Кръстоносният поход на Слави срещу партиите

"Няма такава държава" идва с амбицията да разтърси прогнилата политическа система

С боен вик срещу „политическата плутокрация“ и „партийната аристокрация“ потегли дългоочакваната партия на Слави Трифонов. „Пoлитичecкaтa клaca грубo и дeмoнcтрaтивнo прeнeбрeгвa жeлaниятa нa хoрaтa, грижeйки ce eдинcтвeнo зa cвoeтo oблaгoдeтeлcтвувaнe, и дe фaктo бeзцeрeмoннo ce изпрaвя cрeщу coбcтвeния cи нaрoд“, се заявява в учредителната декларация на „Няма такава държава“.

Едва слязъл от синия екран, шоуменът светкавично се преквалифицира на политик, дошъл да измете останалите.  Със сигурност проектът на Дългия няма да бъде готов за бой на местните избори. Това ще накара Слави да издигне свои кандидати за кметове и съветници назаем чрез регистрациите на други партии. 

Извън съмнение е, че проектът се е прицелил в модната по света и у нас ниша на националпопулизма.

През последните години в благодатната сфера на патриотизма и народнячеството се престроиха почти всички водещи партии у нас. Затова и думите и делата на ГЕРБ, БСП и Патриотите са практически неразличими по повечето теми. В парламента шумните идеологически прения видимо намаляха за сметка на манастирското шушукане и сговаряне в депутатските фракции.

При това положение за опитен актьор като Слави няма да е трудно да изобрази народен трибун, който разчиства прогнилата партокрация. Внимателното вглеждане в заявените цели показва, че редица от тях (пряк избор на главен прокурор, намаляване на депутатите от 240 на 120 и други) са неизпълними без свикването на Велико Народно събрание и сериозен ремонт на Конституцията или дори приемане на нова конституция.

„Няма такава държава“ разполага с редица силни страни. На първо място са популярността и харизмата на Трифонов, ко​ито сами по себе си според различни социологически замервания през годините може да му донесат 15% от гласовете. Ползи ще му донесе и политическата му девственост (макар и не абсолютна), която ще привлече копнеещите да гласуват за „нещо чисто и неопетнено“. 

Силен коз е и сработеният екип, който ще задвижи мощно партийната пропаганда. Особено предимство е познаването на младежките публики и уменията освен телевизията да използва и модерните канали като социалните мрежи. Освен шоумен Слави се е доказал и като добър бизнесмен, което би трябвало да означава, че новата партия не би трябвало да има проблеми с финансирането поне на първо време.

Налице са и някои слабости. „Няма такава държава“ ще дебютира на най-трудните избори - местните, където ще трябва да играе в голяма част от 265-те общини, съобразявайки се с особеностите на регионалния терен и намирайки свестни хора за участие във вота. Кастингът не е лека задача, особено като се има предвид и пословичната повратливост на местните играчи. Няма да е изключение някой кмет или съветник, избран с гласовете на Слави, след броени месеци да смени табелата. При всички положения щурмът на шоумена ще бъде успешен на първо време.

После обаче ще дойде времето да се изпълняват обещанията и делата да отговорят на думите. Тогава доверието към Слави ще бъде подложено на сериозни изпитания.

Духът на времето извиква на политическата сцена телевизионните харизматици не само у нас. В Украйна Владимир Зеленский разгроми политическата система и безапелационно триумфира на президентските избори през пролетта. В последните години „Пет звезди“ на шоумена Беппе Грило диктува модата в италианската политика. Дори и възходът на Доналд Тръмп в Белия дом се дължи ​в немалка степен на натрупаната популярност в тв шоуто „Стажантът“. По-рано друг второразреден холивудски актьор се нареди сред най-успешните президенти в историята на САЩ - Роналд Рейгън. За губернатор на Калифорния пък бе избран екшън звездата Арнолд Шварценегер.  Очевидно широките маси по света предпочитат да ги управляват ярки и дори скандални личности, с които са се забавлявали в свободното си време, отколкото скучни костюмирани политици, говорещи на неразбираем чиновнически език с равен тон и хладнокръвен цинизъм.

В българската специфика нещата, разбира се, могат да бъдат прочетени и по друг начин. Първо бе царят, после дойде неговият бодигард и накрая -телевизионният шут.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
Фантомас

Фантомас

10.08.2019 | 06:45

Турбо чалга динамита тресе у нас култур-елита!

Отговори
2 0
Майнатаун

Майнатаун

09.08.2019 | 09:12

Поредното МАГАРЕ с мерак да води поредните стада от ОВЦИ! Политиката, разказана като чалга концерт!

Отговори
6 0
Георги Илиев Митев

Георги Илиев Митев

07.08.2019 | 20:18

П-Е Е КАТО ДЯДО СИ МИЛ. ПРЕПЪНАТ В ГОРАТА ВЪРВИ ПО ТРЕВАТА. П-Е Е ПРИЗНАТ АКТИВИСТ: ТУРИСТ, КОМУНИСТ, СОЦИАЛИСТ. ДОКТОР НА ТОТАЛИТАРНИТЕ НАУКИ. НЕ Е КАТО НЯКОИ НЕУКИ. ЗА ВСЕКИ ПРОБЛЕМ ЩЕ РЕШИ КОЯ ПАРТИЯ НЕ ГРЕШИ. НЕГОВИТЕ УЧЕНИЦИ ВЕЧЕ СА В РЕДИЦИ. ТЕ ПРОБЛЕМИТЕ СИ ГИ РЕШАВАТ С ПЕСЕНТА НА ВИТОШАРА:" САМО ОТ СПОРТИСТ В ПЛАНИНАТА ТИ ЩЕ СЕ СПАСИШ, ЗАЩОТО ДОЛУ Е ПОЛИЦИЯ ГОРЕ Е МИЛИЦИЯ И НАВСЯКЪДЕ Е АВИАЦИЯ БЕЗ КОМУНИКАЦИЯ".

Отговори
0 1
Античалга

Античалга

07.08.2019 | 12:43

Кичка Бодурова: Свидетел съм на едно предаване , което най-после падна от екран , в което дори съм участвала в зародиша му, което години наред сваляше нивото на българската култура и език. Което позволяваше да се говорят цинизми чрез отец Нафърфорий (всички знаем от къде излиза това име) и поета/ как му беше името/. Един човек го водеше, с невероятно самочувствие, казвайки “ мойто студио”, “мойто шоу”, “моя балет”, “мойте гости”... никога “Нашето”. Дори работодател да си, никога не можеш да кажеш “мойто”, защото много хора участват в успеха на всичко. Един “певец” , който ръмжи като пее, с 4 тона диапазон и изплезен език, но това, че е всяка вечер на екран го направи “супер стар”. Държейки се арогантно дори с музикантите, с които е бил съученик и са започнали да пробиват шоу бизнеса заедно. И този същия щял да прави партия “ Няма такава държава”. Такава държава има, Слави и то от 681 г. Но такива като теб самозабравили се, направили 2 лева в повече, я докараха дотук! Ти трябваше да използваш трибуната на това шоу и да вдигаш летвата нагоре а не надолу. Това, че понякога имаше среща с известни личности, не може да измие срама и гнусотията от цинизмите на вулгарния език, за които уж ти раздаваше “червени” точки. И печелеше рейтинг от ниските страсти на народа- чалга, сaрказъм и цинизъм ! Такава държава има, Слави! И тази държава има голяма история, с която можем да се гордеем! Но няма настояще, с което да направим същото! И ти си един от тези, които “цапаше” това настояще! Доколкото за име на твоята партия - имам идея. ППС- “Партия на простаците и самозабравилите се”. Има доста които биха могли да членуват в тази партия!

Отговори
13 4
слафи е мекере и проз чалгар

слафи е мекере и проз чалгар

07.08.2019 | 12:29

похода на хуйовата глава срещу глмавите и дебилните

Отговори
8 3
Демократ

Демократ

07.08.2019 | 10:18

Всичко гнило започна с "царя"-лъжеца и Доган-проклятието , през Гоце-подлеца,кухите буздлджийски лейки , зелената Тиква-Буда и продължава с мухлясълия Пъпеш - ПРОСТАК .

Отговори
10 3
Седмака

Седмака

07.08.2019 | 09:51

Като е толкова отворен Слави Трифонов, що не си регитрира фирмата в България, а е регистрарал някаква Офшорка извън страната, не ще да плаща данъци в България, ами ако всички България бяха тарикати като него и не си регистрират фирмите в България, тази държава от какво ще живее СРАМ И ПОЗОР, не НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА, партията трябва да се казва НЯМА ТАКЪВ ЛИЦЕМЕР.

Отговори
16 4
ей сега

ей сега

07.08.2019 | 09:51

сега ще види той как ще се подиграва с другите без да имат възможност да се защитават.няма да има сценаристи да му казват какво да говори.няма да има стоп кадър и връщане назад.сега палячото ще разбере че да управляваш държавата не е да се правиш на шут.ама ме съмнява той изобщо да се кандидатира за политик.нямало такава държава.еми няма бе плеши.да си изнасяш парите в офшорки и да си правиш политика в чужда телевизия.те затова ти биха шута от бтв

Отговори
16 4
Шестака

Шестака

07.08.2019 | 09:51

Като е толкова отворен Слави Трифонов, що не си регитрира фирмата в България, а е регистрарал някаква Офшорка извън страната, не ще да плаща данъци в България, ами ако всички България бяха тарикати като него и не си регистрират фирмите в България, тази държава от какво ще живее СРАМ И ПОЗОР, не НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА, партията трябва да се казва НЯМА ТАКЪВ ЛИЦЕМЕР.

Отговори
11 1
Шестака

Шестака

07.08.2019 | 09:44

Като е много важен Слави Трифонов, защо фирмата му не е регистрирана в България а е някаква офшорка, значи той тариката не ще да плаща данъци в България, ами ако всички фирми в България се регистрират като него извън страната какво ще стане, СРАМ И ПОЗОР не няма такава държава а НЯМА ТАКЪВ ЛИЦЕМЕР.

Отговори
11 3

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?