Следвайте ни

Кой лови риба в мътната вода на ВиК

viber icon

Докато спестяваме стотинките от кубика, харчим хилядарки за смяна на повредени уреди, лекарства и козметика заради проблеми, причинени от некачественото Н2О от чешмата   

Когато нещо у нас поевтинее, макар и да не се случва често, управляващите трупат червени точки. Не е така обаче с водата. В края на миналата година се разбра, че в 17 области от 1 януари 2021-а водата поевтинява. А най-голямата евтиния е в Пловдив. Какво обаче губим, като пием най-евтината вода? Първо - не я пием, защото не струва. Второ - причината за поевтиняването е, че съответните ВиК дружества не са изпълнили изискванията за качество на предлаганата от тях услуга и Комисията за енергийно и водно регулиране ги санкционира с понижение на тарифите. 

От години е известно, че водата, която тече в чешмите на по-голямата част от Пловдив и много населени места в областта, не е подходяща за пиене и дори за миене - прекалено твърда е и често - мръсна. Заради твърдостта си и наличието на много микрочастици водата вреди на здравето ни, като засяга бъбреците, а при къпане - чувствителните кожи. Другият проблем е, че

варовиковите отлагания водят до по-честа смяна на домакинските уреди

- бойлери, перални и миялни, кафе-машини, електрически кани и т.н. Като съберем всичко това, се оказва, че докато спестяваме стотинките от кубика, харчим хилядарки за смяна на повредени уреди, лекарства и козметика заради лошото качество на H2O-то, което тече от чешмите, както и за минерална вода, която купуваме, за да борим жаждата. 

От лошото качество на водата и нейната твърдост страда и самият доставчик на услугата. Карбонатните отлагания върху вътрешната повърхност на транспортиращите вода тръбопроводи намаляват ефективното сечение на тръбите, повишаване на скоростта на течение и водят по-бърза амортизация. Това повишава  риска от аварии. Натрупването на твърди соли и неразтворими съединения е причина за чести спуквания на тръби, трудности при подмяната им и огромни загуби на воден ресурс. Това също се отразява на разходите, които домакинствата правят за вода, защото загубите по водопреносната мрежа, а в Пловдив те надхвърлят 60%, са включени в себестойността, а оттам - и в крайната цена за потребителите. 

Според експертите за всички тези проблеми има решение и то е свързано със

смяна на водоизточника.

В момента водоснабдяването на Пловдив и областта се осигурява чрез сондажни кладенци в тepacaтa нa peкa Mapицa. Те са строени мeждy 1955 и 1985 г. Работят с aмopтизиpaнo и eнepгoeмкo обopyдвaнe, с  пoмпeни cтaнции  нa пocтoянeн дeнoнoщeн peжим, с висок разход на електроенергия. Алтернативата е снабдяване от каскадата "Доспат - Въча", при което качествената, чиста и мека планинска вода ще достига до тръбопроводите на Пловдив и останалите населени места по гравитачен път.

Подкрепа за проекта от години изразяват кметовете на населените места в областта и депутатите

За този проект се говори от десетилетия, но до момента никой не е направил реални стъпки за реализирането му, макар през годините няколко пъти да са правени прединвестиционни проучвания. 

Поредното е възложено преди година и половина от Областна управа - Пловдив. Обществената поръчка е спечелена от "Аш Индъстрийз" ООД, свързана с потенциалния инвеститор за изграждането на сложния проект "Израел Електрик". През декември екипът внесе резултатите от проучването, а на 10 февруари

предстои  Експертен съвет,

свикан от областния управител, да оцени проекта. В него влизат кметовете на Пловдив и още 6 общини, представители на НЕК (собственик на каскадата "Доспат - Въча"), министерствата на енергетиката, околната среда и водите, регионалното развитие, Басейнова дирекция, Напоителни системи, ВиК - Пловдив  и още половин дузина държавни институции.  

Чрез поредица от проби, взети в различни сезони, проучването е установило, че водата от каскадата е с отлични качества за употреба. Предложени са 4 места за водохващане, които се оказаха и ябълката на раздора между авторите на проекта и представителите на НЕК. Впоследствие е отбелязан нов вариант, който, изглежда, ще бъде приет от държавните експерти. Ако това се случи, може да се открие процедура за избор на изпълнител на проекта. 

Според областния управител Дани Каназирева водещ аргумент за и против проекта е цената на водата в дългосрочен план. Според нея ще е неразумно, ако инвестицията доведе до рязко повишаване на цената, а

общественият интерес трябва да бъде защитен.

