Крият ли нещо в Басейнова дирекция, или просто толкова си могат

Едва ли човек, който няма какво да крие, би се притеснил да говори пред медиите. И да е много стеснителен, щом е на висок държавен пост, ще не ще, трябва да преглътне срама и да овладее сценичната треска. Особено когато отговаря за структура, простираща се в цял Южен Централен район с офиси в шест областни града и цели 20 ВиК дружества в обхвата си.

Насила хубост не става, е казал народът. Но тъй като една от ролите на медиите е да досаждат на институциите в интерес на обществото, поискахме интервю с назначената в началото на юни нова шефка на Басейнова дирекция Василка Чопкова. Като бивш главен еколог на Община Пловдив дамата и до онзи момент демонстрираше, че скромността краси човека и не се престараваше с медийните изяви. След зрелищния арест на предшественика й Цветелина Кънева обаче от нея се очакваше да направи добра реклама на институцията или най-малкото да увери обществеността, че под нейно ръководство няма да извеждат началници с белезници от кабинетите.

На 19 октомври, след достатъчно дълъг период, в който да свикне с новия пост, позвънихме на госпожа Чопкова. Бяхме любезни и не се засегнахме от забележката, че сме я обезпокоили на личния й джиесем. Все пак всеки нов шеф има право поне в началото да се почувства като звезда… Изпратихме въпросите на имейла на Басейнова и ​- предвидливо - с копие до Министерството на околната среда и водите, под чиято шапка е дирекцията. Прибягвахме до това още при Кънева, чийто пиар бе пенсионираната Лиляна Барганова, на която комуникацията с медиите също не бе сред силните страни. Надявахме се, че с благословията на министерството все някога ще получим отговор на въпросите, които ни интересуват като медия, и ще ги представим пред обществеността. Барганова наистина се респектираше от този поглед „отгоре” и изготвяше исканите справки, пък било то и след месец. Тя обаче излезе в пенсия малко след като Чопкова встъпи в длъжност. И ударихме на камък. Директорката обеща хладно да прегледа имейла и да отговори в писмен вид.

Един от въпросите бе дали Чопкова, като бивш главен еколог на Община Пловдив, не е попаднала в позиция да си дава самооценка по дейности, по които е работила на предишния пост, и ако е така, до какви изводи е стигнала. Попитахме също има ли проблем с кадрите в Басейнова и разполага ли дирекцията с достатъчен експертен потенциал? Поинтересувахме се и за ситуацията след ареста на Кънева и напускането заради съмнения за конфликт на интереси на изпълняващия длъжността директор Марин Маринов, чиято съпруга е шеф на лабораторията в Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда и води. Попитахме има ли в момента напрежение в системата, при положение че след ареста на Кънева оставките в отдел „Контрол“ валяха масово. Нямаше как да не зададем и един от ключовите въпроси - как Басейнова ще си събере 3,5 млн. дългове от ВиК-Пловдив.

Две седмици по-късно нямаше резултат и решихме отново да пришпорим министерството. Това се случи на 3 ноември. След месец комуникацията ни с чиновниците от Басейнова и МОСВ още е като в онзи виц: „Господине, защо все идвате днес, като аз все ви казвам да дойдете утре!”.

Пандемията от коронавирус, при която много от държавните служители работят хоум офис и изобщо не можеш да им хванеш спатиите, допълнително усложни и без това лошата комуникация. Дали тя намеква за нещо скрито-покрито или просто за лош етикет, няма как да разберем. Можем само да се запитаме какви велики тайни крият в Басейнова, та вече месец и половина не могат да ни осветлят по елементарни въпроси, чиито отговори всеки началник знае и насън да го бутнат. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Иван Асен II

Иван Асен II

05.12.2020 | 22:17

Просто от Марица сте подлоги и обслужват интересите на който си плати. Зико Глупавия ви е дал поръчка да атакуват и вие клепате. Невзрачници...

Отговори
3 8
най-обикновен експерт от поста си личи

най-обикновен експерт от поста си личи

05.12.2020 | 22:30

Да светла и памет на Марица излезе подлига и извади на Васвие Дъртачката мръсканата риза.

Отговори
1 5
WTF

WTF

07.12.2020 | 16:03

нищо не разбрах ?!?!?!

Отговори
2 2
Пена

Пена

07.12.2020 | 17:57

Ко каза?

Отговори
1 2

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?