46

Кой на кого показва среден пръст в коалицията

БНБ и военната помощ за Украйна заложиха мини в задругата на властта

Дали да се прати военна помощ на Украйна и кой да бъде новият управител на БНБ. Това са двата препъникамъка, с които ще си блъскат главите четирите партии от управляващата коалиция в близките дни.

Опит да се намери компромис беше направен в неделя, когато на "Дондуков" 1 се проведе Коалиционен съвет. Сбирката продължи близо три часа, но след нея никой от участниците не обели нито дума за някакво разбирателство. Затова пък една снимка от седянката стана хит в социалните мрежи. На нея Тошко Йорданов от "Има такъв народ" размахва ухилен среден пръст. Повечето коментари бяха, че довереният човек на Слави Трифонов е показал отношението на партията му към съюзниците по повод на битката кой да оглави БНБ.

Както се знае, от ИТН държат важния пост да получи техният човек Любомир Каримански. И настояват, че фаворитът на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров изобщо не е общият кандидат на коалицията. Това потвърди в остър коментар малко след полунощ с пост във Фейсбук и самият Трифонов, който иначе рядко взима думата като партиен лидер.

Вчера Тошко Йорданов се зае да обясни, че

комбинацията от три пръста изобщо не е това, за което всички си мислят. 

"Не, мамини сладки, не съм направил жест, а или съм си пипнал слепоочието, или съм се бил подпрял, или нещо такова. Просто случаен момент, заснет под случаен ъгъл. Пет стотни след това или 30 градуса встрани... и това нямаше да е така на тази снимка. Случайно е", обясни сценаристът от "Шоуто на Слави", който сега е началник на депутатите от ИТН.

Дори да е прав, партньорите от управляващата коалиция не спират да си показват среден пръст, макар и не толкова директно. Спорът за новия гуверньор на БНБ е само единият вътрешен фронт между четирите съюзени заради властта партии. По-притеснително за тях е, че те ще подарят на опозицията ролята на арбитър за коалиционните си спорове, помпайки по този начин рейтинга й. 

От ГЕРБ и ДПС вече играха в комбина с ИТН, за да се смени регламентът за избора на управител на Централната банка. Сега най-вероятно пак те ще наклонят везните в полза на Каримански, ако управляващите така и не стигнат до компромис. Към същия сценарий върви и спорът дали да пратим въоръжение на Украйна. От “Демократична България” заеха твърда евроатлантическа позиция, въпреки мърморенето в коалицията, че се правят на по католици и от папата. Без да чакат общо становище, хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов внесоха предложение в парламента за военна помощ.

Това обаче е прекрачване на обявената червена линия от БСП

Левицата няколко пъти се кле, че няма да допусне правителството да прати оръжие срещу Русия. Вероятно за да не прогони русофилския си електорат директно под знамето на набиращата сила "Възраждане".  Убедителната изборна победа в Унгария на Орбан, който не иска да даде и един патрон на украинците, също е аргумент за Корнелия Нинова да брани неутралитета ни. При това положение ПП и ИТН ще се окажат в небрано лозе при гласуването в парламента. Ако не дадат рамо на ДБ, от ГЕРБ ще ревнат, че хората на Кирил Петков и Слави Трифонов са се саморазобличили като путинисти. От друга страна, подкрепа за въоръжените пратки за Киев може да извади БСП от властта и кабинетът да се сгромоляса скоропостижно.

И ако управляващата коалиция повтори номера на Одисей и сега се измъкне между очерталите се Сцила и Харибда, на хоризонта се задава нова драма. Това е казусът със Северна Македония. Там натискът от Запад да отворим вратата на съседите за ЕС расте с всеки час. В същото време бодряшката прогноза на премиера Кирил Петков, че сме напът да намерим компромис за историческите препирни, явно е далеч от истината. Оказа се, че не само не сме поделили със Скопие Гоце Делчев, ами може да се хванем за гушите и за Крали Марко. А в учебниците на съседите все още сме "татари" и "фашисти".

По ирония на съдбата в един окоп за вдигане на ветото върху преговорите за присъединяване на РС Македония в ЕС засега застават иначе непримиримите врагове ДБ и ДПС. Категорично "против" са БСП и "Възраждане". ГЕРБ и "Има такъв народ" са по-хлабави като позиция, но по-скоро са склонни да ударят спирачка на комшиите. Да не се допускат компромиси със Скопие е категоричен и президентът Румен Радев.

Така сценарият покрай войната в Украйна да претупаме преговорите с македонците и за 24 май да вдигнем бариерата за ЕС със сигурност няма да се случи. Което пък обещава нови главоболия за кабинета заради дебнещите за грешна стъпка настървени патриотари. Управляващата коалиция наистина все повече прилича на орел, рак и щука, комбинирани с червен таралеж, но това не бива да е повод само за вайкане.  Защото взаимното ритане по кокалчетата гарантира, че четирите партии трудно ще спазарят някаква тайна далавера за сметка на народа. 

"Когато управлява една голяма политическа сила, както беше в изминалите последните 10 години, тя става самодоволна и започва да прави каквото си иска, буквално. Тогава няма обществен контрол върху властта. За обществото е по-добре, когато политиците са слаби, както в момента - четири формации в коалиция са зависими една от друга", твърди политологът Димитър Аврамов. Дали е прав, ще стане ясно много скоро. А и все пак Тройната коалиция, от която взе властта ГЕРБ, оцеля четири години, въпреки взаимното надничане в канчетата и вътрешните скандали.

234595

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?