В същото време съществуват внушения, че инвеститорът не се интересува от водоснабдяването на Пловдив и останалите населени места, а от възможността да изгради мощен ВЕЦ по трасето. Експертите на "Аш Индъстрийз" твърдят, че това е елементарна манипулация от опоненти на проекта. В проекта е предвидено само едно съоръжение с малка мощност, което ще осигури електричество единствено за работата и нуждите на самия проект. Що се отнася до цената, тя ще е много под горната граница на допустимото от КЕВР за социална поносимост. Според прогнозата на експертите ВиК-Пловдив ще заплаща около 50 стотинки за доставен кубик, а общото увеличение на крайната цена на водата ще е максимум с левче и ще се определя от загубите във водопреносната мрежа. В момента ВиК-Пловдив добива през сондажите над 50 млн. кубика вода годишно, за което плаща на ЕВН около 9 млн. лева за електроенергия. В същото време фактурира на гражданите и бизнеса не повече 20 млн. кубика. Ако загубите бъдат намалени с предстоящите инвестиции на водния оператор, повишението на крайната цена след изграждането на новото трасе за водоснабдяване  от каскадата "Доспат - Въча" няма да е повече от 30-40 стотинки за кубик. Всичко останало в сметката ще добавят онези, които от години ловят риба в мътните води на ВиК.         

 

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

управление

управление

15.02.2021 | 07:07

ВиК Пловдив се управлява от мафията на Тотев! Голяма част от водата изтича по улиците, а цените постоянно растат. Растат и заплатите на ВиК-шефовете. За два мандата нищо не беше направено по Водния проект. Бул. Ал. Стамболийски се е превърнал на решето от ВиК-аварии и кърпене.

Отговори
0 1
Чоко

Чоко

13.02.2021 | 18:04

Не е ли крайно време да ги сменяте тия вече /от ВИК/? Няма ли кадърни млади хора? Защо стоят тези паразити, като почнеш с главния инженер, директора! Обикновенни лапачи и некадърни ръководители! Айде, кмете, къде си? И ти ли си на масата, а?!

Отговори
4 1
Диди

Диди

16.02.2021 | 06:07

Абсолютно вярно! Съари номенклатури, некадърници отвсякъде! А какви им са работниците, боже опази!

Отговори
0 0
ГЪДЮ

ГЪДЮ

10.02.2021 | 05:19

ПОЛЗВАЙТЕ КАНИ БРИТА С ФИЛТЪР И ВСИЧКО ЩЕ ВИ Е НАРЕД.АКО ЧАКАТЕ ОТ ТЕЗИ НА СНИМКАТА...

Отговори
21 4
Лимбо

Лимбо

09.02.2021 | 19:38

Че кво муй евтиното - 3кубика потребление+3кубика разпърделение от разликата с общия водомер. Тоест двойнъ цина от официално разтръбената.Салют друзя.

Отговори
10 2
Ако  по  Родопите  не  се ...

Ако по Родопите не се ...

09.02.2021 | 10:37

...изградят качествени пречиствателни станци то е излишно Пловдив да се водоснабди от каскада Въча. По добре е на сегашното водоснабдяване да се изградят пречиствателни станции за питейна вода. Защото подземната вода е по чиста макар и да е по твърда.

Отговори
8 4
Водомерите

Водомерите

09.02.2021 | 10:28

Често се сменят поради некачествената вода.Затова те трябва да бъдат собственост на ВиК, както електромерите са на енергото.

Отговори
10 3
Батко

Батко

09.02.2021 | 10:01

Ако чакате управниците да мислят за здравето ви, щяхте да ги сменяте по-често ;)

Отговори
10 1
истината

истината

09.02.2021 | 09:11

Това здравка ,Спартака ,мента и до кенефа не отиват ,ако няма далавера.А тук няма комисионни.Израелците са 100% държавна собственост и затова не им пука за проекта.щом няма лапачка А тях.

Отговори
24 0
Воипа

Воипа

09.02.2021 | 08:55

На Дани са и предложили пачкии, според статията, не се очудвам ако жертва здравето си за някой лев отгоре за повредените си електроуреди. Майтап ли е, голяма тъпотия на упрвляващите ще е да не реализират проекта. НЕК както ги има, така и може да ги няма. Помислете веднъж за здрвето на хората картуни!

Отговори
17 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай