци с инстинкта на чакали и лешояди, които се хранят от общите страхове, мъки и зависти на българина.

Руслан Йорданов

Журналист

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (1)

03.08.2019 | 11:22
6 2

Щом си харесвате сикаджийският кретен, хак да ви е сега.

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?